Читаєте зараз
У Швеції створили ШІ, який виявлятиме аутизм у дітей: чи замінить він лікарів

У Швеції створили ШІ, який виявлятиме аутизм у дітей: чи замінить він лікарів

Анастасія Могилевець
  • Науковці створили інструмент на основі штучного інтелекту AutMedAI, який виявлятиме аутизм у дітей віком від двох років.
  • Технологія аналізуватиме 28 параметрів розвитку малюка, зокрема, когнітивних здібностей.
  • Очікується, що точність результатів сягатиме 80%.

Щоб перевірити ефективність технології, вчені проаналізували дані про близько 30 000 дітей, які мають розлади аутичного спектра, та дітей без РАС. Відкриття робить прорив у ранній діагностиці синдрому. Однак ШІ (принаймні поки) не замінить справжніх медиків.

Заборона розповідає про інструмент, створений шведськими вченими.

AutMedAI: дослідження вчених Каролінського інституту

Експеримент провели у Каролінському інституті у шведському місті Солна. Інструмент AutMedAI, що працює на основі штучного інтелекту, навчений з точністю до 80% виявлятиме аутизм у дітей віком від двох років, пише JAMA Network.

Як це працюватиме: AutMedAI аналізуватиме 28 параметрів, зокрема:

  • комунікаційні навички дитини;
  • перший вік посмішки;
  • проблеми з харчуванням;
  • загальні темпи розвитку;
  • когнітивні здібності тощо.

Втім, технологія все ж не замінить клінічного виявлення розладів аутичного спектра. Інструмент лише допомагатиме лікарям вчасно діагностувати аутизм та коригувати лікування пацієнтів.

Читати більше новин в Telegram

Щоб перевірити ефективність розробки, фахівці проаналізували дані про близько 30 000 дітей з розладами аутичного спектра та без них. Для цього вони скористалися американською базою даних SPARK. Ініціатива з дослідження аутизму, повна назва якої Simons Foundation Powering Autism Research, згуртувала близько 50 000 людей з РАС та членів їхніх сімей, які проживають у США.

Отже, серед 12 000 дітей AutMedAI виявила 80% дітей з розладом аутичного спектра, використавши перелік вищезазначених ознак. Вони включали загальні затримки, складнощі у спілкуванні тощо.

Розлади аутистичного спектра: в чому особливості

Найчастіше дослідження РАС були повʼязані зі складнощами для пацієнтів. Але вчені також займаються вивченням переваг мозку з ASD. Наприклад, вдалося з’ясувати, що люди з аутизмом виконують деякі задачі краще за тих, у кого немає розладу, пише The Converstaion.

Люди з аутизмом продуктивніші у визначенні простої форми, вбудованої у складну конструкцію, упорядкуванні блоків різних форм і кольорів або виявленні обʼєктів у захаращеному середовищі. При чому підвищена продуктивність проявлялася вже в дев’ятимісячних немовлят.

Науковці Канберрського університету в Австралії дізнались, що аутизм повʼязаний із нейронним шумом у мозку. Це явище коливання нейронної активності. Воно супроводжує будь-яку діяльність органу мислення і може бути більшим або меншим. У людей з аутизмом підвищений рівень нейронних шумів. Через це активність мозку менш передбачувана, з ширшим діапазоном реакцій на один і той самий стимул.

Експеримент показав, що для людей зі збільшеним коливанням мозкової активності (ознака аутизму) не складає проблеми розпізнавати зображення серед візуальних перешкод. У цей час люди з менш вираженими ознаками аутизму виконували це завдання гірше.

«Люди з аутизмом стикаються з невіглаством, упередженням і дискримінацією, які можуть зашкодити добробуту. Погане психічне та фізичне здоров’я, обмежені соціальні зв’язки та посилене камуфлювання аутичних рис є одними з негативних наслідків, з якими стикаються люди з аутизмом. Мозок людей з РАС інший. У нього є обмеження, але він також має свої сильні сторони», — переконані автори дослідження.

Раніше Заборона розповідала про перелік факторів, що можуть збільшити ризик виникнення деменції. Деякі, на перший погляд, виглядають дивно.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій