'
Читаєте зараз
Зараз пандемія, а мені треба лягти в лікарню. Це можливо? Відповідаємо на всі питання

Зараз пандемія, а мені треба лягти в лікарню. Це можливо? Відповідаємо на всі питання

Polina Vernyhor
Илья Репин, «Хирург Е. В. Павлов в операционном зале»

З огляду на пандемію коронавірусу кожен із нас може в будь-який момент опинитися в лікарняній палаті. Медична реформа в Україні дещо спростила розуміння того, як мають працювати лікарні, за що ви маєте платити, а за що — ні, та загалом як можна потрапити на стаціонар, якщо ви відчуваєте, що треба. Журналістка Заборони Поліна Вернигор підготувала інструкцію, що робити, якщо ви потрапили в лікарню — сподіваємося, вона вам ніколи не знадобиться.

За яких умов мене покладуть до лікарні?

  • Гострі захворювання чи стани;
  • Травми;
  • Отруєння;
  • Хронічні захворювання, за яких необхідне цілодобове інтенсивне лікування;
  • Загострення хронічних захворювань;
  • Ви належите до категорії пацієнтів, яким необхідні цілодобовий медичний догляд чи допомога: вагітні, породілля, новонароджені, діти тощо;
  • Реабілітація після травм, хвороб чи операцій;
  • Планові хірургічні операції;
  • Вам необхідне обстеження, яке не можуть провести в амбулаторних умовах.

Як відбувається госпіталізація?

Є два види госпіталізації: планова та екстрена. В обох випадках результат один: ви лягаєте на стаціонарне лікування проблем, які вас хвилюють. Однак умови для них дещо різняться.

Планова госпіталізація

Це завчасно узгоджені дата та час перебування в лікарні. Максимальний термін, впродовж якого ви можете перебувати за таких умов у лікарні — місяць. Для цього потрібне направлення від лікаря. Тобто, припустімо, вас давно турбує біль у шлунку, але загрози життю він не несе. Тоді лікар може направити вас на обстеження та подальше лікування на стаціонар у профільне відділення лікарні, завчасно узгодивши з лікарнею та вами зручний для всіх час госпіталізації.

Коли ви приїздите до вказаної лікарні, вам слід пройти в приймальний покій — там вам скажуть, що робити. При собі обов’язково треба мати направлення від лікаря та документи, що посвідчують особу — паспорт чи водійське посвідчення, а також результати медичних досліджень, свою медичну картку або виписку з неї. Під час оформлення на стаціонарне лікування вам мають розповісти про внутрішній розпорядок медзакладу — у кожної лікарні він свій, його затверджує керівник. Водночас медпрацівник приймального відділення має ознайомити вас із планом лікування та обстеження. 

Екстрена госпіталізація

Це госпіталізація без узгоджених завчасно дат: ви звертаєтеся із гострим болем до терапевта або профільного лікаря, викликаєте швидку чи самостійно приходите до спеціалізованої лікарні. Якщо медпрацівник вирішить, що вам необхідна госпіталізація, вас можуть того ж дня покласти на стаціонарне лікування. Якщо вас привезли до лікарні на швидкій, то медпрацівник із бригади швидкої допомоги має надати направлення на госпіталізацію в приймальному покої. 

На відміну від планової госпіталізації, під час екстреної не має значення, де саме ви зареєстровані та проживаєте. Тобто якщо вам стало погано у відрядженні в іншому місті, вас мають госпіталізувати до місцевої лікарні. Також не має значення, коли саме ви звернулися по допомогу — у лікарнях, які проводять стаціонарне лікування, є цілодобові приймальні покої.

У цьому випадку вам не можуть не надати допомоги, якщо у вас не буде із собою документів, що посвідчують особу та інших документів.

Я можу самостійно лягти до лікарні?

Якщо ви потребуєте невідкладної медичної допомоги — так. Якщо стан не гострий, а направлення від лікаря у вас немає, то ви можете оформитися на стаціонарне лікування, заплативши за всі надані послуги. Загальновстановлених тарифів за перебування на стаціонарному лікуванні немає — кожен медзаклад встановлює їх окремо.

Якщо в мене коронавірус, мене покладуть до стаціонару?

Тільки якщо у вас середня або тяжка форма і вам необхідний цілодобовий меддогляд або допомога, а також якщо ви належите до групи ризику щодо розвитку ускладнень — до неї відносять людей з такими захворюваннями, як цукровий діабет, хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність, аутоімунні захворювання, тяжкі алергічні хвороби, онкологічні захворювання тощо.

Розпізнати середню або тяжку форму коронавірусу можна за такими ознаками:

  • ознаки пневмонії та/або дихальної недостатності за наявності рентгенологічно підтвердженої пневмонії;
  • ознаки гострого респіраторного дистрес-синдрому;
  • ознаки сепсису та/або септичного шоку;
  • клініко-лабораторні дані щодо недостатності органів або цілих систем;
  • підвищення температури понад 38°C, що погано піддається корекції.

Однак усе це діє в теорії. На практиці ж вам можуть відмовити, навіть якщо стаціонарне лікування вам показане, оскільки кількість місць під «ковідних» хворих обмежена. Тому часто у випадках, коли всі місця в лікарні зайняті, вас можуть або направити до іншої лікарні, або відправити додому, якщо прямої загрози життю немає.

Чи безпечно проходити стаціонарне лікування в закладах, де лікують «ковідних» хворих?

Лікарня — в принципі місце скупчення людей із різними хворобами, зокрема й інфекційними. Медзаклад зобов’язаний забезпечувати умови, за яких ви не контактуватимете із пацієнтами з інфекційними захворюваннями. Є також затверджені гігієнічні та санітарні вимоги щодо утримання приміщень лікарні: кварцування, вологе прибирання, знезараження тощо. Тому, якщо дотримуватися всіх вимог медпрацівників, візит до лікарні піде вам тільки на користь.

За що я маю платити?

Загалом Національна служба здоров’я України узгодила декілька пакетів медичних послуг, які оплачує держава — тобто вам за них платити не треба. Наприклад, є окремі пакети для онкохворих, хворих на туберкульоз, пацієнтів з інфарктом міокарда або гострим мозковим інсультом, пакети для пологів та допомоги новонародженим. Ось найпоширеніші пакети, якими, скоріш за все, користуватиметеся і ви, якщо потрапите до лікарні:

Пакет без хірургічних втручань (терапевтичний):

  • первинний огляд;
  • необхідні лабораторні дослідження: розгорнутий клінічний та біохімічний аналіз крові, аналіз сечі, дослідження спинномозкової рідини, аналіз калу, тестування на сифіліс, гепатити, ВІЛ, SARS-CoV-2, бактеріологічні дослідження тощо;
  • електрокардіографія (ЕКГ);
  • ендоскопічні дослідження (езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія тощо);
  • рентген, зокрема й комп’ютерна томографія;
  • ультразвукові дослідження (УЗД), зокрема із проведенням доплерографії;
  • магнітно-резонансна томографія (МРТ);
  • знеболення;
  • цілодобовий сестринський та лікарський догляд;
  • харчування;
  • реабілітація у гострому періоді;
  • ліки з Національного переліку основних лікарських засобів, а також ті ліки, які заклад отримує через централізовані держзакупівлі — на інформаційній дошці та сайті лікарні ви можете дізнатися, чи наявні ці ліки безпосередньо в медзакладі.

Пакет з хірургічними втручаннями містить все те саме, а також дослідження, потрібні до, під час та після операцій, та хірургічні операції в повному обсягу. Вам не потрібно додатково купувати вату, нитки, анестезію, платити хірургу чи анестезіологу. 

Усе, що не входить у ці пакети, потрібно буде оплатити окремо. Скоріш за все, це будуть ліки, яких немає в лікарні. Також вас все ще можуть попросити придбати розхідні матеріали для досліджень, однак ви маєте всі права цього не робити. Якщо вас відмовляються лікувати або обстежувати за зазначеними пакетами медичних послуг, звертайтеся до Національної служби здоров’я України.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій