Читаєте зараз
Остапа Стахіва арештували: коротко про справу

Остапа Стахіва арештували: коротко про справу

Ilona Kivva
Автор:

Галицький районний суд Львова 2 жовтня обрав запобіжний захід для Остапа Стахіва. Йому призначили арешт без права внесення застави строком на 60 діб, повідомляє Суспільне

«Прокурор наполягав на обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Він пояснив, що підозрюваний може змінити місце перебування, знищити або сховати документи, які мають важливе значення для слідства, та вплинути на свідчення людей. Підозрюваний назвав дії правоохоронних органів фарсом проти нього і звинуватив сторону обвинувачення в упередженості. Остап Стахів та його адвокат заявили, що усі підозри є необґрунтованими та просили у відмові в застосуванні будь-яких запобіжних заходів через безпідставність», — зазначили у виданні.

СБУ провела обшуки у помешканні Стахіва 25 вересня. Тоді ж йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство). Максимальне покарання — позбавлення волі на три роки;
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Максимальне покарання — позбавлення волі на вісім років.

За даними СБУ, він за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення Росії підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом руху антивакцинаторів.

Також він організував онлайн-курси «журналістики», на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій