Забруднення Сейму і Десни: що відомо на 10 вересня

Ilona Kivva
Автор:

Забруднення орієнтовно почалося з кінця серпня 2024 року з річки Сейм, яка є лівою притокою Десни. У Держводагентстві зазначали, що Сейм і Десна справді засмічені, однак вказували, що забруднення органічне: без хімічних або високотоксичних речовин. 

Станом на ранок 10 вересня забруднення посунулося орієнтовно на 191 км (біля с. Шестовиця) від впадіння річки Сейм у Десну. У районі Шестовиці помітили потемніння води, специфічний запах, скупчення мілкої риби під берегом, поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії – ознаки забруднення не виявлені. А от у районі Чернігова навпаки покращення ситуації, факти загибелі риби поодинокі.

«Вцілому по Десні у Чернігівській області триває процес переміщення забруднення по руслу річки. Найгірші показники у селі Боромики та місті Чернігів. Також інформуємо, що у річках Сейм та Десна перевищень пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено», — заявили у Міндовкілля.

Водночас, за оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня. Усі служби працюють над тим, аби ситуація стабілізувалася. Якщо якість води погіршиться, «Київводоканал» скоригує технологічні процеси, аби показники якості питної води відповідали вимогам. Водночас в Міндовкілля наголошують, що поки такі ризики відсутні.

Причиною забруднення, як заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, є скид у викидів від роботи цукровим заводом у російському місті Тьоткіно. Внаслідок цього у річці знизився рівень кисню, як наслідок відбувається мор риб.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій