Читаєте зараз
World Press Photo у Києві 2024: коли, де та що можна побачити

World Press Photo у Києві 2024: коли, де та що можна побачити

Yevheniia Kostina

Виставка World Press Photo 2024 триватиме з 24 жовтня по 17 листопада о у Національному центрі Олександра Довженка (Київ). У межах виставки, організаторами якої в Україні є Odesa Photo Days Festival, представлять 129 фотографій, які документують війну, протести, міграційні й кліматичні кризи та інші важливі події 2023 року.

«Ці відібрані роботи є свого роду гобеленом нашого сучасного світу, зосередженим на зображеннях, які, на нашу думку, створені з повагою та чесністю, здатні говорити універсально та відгукуватися далеко за межами їхнього походження. Це можливість віддати належне роботі фотожурналістів і документальних фотографів усього світу — зробленій із мужністю, інтелектом і винахідливістю – та підкреслити важливість історій, які вони розповідають, часто в неймовірних обставинах», — каже  керівниця відділу фотографії The Guardian та голова глобального журі конкурсу World Press Photo 2024 Фіона Шилдс.

Шила, 32 роки (ім’я змінено) позує для портрета в навчальному центрі «Дочки милосердя» в місті Мекеле, регіон Тиграй, північна Ефіопія, 2 листопада 2023 року. Фото: Arlette Bashizi for The Washington Post

Фіналістів обирали з понад 61 тисячі робіт, надісланих 3851 учасником зі 130 країн світу. Усі фото — переможці регіональних конкурсів у номінаціях «Довгостроковий проєкт» та «Відкритий формат», а також дві спеціальні відзнаки. Цьогоріч переможцем у категорії «Світлина року» став фотограф Мохаммед Салем зі світлиною «Палестинська жінка обіймає тіло загиблої племінниці», зробленою в секторі Газа. А в категорії «Відкритий формат» перемогу здобула серія світлин «Війна це особисте» української фотографки Юлії Кочетової. У фінал європейського регіону увійшов також проєкт Йоганни Марії Фріц «Гребля Каховської ГЕС: повінь у зоні бойових дій», зроблених під час евакуації цивільних під час повені.

«Для нас є важливим знову показати виставку World Press Photo в Україні, бо це візуальні історії зі всього світу, які нагадують про актуальні проблеми в різних куточках планети. А війна в Україні підкреслює взаємозв’язок між усіма країнами. Особливо цінно бачити роботи з України серед переможців — це ще один вагомий прояв підтримки з боку міжнародної спільноти», — зауважила кураторка та засновниця міжнародного фестивалю сучасної фотографії Odesa Photo Days, голова європейського журі World Press Photo 2023 Катерина Радченко.

Проведення виставки в Україні відбувається за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Вхід у перший день вільний. Протягом усього періоду проведення виставки: вхідний квиток для дорослого – 100 гривень, пільговий квиток — 50 гривень (школярі, студенти, пенсіонери), благодійний квиток — 1 гривня (для дітей до 10 років, членів FIAF та ICOM, партнерів Довженко-Центру, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій).

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій