Читаєте зараз
Тиждень чистки 2.0. В Україні у відставку подали з десяток держслужбовців: все, що відомо

Тиждень чистки 2.0. В Україні у відставку подали з десяток держслужбовців: все, що відомо

Ilona Kivva
Автор:
  • Голова фракції «Слуга народу» у ВРУ Давид Арахамія 3 вересня 2024 року анонсував, що більш як 50% штату уряду зазнають змін. 
  • Шестеро міністрів та голова Фонду держмайна подали заяви про звільнення. Зеленський звільнив заступника керівника ОП.
  • Ще 2 вересня було звільнено главу правління «Укренерго» Володимира Кудрицького. Після цього двоє міжнародних представників заявили про вихід з наглядової ради компанії.

В Україні масові звільнення державних службовців різних рівнів зачепили Офіс президента, Фонд держмайна та низку міністерств. Ймовірно, частина звільнень пов’язана з реструктуризацією відомств, однак з деякими чиновниками пов’язані гучні скандали.

Заборона розповідає про перестановки в уряді і не тільки.

Новина оновлюється…

Перестановки в Кабміні України: які кандидатури пропонує уряд

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль ввечері 4 вересня подав до парламенту пропозиції про призначення вісьмох міністрів:

  • віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції України, міністерка юстиції України — Ольга Стефанішина;
  • віцепрем’єр-міністр із відновлення України, міністром розвитку громад і територій України — Олексій Кулеба;
  • міністр аграрної політики та продовольства України — Віталій Коваль;
  • міністр молоді та спорту України — Матвій Бідний;
  • міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України — Світлана Гринчук;
  • міністерка у справах ветеранів України — Наталія Калмикова;
  • міністр зі стратегічних галузей промисловості України — Герман Сметанін;
  • міністр культури та стратегічних комунікацій України — Микола Точицький.

Вже 5 вересня до ВРУ внесли президентську постанову щодо призначення очільником МЗС Андрія Сибігу. Того ж дня ВРУ затвердила його кандидатуру. Він був першим заступник міністра закордонних справ, а до цього заступником керівника Офісу президента.

Читати більше новин в Telegram

Український парламент 5 вересня затвердив усі запропоновані урядом пропозиції.

​​Арахамія анонсував звільнення чиновників

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія 3 вересня заявив, що більш як 50% штату уряду зазнають змін. 

Так, того ж дня надійшли кілька заяв про відставку. Такі написали:

  • міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін — ВРУ підтримала;
  • міністр юстиції Денис Малюська — ВРУ підтримала;
  • міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець — ВРУ підтримала;
  • голова Фонду державного майна Віталій Коваль — 4 вересня ВРУ не підтримала звільнення;
  • міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина — ВРУ підтримала;
  • міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук — ВРУ підтримала звільнення 5 вересня.

Вже 4 вересня заяву про звільнення подав також міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Рада підтримала звільнення 5 вересня.

Крім цього, президент України звільнив Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу президента.

Кулеба, Верещук, Малюська, Камишін: ким можуть замінити

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій, імовірно, планують обʼєднати з Міністерством розвитку громад та територій. Очолити новостворене відомство може заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба, пише Суспільне з посиланням на джерела у фракції «Слуга народу».

А от посаду Кулеби, за інформацією «Бабеля», може обійняти голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Водночас Мінінфраструктури нібито не планують обʼєднувати з іншими відомствами, тож воно залишиться в структурі уряду. Хто може його очолити, поки незрозуміло.

Олександр Камишін, ймовірно, перейде на посаду радника в Офіс президента. Сам урядовець вже прокоментував, що продовжить працювати в оборонній сфері України, але в іншій ролі.

Замість нього міністром з питань стратегічних галузей промисловості можуть призначити його заступника з питань європейської інтеграції Сергія Боєва.

Ольгу Стефанішину нібито планують призначити міністеркою юстиції та віцепрем’єркою з євроінтеграції. До Мін’юсту при цьому мають приєднати Міністерство євроінтеграції, тобто це буде нове об’єднане відомство.

У Мінекології Руслана Стрільця, за даними народного депутата (від «Голосу») Ярослава Железняка, замінить заступниця міністра з питань європейської інтеграції Світлана Гринчук.

Очільником Міністерства культури, обов’язки якого поки тимчасово виконує Ростислав Карадаєв, ймовірно, оберуть чинного заступника голови Офісу президента Миколу Точицького.

А от Дмитра Кулебу на посаді глави МЗС може замінити його перший заступник — Андрій Сибіга. 

Ростислав Шурма: скандал сонячними станціями на ТОТ

Шурма працював позаштатним радником Офісу президента України з березня 2021 року, а вже у листопаді того ж року його призначили заступником керівника ОП Андрія Єрмака. 

До цього він обіймав посаду гендиректора «Запоріжсталі» та був депутатом Донецької обласної ради від Партії регіонів.

Журналісти Bihus.Info у серпні 2023 року оприлюднили розслідування, яке стосувалося Шурми. У ньому йшлося, що держпідприємство «Гарантований покупець» заплатило 320 млн грн за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях. Серед них нібито були ті, що належать близькому оточенню Шурми. Оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України, але станції отримували оплату за зеленим тарифом до літа 2023 року. Сам урядовець назвав розслідування маніпулятивним і неправдивим.

Вже у лютому 2024 року на Ростислава Шурму склало протокол Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Його звинувачували у використанні повноважень на власну користь та своєї родини.

НАЗК з’ясувало, що у 2022 році Шурма організував при ОП Комітет електроенергетики, учасники якого збирались під його головуванням. До участі були залучені Міненерго, Укренерго тощо.

«Рішення, прийняті на засіданнях Комітету, мали вплив на задоволення приватного інтересу посадовця, а саме – створення умов для успішності бізнесу брата за рахунок прийняття необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами та компаніями», — стверджували у НАЗК.

Було встановлено, що рідний брат Ростислава Шурми Олег є кінцевим бенефіціарним власником семи компаній, що здійснюють виробництво електроенергії.

Кудрицький: звільнення з Укренерго

Наглядова рада національної енергокомпанії «Укренерго» ввечері 2 вересня більшістю голосів звільнила голову правління Володимира Кудрицького. Про причини звільнення офіційно не повідомлялося. 

Напередодні Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) закликало наглядову раду та президента Володимира Зеленського не поспішати із звільненням Володимира Кудрицького. Представники міжнародних фінансових організацій радили призупинити важливі управлінські рішення до формування повного складу наглядової ради, але четверо з шести членів наглядової ради таки проголосували за звільнення, пише DW.

Пізніше міжнародні представники в наглядовій раді — її голова Данієль Доббені та один з членів Педер Андреасен — оприлюднили заяву, що звільнення Кудрицького було політично вмотивованим і повідомили про свій вихід з наглядової ради «Укренерго». 

Сам Кудрицький заявив, що його звільнення не було обумовлене неналежною організацією захисту підстанцій енергосистеми (такі повідомлення раніше поширилися у ЗМІ). 

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко також вважає, що звільнення Володимир Кудрицького є політично обумовленим, оскільки він не був членом так званої команди з Банкової.

«Кудрицький не є системним гравцем у команді діючого керівництва держави. Ніяких конкретних причин його звільнення не знайшли. На жаль, це погана історія, тому що ми побачили, що насправді наглядові ради у нас не є незалежними і вони дуже чутливо реагують на сигнали з Банкової», — каже Омельченко.

Виконавчий директор з питань України та Молдови Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Арвід Тюркнер заявив, що зняття Володимира Кудрицького з посади є несвоєчасним. 

«Раптова зміна керівництва може, як це часто буває, затримати прогрес у реалізації важливих проєктів. Це дуже прикро і знову кидає тінь на репутацію України з точки зору корпоративного управління», — сказав він.

Раніше Заборона розповідала про звільнення та розслідування, які могли до них призвести, що відбулися у січні 2023 року. Це була перша масштабна перестановка в уряді, яка, вочевидь, продовжується.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій