Читаєте зараз
У Венесуелі видали ордер на арешт головного опонента Мадуро: що відбувається в країні 

У Венесуелі видали ордер на арешт головного опонента Мадуро: що відбувається в країні 

Ilona Kivva
Автор:
  • Вибори президента в країні пройшли у липні 2024 року. Ніколас Мадуро був оголошений переможцем Національною виборчою радою, але доказі його перемоги так і не оприлюднили.
  • Після оголошення результатів в країні спалахнули масові протести: режимом Мадуро було заарештовано понад 2400 людей.
  • США, ЄС та навіть низка країн Латинської Америки не визнали результатів. Штати, ймовірно, готують санкції.

Едмундо Гонсалес — кандидат на президентських виборах, якого Сполучені Штати вважають переможцем. Опозиція надала багато доказів його лідерства під час голосування, що і стало приводом для видачі ордера на арешт. Політика, серед іншого, звинувачують у фальсифікацію документів та підбурюванні до непокори. Такий крок режиму Мадуро може свідчити про посилення політичної напруженості у Венесуелі.

Заборона розповідає про ситуацію в країні.

Едмундо Гонсалес: у чому звинувачують

Суддя у Венесуелі видав ордер на арешт Едмундо Гонсалеса — кандидата від опозиції на нещодавніх президентських виборах у країні. Це сталося після запиту прокуратури, яка вважається лояльною до президента Ніколаса Мадуро, пише BBC.

Як тільки прокуратура надіслала клопотання, суддя Едвард Брісеньо, який розглядає справи про злочини, пов’язані з тероризмом, задовольнив запит. У результаті було видано ордер.

Гонсалес був кандидатом, який балотувався на президентських виборах у країні у липні 2024 року. Після голосування його опозиційний альянс опублікував дані голосування — вони свідчать, що він виграв з відривом у понад 30%.

Читати більше новин в Telegram

Саме ці дані стали підставою для арешту. За словами прокурора, Гонсалеса звинувачують у серйозних злочинах, включаючи узурпацію державних обов’язків, фальсифікацію документів, підбурювання до непокори та системний саботаж. Сам політик, який переховується після виборів, заперечує звинувачення.

Вибори президента у Венесуелі: що відомо

Ніколас Мадуро був оголошений переможцем виборів у липні 2024 року Національною виборчою радою, яка складається з прихильників уряду. Згідно з бюлетенем Національної виборчої ради Венесуели, опублікованим після обробки 80% протоколів, політик підтримали понад 50% виборців. При цьому уряд країни так і не оприлюднив жодних доказів на підтримку заяви про перемогу.

Після оголошення результатів в країні спалахнули масові протести. Було затримано понад 2400 мітингувальників.

США та Європейський Союз не визнали вибори, проведені Каракасом. Так, Вашингтон визнав переможцем політичних перегонів кандидата від опозиції Гонсалеса. Кілька країн Латинської Америки також відмовилися від підтримки виборів. Серед таких навіть колишній союзник Мадуро — президент Бразилії Лула. Він закликав уряд Венесуели до повної прозорості.

США та Бразилія пропонували провести в країні перевибори, однак Верховний суд Венесуели визнав Мадуро обраним президентом. 

Ніколас Мадуро: санкції США

США закладають основу для нових санкцій проти венесуельських урядовців у відповідь на спірне переобрання Ніколаса Мадуро. Згідно з документами, з якими ознайомилося Bloomberg, готують 15 індивідуальних санкцій щодо пов’язаних з Мадуро посадовців, які, як стверджує, перешкоджали проведенню вільних і чесних президентських виборів. Також Держдеп Штатів, ймовірно, планує запровадити візові обмеження для 34 родичів урядовців.

Заходи спрямовані проти ключових лідерів, які співпрацювали з Мадуро, щоб підірвати голосування 28 липня: члени виборчої влади, верховного суду Венесуели, Національної асамблеї та розвідки та військової розвідувальної поліції.  США також готують окрему групу санкцій проти вищих фінансистів режиму.

Крім цього, Міністерство юстиції США вже вилучило один із літаків Мадуро — Dassault Falcon 900EX. 

Відомство дійшло висновку, що він був куплений і експлуатувався всупереч санкцій США. Літак, який летів до Флориди, був конфіскований на початку цього року поліцією в Домініканській Республіці, коли приземлився в Санто-Домінго. У відповідь уряд президента Мадуро звинуватив США у піратстві та незаконному навʼязуванні своєї волі по всьому світу.

Раніше Заборона розповідала про президентські вибори в США, що відбудуться восени 2024 року. Кандидаткою від демократів замість Джо Байдена стала віцепрезидентка країни Камала Гарріс.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій