Читаєте зараз
Україна здобула 12 медалей на Олімпійських іграх-2024: як це було

Україна здобула 12 медалей на Олімпійських іграх-2024: як це було

Анастасія Могилевець
  • Українська збірна офіційно завершила виступи на Олімпійських іграх 2024 року, що тривали з 26 липня по 11 серпня в Парижі.
  • Впродовж турніру синьо-жовті вибороли 12 нагород. З них — три золота, п’ять срібних медалей та ще чотири бронзові.
  • В Парижі виступала найменша кількість українських атлетів за всі Олімпіади.

12 медалей — другий найгірший результат України в історії. Спортсмени привезли менше нагород лише з Ігор у Ріо-де-Жанейро у 2016 році, а саме — 11. Втім, одразу три золота — рекорд синьо-жовтих за 12 років на Олімпіадах. Спортивні змагання в Парижі ознаменувалися також вірусними мемами та яскравими моментами.

Заборона розповідає про виступ України на Іграх у 2024 році.

Олімпіада-2024: хто з українців виборов медалі

Збірна України офіційно завершила виступи на Олімпійських іграх 2024 року. Останній медальний фінал країни відбувся 11 серпня — Муразі Мчедлідзе змагався за бронзу з вільної боротьби у вазі до 97 кілограмів. Однак він поступився азербайджанцю Магомедхану Маговедову.

Всього під час турніру збірна виборола 12 нагород. Останньою медалісткою у складі української команди стала борчиня Ірина Коляденко. Вона стала срібною призеркою у вазі до 62 кілограм.

Перелік нагород України за видами спорту на Олімпіаді-2024:

Читати більше новин в Telegram
  • легка атлетика (1 золото + 0 срібло + 2 бронза), боротьба (0+2+1);
  • фехтування (1+0+1);
  • бокс (1+0+0), кульова стрільба (0+1+0), спортивна гімнастика (0+1+0), веслування на байдарках і каное (0+1+0). 
Здобуті українською збірною медалі на Олімпійських іграх-2024. Інфографіка: Суспільне Спорт

Результат змагань у Франції — другий найгірший результат України в історії. Меншу кількість нагород спортсмени мали лише на Іграх у Ріо-де-Жанейро у 2016 році — 11. Втім, на Іграх в Парижі виступала найменша кількість українських атлетів за всі Олімпіади — усього 140 спортсменів. В медальному заліку літніх змагань збірна посіла 22-ге місце.

Медальний залік Олімпійських ігор-2024. Інфографіка: Суспільне Спорт

Золото України в Парижі-2024: хто чемпіони

Одразу три золоті нагороди — водночас найвищий показник синьо-жовтих за 12 років на Олімпіадах. На двох попередніх Іграх України сумарно здобули таку ж кількість медалей. Дві — в Ріо-2016 та одну у Токіо-2020. У двох видах спорту водночас Україна здобула три медалі на Олімпійських іграх — легкій атлетиці та боротьбі.

Зокрема, золото збірної України у командному турнірі з фехтування на шаблях — друге в історії. Вперше українки вибороли його у 2008 році. Тоді у складі теж була чемпіонка 2024 року Ольга Харлан. Вона стала єдиною мультимедалісткою у складі збірної України на Олімпіаді-2024. Спортсменка виборола золото у команді та бронзу в індивідуальній першості.

Для Харлан це вже шоста олімпійська нагорода в її кар’єрі. Вона — перша спортсменка в історії держави, яка вигравала медалі на чотирьох різних Олімпіадах. Дівчина повторила національний рекорд за кількістю медалей на Олімпійських іграх — 5 (раніше лідирувала плавчиня Яна Клочкова).

Ярослава Магучіх стала першою українською легкоатлеткою в історії, яка виборола дві нагороди на Олімпійських іграх: це бронза у Токіо-2020 і золото у Парижі-2024. Крім того, подвійний подіум Ярослави Магучіх та Ірини Геращенко у стрибках у висоту — третій в національній історії на літніх Олімпіадах. Подібне траплялося у художній гімнастиці (1996 рік) та легкій атлетиці (2008 рік).

Ще один лідер змагань від України — Олександр Хижняк. Це п’ятий український олімпійський чемпіон з боксу у вазі до 80 кілограмів. У фінальному бою Хижняк переміг представника Казахстану Нурбека Оралбая. Востаннє Київ здобував найвищі медалі у боксі у 2012 році — йдеться про нагороди Василя Ломаченка та Олександра Усика.

Ігри у Парижі: найяскравіші моменти

Міжнародні спортивні змагання 2024 року не лише ознаменувалися десятками нагород для учасників. Ігри подарували глядачам та фанатам нові враження та меми, що стали вірусними в мережі.

Наприклад, користувачі соцмереж бурхливо обговорювали фінал у кульовій стрільбі за участі 51-річного турка Юсуфа Дікеча. Він виборов срібло, однак за популярністю затьмарив головного чемпіона. Атлет з Туреччини виступав без складної амуніції — лише в окулярах та засунутою у кишеню рукою. 

Однак не менш запам’яталися моменти за участі українських спортсменів на Олімпіаді-2024. Борець греко-римського стилю Жан Беленюк здобув бронзу у фіналі змагань. Таким символічним жестом він офіційно завершив свою спортивну кар’єру — це його остання Олімпіада. А після поєдинку Беленюк станцював на ринзі гопак.

Золота медалістка Ярослава Магучіх між стрибками відпочивала, загорнувшись у спальний мішок. Здавалось, що вона спить. Шум арени й крики конкурентів, які стрибали поруч, схоже, не заважали легкоатлетці. За це користувачі соцмереж прозвали дівчину Сплячою красунею.

«Ви можете бути розслабленими, але чи настільки ви розслаблені, щоб подрімати під час фіналу Олімпійських ігор?» — підписали світлину Магучіх в офіційному X Олімпіади.

Раніше Заборона розповідала про Євро-2024 з футболу. Збірна України завершила виступ в турнірі, зігравши останній матч з Бельгією в нічию.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій