Читаєте зараз
Зловживання канабісом пов’язали з онкологією: які органи страждають найчастіше

Зловживання канабісом пов’язали з онкологією: які органи страждають найчастіше

Анастасія Могилевець
  • Нове дослідження учених зі США охопило більш як 100 000 людей із залежністю від канабісу. Ще 4 млн учасників залишалися тверезими.
  • Американці, які вживали часто, мали в середньому в 3.5 рази вищий ризик розвитку раку органів голови та шиї за тих, хто не вживав речовину.
  • Попередні аналізи демонстрували, що часте куріння канабісу викликає перелік інших захворювань.

Цікаво, що ризик виникнення різних видів онкології був підвищеним нерівномірно. Втім, найчастіше зловживання марихуаною провокує ріст патологічних клітин у двох органах. У майбутньому науковці вивчатимуть, чому саме виникає такий зв’язок.

Заборона розповідає про шкоду надмірного вживання канабісу.

Рак від марихуани: що виявили дослідники зі США

Група американських науковців проаналізувала дані людей з підозрою на залежність від канабісу або відповідним діагнозом. Дослідження охопило більш як 100 000 людей із залежністю, ще майже 4 млн склали контрольну групу і не вживали речовину, пише журнал JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.

Виявилося, що порівняно з контрольною групою учасники мали вищий ризик появи новоутворень у ротовій порожнині, ротогорлі, гортані й навіть слинних залозах. Згідно з більш детальними результатами — у 2.5 раза, 4.9 раза, 8.4 та 2.7 раза відповідно.

Ризик раку органів голови та шиї збільшувався у перший рік після звернення до лікарні через залежність від канабісу. Зокрема це стосувалося новоутворень у ротовій порожнині та ротогорлі. І він продовжував збільшуватися навіть за п’ять років після звернення до лікарні — з 4.4 раза порівняно з контролем до 5 разів. Висновки фахівців підкреслюють важливість оцінки ризиків вживання канабісу, який часто вважають більш безпечним за інші наркотичні речовини.

Читати більше новин в Telegram

Часте куріння канабісу: які ще захворювання викликає

У лютому 2024 року лікарі виявили, що занадто часте куріння марихуани пов’язано з вищим ризиком інфаркту та інсульту на 25% та 42% відповідно. При цьому не має значення, чи людина також курить тютюн, чи ні, йдеться у статті Journal of the American Heart Association.

Поки що про вплив речовини на серцево-судинну систему людини відомо мало. Ця система організму має численні рецептори, здатні зв’язатися з однією з основних активних сполук канабісу тетрагідроканабінолом. Внести ясність спробували науковці Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Вони дослідили медичні дані про майже 500 000 дорослих американців із 27 штатів і двох територій. Як показали результати, крім підвищеного ризику інфаркту та інсульту, у тих, хто споживає канабіс щодня, ризик серцево-судинних захворювань загалом вищий на 28%. Але шанси мати хворобу зменшувалися з меншою частотою куріння на місяць, зазначили науковці.

Раніше Заборона розповідала про часткову легалізацію канабісу в Україні. Пропозицію підтримали МОЗ, аграрії та пацієнтська спільнота. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій