'
Читаєте зараз
Українські вчені розгадали походження одних з найдорожчих коней у світі

Українські вчені розгадали походження одних з найдорожчих коней у світі

Iryna Troian
Автор:
Paso Fino
  • Генетики з Ужгорода дослідили походження однієї з найдорожчих порід коней у світі.
  • Коні Paso Fino є місцевою породою Пуерто-Рико, де вони стали національною спадщиною.
  • Ціна представників цієї породи може сягати кількох мільйонів доларів.

Генетики Ужгородського національного університету (УжНУ) спільно з колегами з Пуерто-Рико і Швеції дослідили походження двох популяцій коней. Науковці підтвердили, що предки престижної місцевої породи Paso Fino були колись відібрані серед звичайних нечистокровних креольських коней. Після відкриття уряд Пуерто-Рико оголосив Paso Fino національною і культурною спадщиною.

Заборона розповідає про відкриття походження предків породи Paso Fino та про те, що відомо про популяцію креольських коней на Карибах. 


Порода Paso Fino: відкриття українських генетиків

Генетики біологічного факультету Ужгородського національного університету разом з колегами з Пуерто-Рико та Швеції розгадали походження однієї з найдорожчих порід коней — Paso Fino, які живуть на острові Пуерто-Рико, пише Укрінформ.

«Науковці підтвердили генетичний зв’язок між двома популяціями, показавши, що предки чистокровних коней дорогої і престижної місцевої породи пасо фіно (ісп: Paso Fino), яку високо цінують у всьому світі завдяки своїй плавній і впевненій ході, були колись відібрані серед звичайних нечистокровних коней острова, також відомих як креольські коні (ісп: Criollo)», — розповів генетик, доцент кафедри зоології УжНУ Тарас Олексик. 

За словами генетика, результат був досить неочікуваним для науковців, бо довгий час креольським коням не надавали особливого значення, бо вони виникли в результаті суміші генофонду коней. «В цій суміші були представники андалусійців, лузітанців, мерісеменьйо, мангаланга та інших південно-іспанських порід, але також і представники північних коней, зовні схожих на поні. З часом всі ці породи змішалися, створивши унікальну можливість для селекції цінних ознак, вперше поєднаних в цій унікальній генетичній суміші на карибських островах», — зазначив Олексик.

Читати більше новин в Telegram

Суміш креольських коней має один найцінніший варіант гену DMRT3, який називають «метроном ходи». Одна з його мутацій пов’язана з унікальним пасо, який цінують колекціонери. Під пасо фіно розуміють рівномірну природну ходу коня, за допомогою якої навіть вершник-початківець зможе легко долати довгі переїзди в сідлі чи без нього. 

Процес генетичного дослідження породи коней Paso Fino тривав шість років. А його результат підтверджує, що ці коні є місцевою породою Пуерто-Рико, яка формувалася століттями шляхом селекції креольських коней на острові. Після цього відкриття місцевий парламент Пуерто-Рико вирішив зробити коней Paso Fino національною та культурною спадщиною.

Креольські коні на Карибах

Історики припускали, що креольські коні на Карибах виникли внаслідок завезення різних порід коней з Піренейського півострова іспанськими конкістадорами після експедиції Колумба. З Карибських островів згодом креольских конів завезли в перу та Колумбію, де вони стали основою для місцевих порід пасо. 

Креольских коней широко використовують в сільськогосподарських роботах на полях. Вони невибагливі, витривалі і швидко відновлюються. Завдяки селекції креольських коней, в Пуерто-Рико вивели одну з найдорожчих порід коней Paso Fino, ціна яких сягає кількох мільйонів доларів. 

«Пуерториканські фермери вивели цю породу для того, щоб подорожувати верхи від плантації до плантації, смакуючи на ходу чашечкою кави, не розливши її», — розповів генетик Тарас Олексик.

Раніше Заборона розповідала про польських вчених, які навчилися виявляти людей з геном, що відповідає за ускладнення при COVID-19.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій