Читаєте зараз
Рада підтримала законопроєкт про угоду зі слідством для корупціонерів (так, ще один): все одно є нюанси

Рада підтримала законопроєкт про угоду зі слідством для корупціонерів (так, ще один): все одно є нюанси

Ilona Kivva
Автор:

Верховна Рада 9 жовтня затвердила за основу законопроєкт №12039 про угоди зі слідством у корупційних справах. Ініціативу у першому читанні підтримали 268 народних депутатів.

«Цей текст підтримали і САП і НАБУ, також він відповідає нашим міжнародним зобовʼязанням. Законопроєкт не голосували одразу в цілому, так як в залі були застереження щодо цього від двох фракцій», — каже народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

Основні положення:

  • вводиться стаття, яка дозволяє у випадку співпраці зі слідством через викриття співучасників та відшкодування шкоди призначати менший строк ув’язнення. Наприклад, 5 замість 8 років;
  • суд зможе визначити як додаткове покарання штраф до 102 млн грн максимум за особливо тяжкий злочин і понад більше 4 млн грн за тяжкий злочин;
  • суд зможе в таких випадках конфіскувати майно фігуранта, якщо цей вид покарання буде узгоджено;
  • угоду не можна буде застосовувати за загальним правилом до організаторів схем – за вийнятком випадку, коли він викриє іншого організатора;
  • коли йдеться про злочини меншої тяжкості, якщо це невеликі схеми без співучасників, то зменшене ув’язнення зможе отримати фігурант, який повністю відшкодовує збитки та сплатить штраф.

«Попри те, що законопроєкт зі свого боку схвалюють НАБУ і САП, ми в TI Ukraine переконані, що нормативний акт все ще недосконалий. На нашу думку, крім покращень, він створить додаткові проблеми. Якщо закон прийняти в такому вигляді, то з ефективністю інституту угод все ще будуть проблеми і подвійні тлумачення норм», — заявили у Transparency International Ukraine.

Про які підводні камені йдеться:

  • із законопроєкту незрозуміло, чи можна укладати угоду особам, дії яких не завдали збитків;
  • якісно не врегульовується питання конфіскації незаконно набутого майна;
  • суду не надають повноважень витребовувати зібрані матеріали досудового розслідування при перевірці угоди.

Це не перший нормативний акт про угоди з корупціонерами, який розглядав парламент. Так, у липні 2024 року парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №11340. Резонансний документ містить кілька суперечливих норм. Так, викриття не є обов’язковою умовою для угоди. Тобто фактично достатньо відшкодувати збитки та сплатити штраф. Ба більше, він навіть не передбачає конфіскації майна тих, хто скоїв корупційні злочини.

Далі народні депутати його не розглядали, оскільки він викликав чимале обурення серед громадськості.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій