Читаєте зараз
Україна та Ірландія уклали угоду про співпрацю: що важливого передбачає

Україна та Ірландія уклали угоду про співпрацю: що важливого передбачає

Ilona Kivva
Автор:

Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс та президент України Володимир Зеленський 4 вересня 2024 року підписали угоду про співробітництво. Так, Дублін зобов’язався цьогоріч виділити ще €128 млн на нелетальну військову підтримку України та щонайменше €40 млн на гуманітарну допомогу.

«Ірландія також надасть системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів і надалі братиме участь у коаліції з розмінування. Крім того, країна вивчить інші потенційні шляхи підтримки в межах коаліцій спроможностей Контактної групи з питань оборони, таких як ІТ-коаліція. Ірландія забезпечить постійну підготовку Збройних Сил України через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM) в Україні», — йдеться на сайті президента. 

Окремі блоки угоди окреслюють гуманітарну допомогу, а також підтримку щодо відновлення та реалізації реформ, зокрема на шляху України до членства в ЄС. 

Також Ірландія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, та подальшому посиленню санкційного тиску на Росію.  

Загалом Україна уклала вже 26 двосторонніх угод.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій