Читаєте зараз
Вчені зі США відкрили дивовижний спосіб знищення ракових клітин

Вчені зі США відкрили дивовижний спосіб знищення ракових клітин

Ilona Kivva
Автор:

Дослідницька група з Університету Райса, Техаського університету A&M і Техаського університету відкрили новітній мето знищення ракових клітин, пише Science Alert.

Вони простимулювали молекули аміноціаніну ближнім інфрачервоним світлом. Ті почали синхронно вібрувати, достатньо, щоб розбити мембрани ракових клітин. Ці частинки вже використовуються в біовізуалізації як синтетичні барвники для виявлення раку, але у менших концентрація. 

Науковці кажуть, що їхній підхід є значним покращенням у порівнянні з іншим видом молекулярної стимуляції, що вже існують.

«Це ціле нове покоління молекулярних машин, які ми називаємо молекулярними відбійними молотками», — сказав хімік Джеймс Тур з Університету Райса.

Використання ближнього інфрачервоного світла є важливим, оскільки воно дозволяє вченим проникати глибше в організм. Це означає, що рак кісток і органів потенційно можна буде лікувати без операції, щоб дістатися до пухлини.

Під час випробувань на культивованих ракових клітинах, вирощених у лабораторії, метод показав 99% показник руйнування клітин. Цей підхід також випробували на мишах з пухлинами меланоми, і половина тварин залишилася без ракових клітин.

«Що потрібно підкреслити, так це те, що ми знайшли ще одне пояснення того, як ці молекули можуть працювати. Це перший випадок, коли молекулярний плазмон використовується таким чином, щоб збудити всю молекулу та фактично створити механічну дію, яка використовується для досягнення конкретної мети – у цьому випадку розриву мембрани ракових клітин», — каже хімік Цицерон Аяла-Орозко з Університету Райса.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій