Читаєте зараз
«Прийміть, будь ласка, партнерства, якщо ви проти корупції!»: чому законотворці не борються за тих, хто їх захищає? 

«Прийміть, будь ласка, партнерства, якщо ви проти корупції!»: чому законотворці не борються за тих, хто їх захищає? 

Yevheniia Kostina

Право на рівність, визнання й захист особистих прав ЛГБТКІ+ військових усе ще залишаються неурегульованими. Хоча компромісний законопроєкт (про цивільні партнерства) вже не просто написаний, а підтриманий кількома парламентськими комітетами.

Винесенню його на розгляд не сприяє навіть рішення Європейського суду з прав людини, згідно з яким Україна зобов’язана ухвалити якийсь спосіб регулювання одностатевих стосунків, узаконення одностатевих стосунків. Інакше вважатиметься, що вона є порушницею Європейської конвенції з прав людини.

Аби розібратися із життєвими питаннями, українцям (і ЛГБТКІ+, і гетеросексуальним) без офіційного оформлення шлюбу доводиться проходити через приниження, несправедливість та корупцію, розповідають військові в матеріалі Громадське радіо. Текст опубліковано зі скороченнями.


Підтримка квір-спільноти

Опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що близько 70% українців підтримують надання рівних прав ЛГБТКІ+.

Результати опитування КМІС (з 26 травня по 1 червня 2024 року)

«Війна сприяє соціальному прийняттю квір-спільноти в Україні, і це неабияка несподіванка. Однією з причин, безперечно, є багаторічна громадська активність солдатів та солдаток, які належать до спільноти», — зазначає директор громадської організації з підтримки ЛГБТКі+ «Гендер Зед» у Запоріжжі Ростислав Мілевський.

Результати опитування КМІС (з 26 травня по 1 червня 2024 року)

Проте досі в реальності спільнота стикається з дискримінацією: йдеться і про працевлаштування, і про житло, охорону здоров’я, освіту та армію. Отже, очевидно, що потрібно юридичне врегулювання.

Результати опитування КМІС (з 26 травня по 1 червня 2024 року)

«Якщо людина гине через обстріл, через війну, то інша людина матиме право, по-перше, на успадкування спільного майна. Ми мали історію наших військових, які з бойових збирали гроші на спільний будинок. Військовий-гей раніше був одружений, однак з жінкою не комунікував. Він загинув. Дружина не хотіла слухати про іншого партнера — просто прийшла і забрала гроші. Навіть не хотіла отримати закривавлені речі військового, які хоча б дитині були важливі. Такі ситуації складно вирішити без закону», — пояснює менеджер із комунікацій ГО «Українські ЛГБТ+ військові за рівні права» Максим Потапович.

Цивільне партнерство

Він говорить про законопроєкт 9103, який має запровадити в Україні інститут реєстрованих партнерств. Це надасть можливість кожному та кожній укладати союз з людиною незалежно від статті, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Практика є успішною у понад п’ятнадцяти країнах світу: Італія, Чехія, Угорщина, Естонія, Хорватія, Ісландія та Франція. Вона розширює юридичні можливості не лише для представників ЛГБТКІ+, а і для всіх громадян та громадянок загалом.

«Ми неодноразово стикалися з тим, що наших військових просто не пускали. Або треба було включати якусь корупційний момент із медичними працівниками. Але знову ж таки, ми не хочемо поширювати корупцію! Тому прийміть, будь ласка, партнерства, якщо ви проти корупції!», — закликає Потапович.

Він уточнює, що не в усіх країнах Європейського Союзу є одностатеві шлюби, але є партнерство. Це суспільний договір між двома дорослими людьми будь-якої статті, який надає право іншій людині отримати статус члена сім’ї. За ним йде величезний перелік прав.

Законопроєкт № 9103

Ухвалення в Україні законопроєкту № 9103 — це мотивація для бійців та бійчинь боротися далі, каже бісексуальний військовий Петро Жеруха: «Для мене, як для військового, супер важливо — кожен день пригадувати, створювати, якщо він знищується, цей контакт з реальністю: у тебе є майбутнє. Деколи умови можуть ставати дуже нестерпними. І щоб такого не було, кожному військовому потрібен цей стрижень всередині, заради чого він взагалі тут знаходиться або переживає цілий купу різних негараздів на рівному місці».

Кафа. Фото: Instagram

Небінарні військові Кафа наголошують, що, всупереч стереотипу, запровадження реєстрованих партнерств важливе не тільки для військових, але і для цивільних українців та українок.

«Через російську агресію життя людини може обірватися у будь-який момент. Ніколи не знаєш, коли твоя черга, так би мовити. КАБ не вибирає: ти straight людина, гетеросексуальна або не гетеросексуальна», — кажуть вони.

Церква проти не церковного

В чому ж проблема з ухваленням Верховною Радою? Парламентар Дмитро Гурін (Слуга народу) каже, що вплив на народних обранців, зокрема, має церква, яка проти запровадження одностатевих союзів.

«Колеги з правового Комітету, як й інші колеги з інших комітетів, мають, цікаву позицію — ні. Чому ні? Бо ні. У цього немає жодних пояснень, окрім гомофобії. Немає жодної логіки. Просто люди не готові захистити сотні тисяч сімей в Україні, дати їм правовий захист, — зазначає Гурін. — Цей закон має рівно нуль відношення до церковних питань, це абсолютно інший інститут, це цивільний інститут. Цивільний означає НЕ церковний. Проте церква втручається у це питання, і от на рівні правового Комітету заблоковано було не тільки рішення комітету рекомендувати його в зал, але й передача законопроєкту в інший комітет».

Про те, що церква гальмує ухвалення законопроєкту 9103 говорить і комунікаційний менеджер спільноти «Українські ЛГБТ+ військові за рівні права» Максим Потапович: «На жаль, ми стикаємося насамперед з Радою Церков, у тому числі Московського патріархату, яка найактивніше поширює серед власних парафіян гомофобні, трансфобні меседжі, які дуже схожі по звучанню з тим, що ми чуємо на „Росія-1“ або від Скабєєвої. Вони ідентично звучать, і ми бачимо, що це не просто так. Росія активно включається, фінансує усе це, тому що вона розуміє, що це віддалить нас від дня, коли ми вступимо в ЄС».

Публічний тиск

Ініціаторка законопроєкту 9103 Інна Совсун (Голос) каже, що бачить позитивну зміну поглядів серед своїх колег та колежанок. Деякі члени того ж Комітету з правової політики змінили свою риторику з огляду на рішення Європейського суду з прав людини та тиск західних партнерів. За її словами, депутати переглядають свою позицію щодо законопроєкту через підтримку суспільства, яка зростає.

Фото з допису народної депутатки України Інни Совсун (Голос) в Facebook, 13 березня 2024 року

«Законопроєкт ухвалять, коли низка країн Північної Європи виставлять його політичною умовою для вступу в Євросоюз, — вважає Дмитро Гурін. — І тоді буде так само як зі Стамбульською конвенцією, яку вони ніяк не могли проголосувати. Коли ж від цього почала залежати наша євроінтеграція, то всі зажмурилися, набрали дихання і натиснули зелену кнопку. Ухвалили, і небо на землю досі не впало з того моменту. Так само буде і тут. Але потрібен публічний тиск».

Зазначимо, що регулювання українського законодавства щодо рівності прав усіх громадян і громадянок важливе не тільки для вступу України до ЄС, а й до Північноатлантичного альянсу.

Матеріал створено та опубліковано за підтримки Media Lifeline Ukraine

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій