Читаєте зараз
На Саміті перших леді та джентльменів презентували частину виставки «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей»

На Саміті перших леді та джентльменів презентували частину виставки «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей»

Ilona Kivva
Автор:

В Києві 12 вересня 2024 року відбувся четвертий Саміт перших леді та джентльменів, присвячений темі захисту дітей під час війни. Головною темою стала необхідність забезпечення фізичної та психологічної безпеки дітей у контексті війни, домашнього насильства, кібербезпеки та екологічних загроз.

На заході представили особливо зворушливі історії героїв проєкту «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей»: 15-річної Віолетти Горбачової з Нової Каховки, 10-річного Єгора Кравцова з Маріуполя, 13-річної Аріни Первуніної з Херсонщини, 14-річної Марії Зайцевої з Київщини, 14-річної Марії Філіпченко з Донеччини, а також презентували документальний фільм про блокаду Маріуполя 17-ти річного Владислава Пʼятіна-Пономаренко. 

Ці історії стали частиною загальної документальної виставки, яка демонструє системну російську політику знищення української національної ідентичності у дітей, через депортацію, примусове переміщення та надання громадянства. 

«Говорити про дітей під час війни серед міжнародної аудиторії критично важливо. Росія руйнує дитинство наших дітей щодня, і наш проєкт демонструє масштаби цієї трагедії. Ми маємо спільно діяти, щоб захистити майбутнє цих дітей та відновити їхню національну ідентичність», — зазначила засновниця проєкту «Щоденники війни» Христина Храновська. 

У рамках саміту перші леді з різних країн, серед яких були представники Литви, Естонії, Фінляндії, Гватемали та інших держав, поділилися досвідом своїх країн у питаннях забезпечення безпеки дітей. Кожна з них висловила підтримку Україні та наголосила на важливості глобальної співпраці задля створення безпечного майбутнього для наступних поколінь.

Експозиція  виставки вже відбулася у мерії Амстердаму у серпні 2023 року, у столиці України — у жовтні 2023 року, під час зимової сесії ПАРЄ у Страсбурзі наприкінці січня та у Німеччині у лютому 2024 року та у травні цього року у Нью-Йорку та Вашингтоні.

Проєкт «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей» реалізується за підтримки Благодійного Фонду «Діти Героїв», Благодійного Фонду «Голоси дітей», Платформи «Тю» та МЗС України. 

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій