'
Читаєте зараз
75 метрів беззаконня. В Одесі будують житловий комплекс, що загрожує польотам і держбезпеці

75 метрів беззаконня. В Одесі будують житловий комплекс, що загрожує польотам і держбезпеці

Oleksandr Humeniuk
75 метрів беззаконня. В Одесі будують житловий комплекс, що загрожує польотам і держбезпеці

У 2021 році в Одесі мають здати в експлуатацію першу чергу нового житлового комплексу «Альтаїр-3», який зводиться на замовлення прокуратури Одеської області. Цей комплекс загрожує безпеці польотів цивільної авіації, адже за своєю висотністю значно перевищує гранично допустимі норми. А ще він стоїть на території Державної служби спеціального зв’язку, чим загрожує національній безпеці. Заборона розповідає, як прокуратура отримала землю з державної власності, до чого тут мер Одеси Геннадій Труханов і чому винних, скоріше за все, не покарають.


Елітне житло з проблемами

За пів години пішого ходу від узбережжя Чорного моря в Одесі може з’явитися новий житловий комплекс «Альтаїр-3». Сім 25-поверхівок тут зводять із 2017 року. Девелопер — відома в Одесі компанія «Будова». У її портфелі понад 60 споруд, більшість із них — житлові комплекси по всьому місту.

У грудні 2020-го суд наклав арешт на будівництво ЖК «Альтаїр-3». Підстава — відкрите кримінальне провадження про незаконне будівництво та заволодіння землею. Цей комплекс розташований на території одеської філії Держспецзв’язку — структури, яка прямо відповідає за національну безпеку. А ще він загрожує безпеці польотів літаків і життю мешканців, адже забудовник самовільно, без будь-яких дозволів, звів споруди у 75 метрів замість можливих 50.

Зараз справу розслідує Офіс генерального прокурора спільно з поліцією. Однак будівництво триває, а квартири продають через усі доступні майданчики.

75 метрів беззаконня. В Одесі будують житловий комплекс, що загрожує польотам і держбезпеці
Відео: Дмитро Пелимський / Заборона

Коли будують свої люди

Замовник будівництва — прокуратура Одеської області. Прокуратура й «Будова» або ж люди, дотичні до неї, співпрацюють уже не вперше. Схема така: прокуратура отримує від міста землю в оренду чи постійне користування, домовляється з будівельною компанією про те, що частину квартир у новому ЖК отримають її працівники, та укладає договір на будівництво. У такий спосіб з 2016 до 2018 року прокуратура Одеської області отримала 96 квартир. Інколи житло віддають не в тих об’єктах, які згодом збудують, а в уже зведених комплексах. Наприклад, колишній прокурор Одещини Олег Жученко з 2017 року жив у ЖК «Бельетаж», який зводила «Будова».

Також прокурори отримали квартири й від компанії «Стікон». Цікаво, що один із її керівників у 2020-му — Олександр Ільяш — очолював «Инжиниринг-жилстрой». Це проєктувальна фірма, за інформацією зі ЗМІ, заснована в складі тієї ж «Будови», яка сьогодні працює над ЖК «Альтаїр-3».

Слід Галантерника

Одеський активіст Олег Михайлик бореться з незаконними забудовами в місті. За свою діяльність він встиг зрозуміти, як влаштований ринок нерухомості й між ким він поділений. Ласі шматки землі, пояснює Михайлик Забороні, дістаються компаніям, наближеними до мера Одеси Геннадія Труханова або його бізнес-оточення. «Будова» — одна з таких компаній. Ця фірма працює під різними назвами, як-от «Будова-Капітал», «Будова-Оптима», «Будова-Люстдорф», але по факту все це одна компанія.

«Компанія існує з 90-х років, але жодних досягнень у неї не було, поки Труханов не став мером у 2014-му, — каже Олег Михайлик. — За чутками, у представників «Будови» виникли теплі зв’язки з тодішнім «сірим кардиналом» Одеси Володимиром Галантерником [мультимільйонер, який веде бізнес з 90-х; сфера інтересів: нерухомість, ресторанний будівельний бізнес, порти, медіа]. Галантерник був тим, хто брав безпосередню участь у становленні Труханова як політика й мера міста. У «Будови» сьогодні є знання, вміння й ресурси, тому вона знаходить найкращі ділянки: біля моря, у центрі міста».

Варто додати, що за інформацією «Економічної правди», саме Галантерник контролює компанію «Будова». Також на нього як власника вказує одеське видання «Монитор». Журналісти зазначають: Галантерник був спонсором і бізнес-партнером Труханова. І хоча сьогодні він живе в Лондоні, свій вплив на одеський бізнес зберігає й досі. Галантернику, за інформацією Forbes, належать «Привоз», ринок «7-й кілометр», торговельно-розважальні центри City Center і City Center «Котовський», розважальний комплекс «Аркадія Сіті», галерея мафів на Старосінній площі й бутик-готель De Paris. Його частка в них — близько 50%. Решта належить партнерам, чиї імена невідомі.

Однак у відкритих реєстрах серед кінцевих власників, дотичних до «Будови», можна побачити тільки таких людей, як Дмитро Дімарський і Борис Родін. Але й у них також можна знайти певні зв’язки з чинним мером Одеси.

Родін пов’язаний з іще понад тридцятьма будівельними компаніями, частина з яких зареєстрована за однією адресою: вулиця Осипова, 25. У 2019 році Родін отримав почесну відзнаку від Труханова на день будівельника.

У ще одного засновника «Будови» Дімарського також простежується зв’язок із Трухановим. Серед багатьох компаній бізнесмена є «УВГП-Система» — ця фірма займається будівництвом і постачанням води, і зареєстрована за тією ж адресою, що й компанії Родіна — на Осипова, 25. Цікаво, що раніше в засновниках цього українського ТОВ значилася кіпрська фірма «Нью Сенчері Інвестмент кампані», яку пов’язували з Юрієм Бугедою. Бугеда, своєю чергою, за інформацією з документів юридичної фірми Mossack Fonseca (Panama Papers), — партнер Труханова по офшорах.

Крім цього, інша фірма Бугеди «Юерепієн беверідж компані лімітед» раніше  значилася серед засновників компанії «Винні традиції», якою володіє давній товариш Труханова Андрій Іванчо.

Як забрати чужу землю: урок від Одеської міськради

У 2018 році на територію Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення на вулиці Люстдорфська дорога, 55 заїхала техніка. Екскаватором тут знесли частину складу й облаштували будівельний майданчик. Згодом компанія-девелопер «Будова» почала закладати фундамент майбутньої багатоповерхівки. У заяві Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення до поліції вказані номери екскаватора, що заїхав на його територію та пошкодив майно — 26-835 ВН. Цікаво те, що екскаватор з ідентичними номерами згодом помітили вже безпосередньо при будівництві ЖК «Альтаїр-3».

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення підпорядковується Службі державного спеціального зв’язку та інформації (Держспецзв’язку). Це частина оборонного й безпекового сектору України. Служба відповідає за секретність системи урядового зв’язку, кіберзахист, конфіденційність передачі інформації на рівні державних органів тощо. А ділянка на Люстдорфській дорозі, 55 належить обласному управлінню державної служби. Точніше, належала відповідно до свідоцтва про право власності, яке у 2009 році видала одеська мерія, а також до рішення часів Радянського Союзу, яке є в розпорядженні редакції.

«Альтаїр-3» займає майже чотири гектари. Та до 2016 року єдиної земельної ділянки такої площі не існувало. Одеська мерія за керівництва Геннадія Труханова створила її спеціально. Влітку 2016-го на сесії міської ради вирішили віддати обласній прокуратурі шість гектарів землі під багатоквартирну забудову — територію «в районі будинку № 54» на вулиці Жаботинського. Ця вулиця розташована якраз навпроти Люстдорфської дороги. А взимку виконком затвердив проєкт землеустрою частини цієї ділянки майже на 3,5 гектари, надав її прокуратурі в постійне користування та присвоїв нову адресу — вул. Жаботинського, 54а.

З цією територією межували ще п’ять приватних ділянок із цільовим призначенням «для індивідуального будівництва». Ймовірно, щоби розширити межі для майбутніх новобудов, їх також вирішили приєднати до нової адреси — Жаботинського, 54а. Мерія так поспішала це зробити, що дозволила об’єднати землі ще до того, як суд визнав, що всі п’ять ділянок тепер належать не приватним власникам, а місту. Міськрада видала рішення 7 грудня 2016-го, а ухвала суду з’явилася лише 16 грудня.

Згодом же Одеська міська рада прийняла рішення, яким об’єднала землі за адресою Люстдорфська дорога, 55 та Жаботинського, 54а в одну ділянку. На якій підставі це зробили — невідомо. Адже землі, на яких розташовані об’єкти Державної служби спеціального зв’язку — це державна власність, і місто не може просто так забрати їх собі й передати комусь у користування. Заборона зверталася до Одеської мерії з проханням пояснити, як землі опинилися в прокуратури через рішення виконкому, однак відповіді ми так і не отримали.

Крім сумнівної законності дій Одеської мерії постає й інше питання — державна безпека, пояснюють у Держспецзв’язку.

«Об’єкти, [які було зруйновано перед початком будівництва та які розташовані поруч], забезпечують національну безпеку та захист державного суверенітету України, її інформаційний простір. Вони розташовані на прикордонних територіях, межують із Кримом. І саме сьогодні є важливими для нацбезпеки держави», — пояснили Забороні в Держспецзв’язку.

Нова висота загроз

Державна безпека — не єдине, чому загрожує «Альтаїр-3», який зводять наближені до Труханова люди. Під питанням і безпека польотів у місті, адже житловий комплекс розташований в приаеродромній зоні, де без спеціального дозволу можна зводити будинки не вище 50 метрів. Містобудівні умови й обмеження передбачають саме таку граничну висоту. Втім, по факту девелопер замість 16 поверхів звів 25, висотою 75 метрів.

Метри поза дозволеною межею потрібно узгоджувати з Державіаслужбою. Споруда має найвищий клас наслідків — СС3.  Клас наслідків — це характеристика, яка визначає, наскільки небезпечною є будівля для людей і майна, і яких збитків вона може завдати. Потенційні збитки від будівництва «Альтаїр-3» вимірюються загальнодержавними масштабами. Та як повідомили Забороні в Державіаслужбі, забудовники ЖК «Альтаїр-3» за жодними дозволами не зверталися.

Інші «Горизонти»

«Альтаїр-3» — не єдина споруда від «Будови», яка загрожує безпеці польотів. Державіаслужба позивалася й щодо ЖК «Горизонт» та «Омега».  Державна установа в цих справах вимагала визнати протиправними бездіяльність людей Труханова в міськраді та дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України, а також знести небезпечні споруди.

Втім, суди виносять рішення, у яких заявляють, що підстав для знесення самовільно зведених будинків немає. Максимум — зобов’язують «Будову» подати документи в Державіаслужбу, аби отримати необхідний дозвіл на вже готові об’єкти.

ЖК «Альтаїр-3» загалом бракує дозвільних документів на будівельні роботи. В Україні заборонено зводити житло без дозволів Державної архітектурно-будівельної інспекції. І в «Будови» немає документів, які дозволили б виконувати підготовчі або будівельні роботи на Жаботинського, 54а. Про це Забороні повідомили в Департаменті Державної архітектурно-будівельної інспекції Одеської області.

Представники «Альтаїр-3» шість разів зверталися до цієї установи з проханням такі дозволи надати. Шість разів вони отримували відмову, повідомили Забороні в Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради. Тобто наразі ЖК будують без обов’язкових документів для цього.

У компанії «Будова» та мерії не відповіли на запити Заборони щодо того, на яких підставах зводять житловий комплекс.

Який господар — таке й місто

Справою незаконного будівництва й заволодіння землею займаються Офіс генерального прокурора, Військова прокуратура, поліція. Служба безпеки України провела 20 обшуків ще в лютому 2020 року. Однак із того часу ніхто з імовірно причетних до злочинної схеми не поніс покарання. Навіть більше: у лютому 2021 року Печерський районний суд Києва зняв арешт із майна «Будови». Тож тепер компанія може вільно завершувати будівництво. Першу чергу обіцяють здати в найближчі терміни. 

Шансів на те, що справа завершиться поразкою для «Будови» й усіх причетних, практично немає. Про це каже Володимир Копоть, юрист із питань нерухомості з 15-річним стажем, чия фірма моніторить ринок житла на предмет надійності й ризикованості. Одна з ключових причин, чому покарання не буде, — замовник в особі прокуратури Одеської області, пояснює Копоть.

«Прокуратурі вигідно добудувати цей комплекс, адже в неї є домовленості щодо квартир для своїх працівників, — пояснює юрист. — Та й навіть якщо суд визнає, що забудова незаконна, навряд її знесуть. В Одесі таких прикладів немає. І в Україні їх одиниці. Адже якщо суд встановлює, що житловий комплекс потрібно знести, це своїм коштом має зробити компанія-забудовник або замовник будівництва. Так визначає закон. А хто виконуватиме таке рішення?»

В Одесі з усіх новобудов понад 70% проблемних, каже Копоть. Здебільшого компанії починають зводити житлові комплекси без належних дозволів, а лише на підставі містобудівних умов і обмежень та декларації про початок будівельних робіт. Та за цією декларацією вони можуть хіба асфальт покласти й паркан поставити, пояснює юрист.

«Те, як виглядає ринок нерухомості в Одесі, багато в чому залежить від міської влади, — додає Копоть. — Адже саме на підставі детального плану території та містобудівних умов і обмежень видають решту документів на будівництво. Якби одеська мерія цього не робила [не видавала документів на будівництво сумнівним компаніям], ніхто б нічого незаконно не зводив». 

P.S.

У день публікації Заборона отримала відповідь на запит від Одеської прокуратури. Під час підготовки матеріалу ми хотіли з’ясувати в Офісу генерального прокурора, на якому етапі зараз перебуває справа про забудову. Втім, там вирішили перенаправити запит до Одеської обласної прокуратури, яка, власне, є замовником будівництва й фігурує у справі. Прокурори Одещини, очікувано, жодних «кримінальних проваджень за фактом виведення з державної та передачі в комунальну власність, а також забудови земельної ділянки» не знайшли. 

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій