'
Читаєте зараз
Війна, смерть, скорбота. Як пережити втрату близької людини

Війна, смерть, скорбота. Як пережити втрату близької людини

Iryna Troian
Автор:
Скорбота
  • Будь-яка війна несе смерті й під час активних дій, й навіть після.
  • Скорбота від втрати — індивідуальна, і кожному потрібен свій час, щоб впоратися зі смертю близьких.
  • Є кілька факторів, які можуть погіршити ваш стан.

Будь-яка реакція на смерть близької людини є нормальною, адже універсального способу пережити втрату немає. Важливо бути терплячим до себе і дати скорботі йти природним шляхом.

Заборона розповідає, як за допомогою порад психологів пережити смерть близьких та впоратися зі скорботою.


Скорбота — це нормально

Війна супроводжується людськими втратами. Психологи Центру громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) кажуть, що універсального способу пережити втрату немає, як і немає правильних чи неправильних способів проявляти сум, однак є кілька порад, що можуть допомогти впоратися з горем і відчаєм, особливо під час війти, коли потрібно бути зібраним кожної хвилини.

«Скорбота — це дуже індивідуальний досвід. Немає правильного чи неправильного способу сумувати за людиною, яку ви втратили. Те, як ви сумуєте, залежить від багатьох факторів, зокрема від вашої особистості та стилю подолання, вашого життєвого досвіду, вашої віри та того, наскільки значущою була втрата для вас», — переконані у Центрі громадського здоров’я.

Процес скорботи потребує часу, запевняють психологи. Загоєння сердечних ран неможливо прискорити: хтось здатен зібратися вже за кілька тижнів, а іншим потрібні роки.

Читати більше новин в Telegram

Незалежно від вашого індивідуального способу пережити горе, важливо бути терплячим до себе і дати процесу йти природнім шляхом.

Що може погіршити ваш стан:

  • спроби ігнорувати біль;
  • забороняти собі плакати;
  • звинувачувати себе.

Психологи запевняють, що для справжнього зцілення необхідно зіткнутися зі своїм горем і активно з ним боротися. Не варто звинувачувати себе у тому, що вам хочеться плакати. Плач — це нормальна реакція на смуток, однак це не означає, що якщо ви не можете плакати, то сумуєте менше за когось. Будь-яка реакція є нормальною.

Також важливо розуміти, що продовжувати життя не означає забути про втрату. Ви можете продовжувати своє життя і зберігати пам’ять про когось як важливу частину себе. Пам’ять про близьких не зникне, а залишиться частиною вас як особистості.

Загибель близьких під час війни: поради

Від того, яким чином померла людина, залежить і переживання горя близькими, розказала BBC Україна психологиня Галина Кравченко, яка довгий час працювала з військовими та ветеранами.

«Якщо людина померла природною смертю, тривалий час хворіла, близькі в принципі можуть це проговорити, підгодовуватись, попрощатись, подякувати. Тоді переживання смерті відбувається м’якше. Але якщо людина помирає раптово, то це геть інші переживання, до яких близькі люди не готові», — пояснила Кравченко.

Як пережити раптову втрату:

  • визнайте свій біль; 
  • прийміть факт того, що горе може викликати багато різних і несподіваних емоцій;
  • дозвольте собі виговоритися;
  • знайдіть підтримку віч-на-віч у людей, які піклуються про вас;
  • підтримуйте себе емоційно, піклуючись про себе фізично;
  • визнайте різницю між горем і депресією.

Раніше Заборона розповідала про те, як вберегти свою психіку під час війни, справлятися зі страхом, тривожністю та емоційним знесиленням.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій