Читаєте зараз
Пожежа на ЗАЕС 11 серпня: що з’ясували фахівці з МАГАТЕ

Пожежа на ЗАЕС 11 серпня: що з’ясували фахівці з МАГАТЕ

Анастасія Могилевець

На території Запорізької АЕС 11 серпня сталася пожежа. Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії заявили, що поки не змогли встановити причини загоряння. Залишків шин чи уламків дронів начебто не знайдено.

Малоймовірно, що пожежа розпочалася біля основи градирні [споруда, яка виглядає як вежа, для охолодження води атмосферним повітрям], кажуть у команді. Встановлено, що пошкодження, найімовірніше, були зосереджені всередині вежі на рівні розподілу водяних сопел на висоті приблизно 10 метрів.

МАГАТЕ запросило доступ до рівня розподілу водяних форсунок, бо змогло оглянути лише нижню частину. Фахівці оглянули згори басейн з водою, який є основою градирні, та запросила доступ до нього. Однак групі відмовили буцімто з міркувань безпеки.

Також спеціалісти помітили обгорілі ділянки внутрішнього обладнання вище, поряд із рівнем розподілу водяних сопел. Вони побачили краплі згорілого пластику і фрагменти бетону, розкидані по басейну з холодною водою. Було зібрано зразки. Запах на станції, на думку МАГАТЕ, ймовірно, викликаний горілим пластиком.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій