'
Читаєте зараз
Україна закупила у Pfizer ліки проти коронавірусу

Україна закупила у Pfizer ліки проти коронавірусу

Markiian Oliiarnyk
Паксловід
  • МОЗ України закупило у компанії Pfizer ліки проти COVID-19 для перорального застосування.
  • Препарат «Паксловід» ефективний на 89% проти госпіталізації та смерті, якщо почати лікування протягом трьох днів після появи симптомів.
  • Перша партія складатиме 300 тисяч курсів по 30 таблеток «Паксловіду».

Україна підписала договір з фармацевтичною компанією Pfizer про закупівлю таблеток для амбулаторного лікування коронавірусу. Першочергово його планують давати пацієнтам з групи високого ризику. Препарат «Паксловід» (Paxlovid) показує ефективність 89% проти госпіталізації та смерті, якщо його вчасно призначити.

Заборона розповідає про появу в Україні інноваційного препарату для лікування COVID-19.


МОЗ купило першу партію ліків проти COVID-19 

15 грудня 2021 року Міністерство охорони здоров’я України підписало договір з американською фармацевтичною компанією Pfizer про основні умови закупівлі інноваційних ліків проти коронавірусу під назвою «Паксловід». 

Їх використовуватимуть для амбулаторного лікування хворих на COVID-19 з групи високого та помірного ризику. Наразі домовилися про закупівлю першої партії з 300 тисяч курсів лікарського засобу. Коли саме варто очікувати першу поставку, не повідомляється.

«Використання цих ліків дозволить не допустити ускладнень, госпіталізацій та смертей пацієнтів з COVID-19 з груп ризику», — пояснив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Читати більше новин в Telegram

Таблетки від Pfizer: ефективність

У листопаді 2021 року компанія Pfizer оприлюднила результати клінічних досліджень ліків «Паксловід». Випускається цей препарат у формі таблеток для перорального застосування.

Випробування проводилися на невакцинованих пацієнтах з коронавірусом, які належали до групи високого ризику госпіталізації через проблеми зі здоров’ям (сердечники, діабетики тощо). 

Серед 607 учасників випробувань, які приймали «Паксловід», було зафіксовано шість госпіталізацій та нуль смертей. Серед 612 пацієнтів, які приймали плацебо, було зафіксовано 41 госпіталізацію та 10 смертей.

При призначенні ліків протягом трьох днів після появи симптомів коронавірусу, препарат показує ефективність проти госпіталізації та смертності на рівні 89%. Якщо лікування починається протягом п’яти днів після появи симптомів, то цей показник знижується до 85%.

Курс лікування «Паксловідом» складається з прийому 30 пігулок упродовж п’яти днів. Подробиць про побічні ефекти таблеток від Pfizer поки немає.

Раніше Заборона розповідала про ще одні таблетки проти коронавірусу під назвою «Молнупіравір» виробництва компанії Merck. Наразі препарат проходить процедуру перевірки американськими та європейськими регуляторами, а у Сполученому Королівстві його вже офіційно схвалили для використання.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій