Міноборони України значно розширить функції Резерв+: подробиці

Анастасія Могилевець
  • Оборонне відомство планує впровадити додаткові можливості в застосунку Резерв+.
  • Йдеться, зокрема, про оформлення відстрочки та онлайн-рекрутинг.
  • Також на стадії розробки перебуває відокремлений застосунок  Ветеран+.

Фактично йдеться про автоматизацію частини завдань, які поки покладені на територіальні центри комплектування. Так, очікується, що Резерв+ не лише вестиме облік військовозобов’язаних, а й створить єдину систему з ТЦК. 

Заборона розповідає про масштабування застосунку від Міноборони України.

Онлайн-військкомат в Україні: що буде доступно

У МО України фактично планують переробити застосунок Резерв+ на терцентр в режимі онлайн. У додатку також збираються впровадити й інші функції, якими можна буде скористатися віддалено, розповіла Forbes заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Знадобився деякий час для того, аби довести правову необхідність Резерв+ та змінити уявлення про ТЦК, каже посадовиця. У підсумку за допомогою застосунку оновити свої облікові дані змогли 3.2 млн людей. Відомство має масштабні плани розвитку цієї платформи та співпрацюватиме з іншими.

«Додаємо опцію онлайн-рекрутингу з можливістю підписати контракт або мобілізуватися у два кліки. Крім того, у роботі три типи відстрочок: для багатодітних сімей, людей з інвалідністю та студентів денної форми навчання. Ми також додамо можливість включення фотографії в електронний військово-обліковий документ», — каже Черногоренко.

Читати більше новин в Telegram

Наразі не варто очікувати, що Резерв+ повністю позбавить від необхідності виправляти свої дані у військкоматах. Повна інтеграція онлайн-послуг, таких як постановка на військовий облік, займе близько пів року. Тоді вибудують роботу бекенд-систем у ТЦК, додала заступниця міністра.

Ветеран+: що за мобільний додаток

Оборонне відомство України також ініціює два інфраструктурні проєкти для ветеранів російсько-української війни. За їхньою допомогою захисників інтегруватимуть у цивільне життя. Разом з іншими міністерствами розробляють застосунок Ветеран+, розповів міністр оборони Рустем Умєров.

«Сервіс з надання послуг державою ветеранам. Він вже в роботі, і ми застосовуємо тут найкращий міжнародний досвід. Ми хочемо створити програми реабілітацій та підтримки військових, які присутні в країнах G7, G20. Наші міжнародні партнери готові підтримати нас у цьому», — каже Умєров.

Він зауважив, що влада вже цифровізувала військовий облік, запустивши застосунки «Резерв+» та «Армія+». Так вдалося зменшити рівень паперової бюрократії. Водночас «Ветеран+» — це наступний крок у цьому напрямку, вважає посадовець.

Раніше Заборона розповідала про фейкові вебзастосунки Резерв+. Шахрайські ресурси дуже подібні до реального, але є принаймні одна суттєва відмінність.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій