'
Читаєте зараз
Активісти, влада та конспірологи. Як у Польщі розпочали хрестовий похід проти ЛГБТ

Активісти, влада та конспірологи. Як у Польщі розпочали хрестовий похід проти ЛГБТ

Coda

Після того як до влади в Польщі повторно прийшов Анджей Дуда, в країні погіршилося становище ЛГБТ. Польські міста оголошують «вільними від ЛГБТ-ідеології», вулицями їздить фургон, з якого розповідають, що гей-пари схиляють дітей до педофілії, а активістів б’ють біля їхніх будинків. Видання CODA написало про те, як націоналісти, прийшовши до влади, перетворюють Польщу на гомофобну країну і знищують ЛГБТ-спільноту – публікуємо їхній текст із незначними змінами.


Деструктивна ідеологія та гендерна змова

Середина серпня, центр Варшави. Вулицею їде фургон, а з динаміків на ньому звучить повідомлення чоловічим голосом: «Гей-пари схиляють дітей до педофілії». На меседж відгукнулися люди. Близько ста осіб зібралися навколо фургона – вони обурені, але, здається, саме цього автори акції й очікували.

На пасажирському сидінні фургона – відомий блогер з ультраконсервативної організації Fundacja Pro. Він знімає все, що відбувається, на камеру.

Гомофобні настрої не нові для Польщі. Але після того як більшість у парламенті на виборах 2015 року здобула партія «Право і справедливість», позицію проти ЛГБТ підтримують на державному рівні. Перед виборами в 2019-му році її лідер Ярослав Качинський пообіцяв: у разі їхньої перемоги в країні не буде «гомосексуальних шлюбів». А напередодні президентських виборів 2020-го чинний глава Польщі Анджей Дуда порівняв «ідеологію ЛГБТ» із комунізмом, але назвав її ще більш деструктивною.

Фото: Fundacja-Pro/Facebook

Розпалювання ненависті щодо ЛГБТ із боку держави підкріплюється і конспірологією. Польська влада часто посилається на «гендерну змову». Прихильники цієї теорії вважають, що ідеологію вільного вибору гендеру вигадала якась світова еліта. І ця ідеологія нібито спрямована на те, щоб руйнувати традиційні католицькі сім’ї.

Нападки на «привезену ззовні» сексуальність, репродуктивні права і водночас присягу на вірність «традиційній сім’ї» історик Андреа Пето описує як «неоконсервативну відповідь націоналістів на глобальну кризу неоліберального світового порядку».

Наслідки цієї «відповіді» не змусили себе чекати. За останній рік близько 100 міст і регіонів по всій Польщі – майже третина країни – оголосили себе «зонами, вільними від ЛГБТ».

Згідно зі звітом вченого Косьми Колодзєя з університету Миколи Коперника в Торуні, 45 % квір-людей віком до 25 років намагалися накласти на себе руки в 2020-му. У 2016-му таких було 30 %. Загалом про суїцид думають 84 % молодих ЛГБТ-людей.

Християнські шукачі істини

Гелена де Клер – 29-річна трансактивістка з Варшави. За її словами, вона практично щодня чує про нові напади на ЛГБТ-людей у Польщі.

«Я багато думаю про переїзд. Хочу, щоб мене сприймали як повноправного громадянина. Я не хочу, щоб мої сусіди і люди на вулицях ставилися до мене так, ніби я не людина», – каже Хелена.

Фото: Joanna Schild/Flickr

Найактивніше антиЛГБТ ідеї поширює консервативна організація Fundacja Pro, що з’явилася в 2015 році. Її засновник Маріуш Дзержавський називає себе християнським «шукачем істини». У Польщі він також відомий як найрадикальніший противник абортів [хоча останні там дозволені тільки у трьох випадках: якщо вагітність – загроза життю, здоров’ю матері; якщо це наслідок зґвалтування або інцесту; якщо у плода вади розвитку].

Із 2015 року Fundacja Pro намагається криміналізувати сексуальну освіту в школах, прирівнюючи її до педофілії.

У квітні 2019 року фургон Fundacja Pro з’явився на вулицях Гнєзно – католицького середньовічного міста західної Польщі. Плакат на фургоні був такий: «Чому ЛГБТ-лобі хоче навчити дітей? Мастурбації, згоди на секс, першого сексуального досвіду і оргазму. Зупиніть педофілію!» Відтоді фургони з такими банерами стали звичним явищем на вулицях польських міст.

Фото: Fundacja-Pro/Facebook

«Це найагресивніша гомофобна кампанія, яку я коли-небудь бачила», – впевнена Катажина Варецька, адвокатка ЛГБТ-групи «Толерадо» з Гданська. Торік вона намагалася судитися з Fundacja Pro за «поширення неправдивої і гомофобної інформації». Суд вона програла. Після цього ні міські школи, ні рада, ні інші інституції не висловлювалися проти діяльності фонду.

«Ми не хочемо, щоб наші діти сумнівалися у своїй ідентичності. Ми хочемо, щоб вони росли щасливими та здоровими, і щоб ніхто над ними не поглумився», – каже представниця Fundacja Pro Анна Щербата.

Танці проти «гомофобусів»

Боротися з діями фундації ЛГБТ-спільнота вирішила партизанськими методами. 8 серпня активістку небінарних меншин [небінарні люди не асоціюють себе з якимось одним гендером] Малґожату Шутович, відому під ім’ям Марґот, заарештували. Вона порізала шини одному з «гомофобних» фургонів.

Після арешту Шутович почалися протести. Поліція затримала 48 осіб, включно з випадковим перехожим, який повертався з магазину з пакетом продуктів.

Одним із затриманих був 27-річний розробник Лінус Левандовський. За тиждень після арешту він побачив у Facebook, що фургон Fundacja Pro припаркований поруч з його будинком. Левандовський прийшов до нього й обмалював банер.

Це потрапило на камеру репортера Мачея Земли з правого онлайн-телеканалу wPolsce.pl. Земла прославився в 2019 році, коли таємно зняв волейбольний матч, організований ЛГБТ-групою, і представив гравців як учасників «гей-лобі», яке збирається розбещувати школярів і забезпечувати їх «еротичними девайсами».

Левандовський тепер зобов’язаний двічі на тиждень відмічатися в місцевому поліцейському відділку – його звинуватили в змові з метою псування майна. Він називає звинувачення «абсолютно надуманими».

Лінус Левандовський не з чуток знає про те, що становище ЛГБТ у Польщі погіршується. У серпні два незнайомця на вулиці побачили, як він тримається за руки з хлопцем, і побили обох. Незважаючи на це, Левандовський сподівається на зміни – навіть збирається через три роки брати участь у парламентських виборах.

Фото: DPA

Тільки деякі з польських ліберальних політиків іноді висловлюють свою позицію щодо прав ЛГБТ. Минулого місяця десять опозиційних депутатів прийшли в парламент на церемонію інавгурації президента Анджея Дуди в масках райдужних кольорів – на знак протесту проти гомофобної риторики уряду. Деякі тримали в руках копію Конституції, показуючи цим, що влада порушує основний закон країни.

Представникам ЛГБТ-спільноти доводиться організовуватися самим. Рік тому Малґожата Шутович разом з активісткою Ланією Мадей стала однією із засновниць квір-групи Stop Bzdurom («Зупинимо це лайно»).

До цього, за її словами, їх підштовхнув інформаційний стенд Fundacja Pro, який вони свого часу побачили. Біля стенда волонтери фонду роздавали листівки і збирали підписи на підтримку законопроєкту, який закликає зупинити педофілію. Цей документ розробила група лобістів з Інституту правової культури Ордо Юріс – відгалуження міжнародної ультраконсервативної католицької організації «Традиції, сім’я і власність». Він передбачає тюремне ув’язнення для всіх, хто займається сексосвітою людей, молодших за 18 років.

Активісти Stop Bzdurom влаштовують танці на вулицях, щоб заблокувати шлях фургонам Fundacja Pro – деякі називають їх «гомофобусами». Нещодавно активісти повісили райдужний прапор і анархістський символ на пам’ятники в Варшаві.

«Нас поки лише від трьох до п’яти людей. Ми продовжуватимемо діяти, постити це в соцмережі і чекати зворотного зв’язку», – каже Шутович.

Малґожата Шутович провела під вартою три тижні. Її відпустили під заставу – після втручання міжнародної громадськості. Зараз проти неї порушено кримінальну справу за завдання матеріальної шкоди та побиття людей.

«Привіт, я схожа на ту, хто знищує Польщу?»

Багато людей вірять у те, що написано на плакатах Fundacja Pro, оскільки це саме прищеплюють і місцеві священики, і місцеві політики, і особливо тому, що в школах немає жодної сексуальної освіти, впевнена активістка Гелена де Клер.

Ще одна проблема – міста та регіони, які оголосили себе «зонами, вільними від ЛГБТ». У вересні 2019 року Гелена де Клер разом із друзями вирушила в «квір-тур». Вони хотіли доїхати до цих міст і поговорити з тамтешніми жителями, щоб нейтралізувати вплив урядової пропаганди.

Фото: Hogre&Doublewhy/Flickr

Клер зізнається, що це виявилося дуже складно – навіть на те, щоб переконати одну людину, йшла купа часу. «Ми намагалися спілкуватися приблизно так: “Привіт, я ЛГБТ-особа, я справді схожа на ту, хто знищує Польщу?” Іноді це спрацьовувало».

Нещодавно «квір-тур» доїхав до міста Дембиця на південному сході країни. Щойно учасники встановили інформаційні стенди, приїхала поліція і змусила їх покинути місто. Мер назвав дії активістів незаконними.

Крім цього, «квір-тур» і Stop Bzdurom розсилають стікери, комікси та книжки молодим ЛГБТ-людям по всій Польщі з написами на кшталт: «Я не ідеологія» або малюнками відомих персонажів, наприклад, Ісуса Христа на райдужному тлі. Але після арешту Шутович друкарня, де активісти все це виготовляли, відмовилася з ними співпрацювати.

«Вони пишуть нам листи і висловлюють свою підтримку, але кажуть, що половина нашої продукції дуже контроверсійна», – розповідає Шутович. Крім кримінальної справи за порізані шини, проти неї є ще одна – за те, що повісила райдужні прапори на статуї в Варшаві.

У серпні Stop Bzdurom отримала $80 тис. пожертв, які вони хотіли роздати невеликим спільнотам по всій Польщі. Але місцева краудфандингова платформа Zrzutka, якою скористалися активісти, не дозволяє їм вивести одержані гроші.

На захист польської ЛГБТ-спільноти стали міжнародні учасники. Минулого тижня активісти подали петицію, в якій вимагали від Євросоюзу відреагувати на польську гомофобну кампанію. Вона зібрала понад 340 тис. підписів.

Активісти міжнародного руху за рівність All Out закликають комісара ЄС із питань рівності Гелену Даллі засудити дискримінаційну політику й ухвалити закон про злочини на ґрунті ненависті, щоб захистити представників ЛГБТ.

Також 50 послів, які перебувають у Польщі, написали відкритий лист, в якому закликали Варшаву створити «середовище без дискримінації, із взаємним прийняттям одне одного та толерантністю до інших».

Нині діяльність Stop Bzdurom довелося призупинити. «Ми не можемо зараз влаштовувати жодних акцій і взагалі будь-що робити, тому що за нами з Лу [партнер активістки] весь час стежать, а поліція проводить розслідування», – пояснює Шутович.

Фото: Joanna Schild/Flickr

У Лу, який недавно організував свою групу, а тепер вішає райдужні прапори Варшавою і зафарбовує гомофобні банери, настрій оптимістичніший. Нещодавно він отримав повідомлення від незнайомої людини в Facebook: «Спасибі… Коли я бачу цей прапор, то знаю, що хтось за мене бореться».

Після розмови з журналістами CODA на Лу і Шутович двічі напали на вулиці. У той самий день Лу побили просто біля будинку. «У того чоловіка були в руках ключі, у Лу тепер синці і все набрякло», – розповіла Шутович.

Ситуація в Польщі, за словами активістки, «погіршується на всіх фронтах».

«І що гірше стає, то більше у мене спрацьовує ця дурна настанова – треба працювати ще активніше, цього недостатньо. Але зараз ми з друзями в такій ситуації, коли вже фізично нічого більше не можемо зробити», – каже активістка.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій