Читаєте зараз
В Україні призовники мають у 17 років стати на облік: за порушення можуть ввести штрафи

В Україні призовники мають у 17 років стати на облік: за порушення можуть ввести штрафи

Ilona Kivva
Автор:

Міноборони пропонує виключити із законодавства комісії з питань взяття на військовий облік призовників. Також пропонується виключити норми про те, що органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти щороку зобов’язані подавати до ТЦК списки громадян, які підлягають взяттю на облік. Відповідний урядовий законопроєкт №12076 зареєстровано у Верховній Раді. Його було направлено на розгляд профільного комітету 1 жовтня.

«Подання відомостей про себе покладається на призовника. Йому надається можливість стати на облік дистанційно через Резерв+. В іншому випадку він повинен буде з’явитися до ТЦК і сплатити штраф від 17 000 грн до 25 500 гривень», — пояснили у Telegram-каналі «Блог юриста».

У акті прописано, що щороку з 1 січня до 31 липня громадяни України чоловічої статті, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, беруться на облік призовників. Є такі варіанти:

  • через Електронний кабінет;
  • особистого прибути до ТЦК.

Важливо! Чинна норма передбачає, що щороку протягом січня-березня беруться на облік чоловіки, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років.

Громадяни, які зроблять цього у вищевказаний період, беруться на військовий облік тільки після особистого прибуття до ТЦК. Одночасно їх притягнуть до відповідальності згідно із законом, при умові досягнення 18-річного віку. Йдеться про те, що вони повинні будуть сплатити штраф.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій