Читаєте зараз
У Британії придумали, як захистити жінок від цькування: що за план

У Британії придумали, як захистити жінок від цькування: що за план

Анастасія Могилевець
  • Британське МВС зосередилось одразу на декількох видах екстремізму. Їх розцінюють як небезпечні для суспільства.
  • Серед іншого, уряд країни хоче приділяти насильству над жінками й дівчатами таку ж саму увагу, як ісламістському та ультраправому екстремізму.
  • Жінконенависництво поширено, зокрема, серед прихильників субкультури incel.

Лондон оновить стратегію боротьби з екстремізмом — її реалізація запланована на 2025 рік. Зокрема, педагогів можуть зобовʼязати направляти потенційно небезпечних учнів на державну антитерористичну програму. Річ у тому, що росте кількість радикально налаштованої молоді.

Заборона розповідає про проєкт Міністерства внутрішніх справ Великої Британії.

Боротьба з жінконенависництвом: план Сполученого Королівства

Міністерство внутрішніх справ Великої Британії розглядає кілька категорій екстремізму. Як сферу занепокоєння оцінюють, зокрема, ісламістський, крайній правий екстремізм, екстремізм із захисту прав тварин, екологічний екстремізм та екстремізм, повʼязаний з Північною Ірландією, пише The Telegraph.

Однак очільниця міністерства Іветт Купер у коментарі виданню розповіла, що наказала переглянути цю стратегію. Зокрема, хочуть внести зміни стосовно психологічного, фізичного та інших різновидів насильства над жінками й дівчатами. Ці інциденти розглядатимуть нарівні з тим, як зараз розглядають ісламістський та ультраправий екстремізм. Новий підхід має включати протидію згубним ідеологіям як в онлайн-середовищі, так і реальному житті.

Міністерка внутрішніх справ Великої Британії Іветт Купер. Фото: The Guardian

Наприклад, уже пропонується схема попереджання спалахам жорстокості. Згідно з нею, вчителів зобовʼяжуть направляти учнів, яких підозрюють у крайньому жінконенависництві, на антитерористичну програму уряду країни — Prevent.

Читати більше новин в Telegram

«Влада занадто довго не справлялася зі зростанням екстремізму, як в інтернеті, так і на наших вулицях. Ми бачимо, що кількість радикалізованих молодих людей в інтернеті зростає. Усі види ненависті підбурюють і розривають саму структуру наших спільнот і нашої демократії», — каже Купер.

Дії відомства — відповідь на численні попередження правоохоронців та ексрадників щодо розповсюдження небезпечних матеріалів у мережі. Колишня незалежна радниця уряду з питань соціальної згуртованості та протидії екстремізму Дама Сара Хан різко розкритикувала попередні дії чиновників. За її словами, Лондон значно недооцінив загрози та залишився вразливим до них.

Трансформацію стратегії влади завершать восени 2024 року. Реформи ляжуть в основу нової стратегії боротьби з екстремізмом. Міністерство внутрішніх справ Великої Британії хоче запровадити її на початку 2025 року.

Incel: що за інтернет-субкультура

Мізогінія, тобто, ненависть до жінок, розповсюджена зокрема серед прихильників інтернет-субкультури incel. Ці чоловіки вважають, що не можуть знайти партнерку попри бажання близькості. Провину за це вони покладають на жінок — на цьому і базується негативне ставлення.

Термін incel колись був нішевим сленговим словом у мережі. Ним описували почуття сором’язливості та соціальної незручності. Однак тепер термін можна побачити у заголовках ЗМІ по всьому світу. Рух інцелів часто стає темою дискусій про гендер, мізогінію, насильство та екстремізм. Втім, британські посадовці побоюються, що ця категорія не охоплює інші форми крайньої мізогінії.

Онлайн-форуми, присвячені культурі incel — надійний спосіб прослідкувати за її розвитком та сучасними формами. Спільнота на Reddit [американська вебплатформа контенту та форум] під назвою r/incels була однією із найпомітніших майданчиків для спілкування самовизначених інцелів. Однак Reddit заблокував її у 2017 році за насильницький вміст.

Інші форуми також вивчали фахівці, приводом стала їхня жорстка жінконенависницька риторика. Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Current Psychiatry Reports, описує характерні речі для культури incel:

  • поняття ієрархії, заснованої на зовнішньому вигляді. Прихильники субкультури вважають, що те, як людина виглядає — найважливіший фактор сексуальних стосунків (або їхньої відсутності);
  • віра в жіночу гіпергамію — уявлення про те, що жінки надто вибіркові у виборі партнера та використовують свої гендерні привілеї для просування у соціумі та кар’єрі;
  • неприязнь до фемінізму.

«Оскільки саме фемінізм пропагував серед жінок заслужене право на сексуальну активність, на форумах incel було багато дискусій, присвячених гендерній рівності. Запропоновані рішення передбачали форми примусу, зґвалтування або повного повернення до примусової моногамії під суворим патріархальним правлінням», — йдеться в дослідженні.

Проблеми з ментальним здоров’ям, ізоляція, мізогінія, що асоціюють з культурою інцелів, можуть схилити їх до екстремальніших переконань. Зокрема, цей рух часто перетинається з ультраправими ідеологіями. А за останні 10 років декілька випадків масового насильства вчинили чоловіки, які вірили у свою перевагу над жінками.

Раніше Заборона розповідала про мітинги після вбивства лікарки в Індії. Активістки обурені тим, що в країні продовжується гендерно обумовлене насильство. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій