'
Читаєте зараз
В Україні чиновників та освітян відсторонять від роботи з 8 листопада. І це тільки початок

В Україні чиновників та освітян відсторонять від роботи з 8 листопада. І це тільки початок

Yevhen Koziarin
Вакцінація
  • Уряд затвердив порядок відсторонення від роботи нещеплених працівників.
  • Ті, кого це торкнеться, лишаться без зарплати.
  • Постанова не стосується тих, хто має медичні протипоказання до щеплення.

24 жовтня 2021 року Кабінет міністрів України затвердив порядок відсторонення робітників, які мають обов’язково вакцинуватись від коронавірусу. Міністерство охорони здоров’я визначило перелік професій, де щеплення є обов’язковою вимогою.

Заборона розповідає, кого відсторонять від роботи та якими професіями може поповнитись перелік професій, де має бути обов’язкова COVID-вакцинація.


Нещеплених почнуть відсторонювати 8 листопада

Уряд оновив свою карантинну постанову і доручив з 8 листопада 2021 року відстороняти працівників, які не вакцинувались від коронавірусу. Згідно з постановою, «строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили», тобто до щеплення. Відсторонити працівників має керівник закладу своїм наказом чи розпорядженням. 

«Працівники, які не щепляться проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати», — йдеться у наказі МОЗ, який затвердив перелік професій для обов’язкової вакцинації.

Це не стосується тих співробітників, які мають абсолютні протипоказання та надали медичний висновок.

Читати більше новин в Telegram

Хто має обов’язково щепитись від коронавірусу

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, до списку професій, представники яких мають зробити щеплення від коронавірусу, належать співробітники: 

  • центральних органів виконавчої влади та територіальних органів;
  • місцевих держадміністрацій та структурних підрозділів;
  • закладів усіх закладів освіти всіх рівнів та наукових установ  незалежно форми власності. 

«Освітяни та працівники органів влади кожен день взаємодіють із великою кількістю людей, а тому ризикують інфікуватися. Майже всі, хто потрапляє в лікарню з COVID-19, — невакциновані. Це рішення покликане захистити життя і здоров’я українців, створивши безпечне середовище в закладах освіти та держустановах», — заявив міністр Віктор Ляшко.

Якими професіями можуть розширити список

Міністерство охорони здоров’я при видачі першого наказу про обов’язкову COVID-вакцинацію анонсувало розширення списку професій.

«Ми завершили перший етап визначення професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим. Наступним етапом до цього переліку будуть включені працівники усіх державних установ, організацій та підприємств, соціальні працівники та працівники поштових послуг», — сказав Ляшко. Згодом міністр у одному із ефірів заявив, що в перелік додадуть «працівників критично важливих сфер для функціонування економіки».

Раніше Заборона розповідала, як українці масово купують підроблені COVID-сертифікати і чим їм це загрожує.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій