Читаєте зараз
Якщо РФ нападе: Литва готує план масової евакуації

Якщо РФ нападе: Литва готує план масової евакуації

Ilona Kivva
Автор:

Влада Литви до жовтня 2024 року розробить національний план масової евакуації. Робота над зміцненням безпеки відбуватиметься не лише на національному рівні, а й спільно з іншими країнами Балтії. У ЄС навіть запросять додаткове фінансування на проєкт, заявила міністерка внутрішніх справ країни Агне Білотайте.

«Сьогодні цивільний захист є актуальним як ніколи. Війна проти України триває, країни нашого регіону зазнають гібридних та дезінформаційних атак, а диверсії – це наша нова реальність. Важливо відзначити, що ми перебуваємо на передовій позиції, тому сьогодні цивільний захист став пріоритетом у нашому порядку денному», – сказала чиновниця.

За її словами, недостатньо зміцнювати цивільний захист на національному рівні, тому і було вирішено працювати разом із іншими країнами Балтії. 

Ще у середині липня-2024 Сейм Литви затвердив програму зміцнення та розвитку цивільної оборони, ініційовану Міністерством внутрішніх справ. Вона включає створення нових притулків, систем оповіщення, спеціального мобільного додатка.

У Латвії вже триває робота зі створення нових підземних укриттів. А влада Естонії на початку 2024 року затвердила чотири- і десятирічний план дій у галузі цивільного захисту. 

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій