Читаєте зараз
Українців зобов’язали реєструвати автівки у Німеччині: як це зробити

Українців зобов’язали реєструвати автівки у Німеччині: як це зробити

Ilona Kivva
Автор:

В Німеччині 30 вересня 2024 року сплив термін дії винятку, згідно з яким українські біженці могли не реєструвати свої транспортні засоби в країні, пише Deutsche Welle.

Це означає, що автівки тепер потрібно перереєструвати і отримати німецькі номерні знаки. Щоб це зробити, необхідно звернутися до відомства, яке відповідає за реєстрацію транспортних засобів за місцем проживання. Зазвичай це управління з питань регулювання дорожнього руху (Straßenverkehrsamt) міста або району (Kreis). 

Які документи потрібно надати:

  • посвідчення особи латинкою;
  • українське свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • при собі треба мати українські номерні знаки;
  • сертифікат відповідності технічним нормам ЄС (Certificate of conformity, або CoC — його видають сервісні центри або фірмові автосалони виробників у Німеччині або в Україні. Вартість такої послуги у Німеччині коливається від €70 до €250;

«Якщо такий сертифікат отримати неможливо, бо автомобіль не вироблявся для ринку ЄС і не відповідає його вимогам, скажімо, внаслідок встановлення неліцензійного обладнання, замість CoC можна подати інший документ — індивідуальний дозвіл (Einzelgenehmigung für das Fahrzeug nach § 21 der StraßenverkehrsZulassungs-Ordnung (StVZO). Він видається органами реєстрації автомобілів за місцем проживання на підставі повної експертизи (Vollgutachten), проведеної одним з центрів, які наділені повноваженнями щодо проведення техоглядів авто — TÜV», — пояснили у виданні.

  • підтвердження, що автомобіль застрахований (автоцивілка) — gslsqlt німецький номер електронного страхового поліса (elektronische Versicherungsbestätigung (eVB). Українське страхування чи зелена карта не підходять; 
  • підтвердження повного техогляду (Hauptuntersuchung nach § 29 StVZO), який здійснюють підрозділи TÜV, а також підписаний формуляр банківського доручення на одноразове стягнення з рахунку заявника державних зборів на реєстрацію авто.

Також бажано мати довідку про відсутність претензій від митних органів (Zollunbedenklichkeitsbescheinigung). Вона видається на регіональній митниці. 

Важливо! У заявників, які мають документи на транспортний засіб лише в електронній формі, виникнуть труднощі. Німецький орган реєстрації вимагатиме документи у паперовій формі.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій