Читаєте зараз
У РФ кажуть, що ЗСУ просунулися на 30 км вглиб Курської області: що відомо про операцію

У РФ кажуть, що ЗСУ просунулися на 30 км вглиб Курської області: що відомо про операцію

Анастасія Могилевець

Росія заявила, що Сили оборони України просунулися вглиб території РФ щонайменше на 30 кілометрів. Західні ЗМІ пишуть, що операція у Курській області стала найсуттєвішим просуванням з часу контрнаступу восени 2022 року.

Джерела The Economist в Силах безпеки України повідомляють, що до 10 серпня деякі підрозділи пройшли 40 км вглиб території держави-окупанта в напрямку Курська. Атака, яку готували в умовах секретності, застала Кремль зненацька, вважають аналітики.

Близько 76 000 місцевих жителів тікали від активних бойових дій. Влада оголосила надзвичайний стан у декількох регіонах. Міністерство оборони Росії звітувало, що ЗС РФ вступили в бій з українськими військовими біля селищ Толпіно й Общій Колодезь. Росіяни вже традиційно заявили, що начебто зірвали спроби прориву мобільних груп противника з бронетехнікою. Слід зазначити, що Толпіно та Общий Колодезь знаходяться приблизно за 25 і 30 км від російсько-українського кордону, пише BBC.

Участь у військовій операції в регіоні Росії беруть тисячі українських військових, пише AFP з посиланням на анонімного високопоставленого чиновника у галузі безпеки України. Водночас супутникові знімки, оприлюднені Радіо Свобода, свідчать про руйнування на газовимірювальній станції «Суджа» у Курській області.

Руйнування станції «Суджа» біля однойменного російського міста. Фото: Радіо Свобода

«Як випливає з аналізу фотографій, частина пошкоджень з’явилася на них між 9 і 10 серпня, а частина — між 10 і 11 серпня. На фото за 11 серпня видно, що практично повністю зруйновано одну з адміністративних будівель станції, а також один із майданчиків, на якому встановлено вимірювальне обладнання», — пише ЗМІ.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій