Читаєте зараз
Навчання пілотів ЗСУ на F-16: чому США змінили підхід

Навчання пілотів ЗСУ на F-16: чому США змінили підхід

Ilona Kivva
Автор:

США переорієнтовують підготовку українських пілотів F-16 на молодих курсантів замість досвідчених військовослужбовців, пише The Wall Street Journal.

Рішення начебто ухвалили через нестачу досвідчених українських пілотів, які добре володіють англійською мовою. За словами деяких посадовців, у США вважають, що молоді курсанти будуть більш відкритими до навчання за західним зразком.

Водночас існує побоювання, що такий крок може продовжити на багато місяців терміни, коли Україна матиме повну ескадрилью літаків, готових до застосування на полі бою.

Протягом року США та інші партнери навчали невелику кількість українських пілотів. Курси пройшли з десяток пілотів, 11 з них зараз літають в Україні на F-16. Ще вісім досвідчених пілотів винищувачів завершують навчання та прибудуть в Україну на початку 2025 року.

Це все відбувалося доволі швидко, адже досвідчені пілоти пропускали базову льотну підготовку. А от новачки повинні будуть провести рік, навчаючись літати на базах Великої Британії та Франції, перш ніж перейти на курс F-16.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій