'
Читаєте зараз
Західна зброя в Україні: очікування та реальність. Розбір Заборони

Західна зброя в Україні: очікування та реальність. Розбір Заборони

Oleksandr Humeniuk
Західна зброя в Україні: очікування та реальність

Задовго до початку широкомасштабної війни західні партнери України почали попереджати владу про неминучість російського вторгнення. Паралельно розпочалася і доставка до України військової допомоги, в основному від США. Після 24 лютого стало очевидним, що допомога західних партнерів відіграла серйозну роль у відбитті першої навали окупантів. Однак російська армія все одно має значну перевагу в техніці. Тож аби не тільки захищатися, а й виганяти окупантів з української землі, нашій армії потрібно значно більше зброї, ніж отримували до цього. Президент України Володимир Зеленський у своїх зверненнях постійно повторює ту саму тезу: «Нам потрібне нове важке озброєння». Заборона вирішила розібратися: якої саме зброї потребує українська армія просто зараз та наскільки західні партнери покривають ці потреби. 


Що потрібно Україні?

В Україні немає проблем з людьми, що готові йти на фронт. Особовий склад ЗСУ налічує приблизно 250 тис. військових. Крім них, є й представники інших збройних формувань: СБУ, МВС та місцеві територіальні оборони. При цьому російське угруповання, що зайшло на територію України, за різними підрахунками, становило орієнтовно 200 тис. особового складу. Здавалося б, сили рівні, якщо не сказати, що українська армія переважає над російською. Однак є одне але: у розпорядженні росіян — у рази більше військової техніки та бронетехніки, ніж в українців. Це значно ускладнює роботу наших бійців. 

На початку війни українська армія змогла використати дурість та самовпевненість росіян, що йшли «переможним» маршем на Київ і думали, що їм нічого не загрожує. В тій ситуації Україні дуже допомогла протитанкова зброя від західних партнерів (Javelin та NLAW), а також протитанковий ракетний комплекс «Стугна» українського виробництва. Утім, тепер росіяни змінили свою тактику та все більше переходять до війни артилерією без близького контакту, тому ЗСУ стали різко потребувати збільшення артилерійського типу озброєння. 

Ще одним важливим нюансом стала потреба у деокупації раніше зайнятих росіянами територій. Проводити активні бойові дії та наступи на противника доволі складно з протитанковою зброєю. Насамперед необхідна артилерія та броньована техніка, що може витримати перший удар противника, а з цим в української армії велика проблема: важкої броньованої техніки не вистачає на більшості напрямків, і навіть трофейна техніка росіян не змінить ситуацію суттєво.

Президент України Володимир Зеленський 13 квітня записав публічне відеозвернення до наших західних партнерів, де чітко озвучив, якого озброєння Україна потребує понад усе.

Артилерійські установки (калібр 155 мм) і боєприпаси

Більшість артилерійських установок та техніки в Україні роблять постріли 152-мм калібром — це застарілий стандарт ще радянських часів. Натомість одна з переваг калібру 155 мм полягає у можливій більшій дальності пострілу. Враховуючи те, що росіяни також використовують 152-мм калібр, наявність в України розвиненішого та якіснішого артилерійського обладнання змогла б дозволити українським артилеристам здійснювати постріли по позиціях окупантів і при цьому залишатися недосяжними для артилерії противника. 

Артилерійські снаряди (калібр 152 мм)

Судячи з того, що самих установок Україна не просить, можна припустити, що в армії їх ще достатньо. Важливо ж інше: за останні кілька тижнів стало очевидним, що артилерія стає ледь не головним знаряддям у цій війні. Розуміючи це, а також те, що українські склади боєприпасів не бездонні, українська влада просить західних партнерів надати більше саме цих снарядів.

Реактивні системи залпового вогню: «Град», «Ураган» або американський M142 HIMARS

«Град» та «Ураган» були розроблені за часів СРСР та стоять, зокрема, на озброєнні української армії. Різниця між цими двома системами полягає у калібрі та масштабі ураження: «Град» — 145 тис. м2, «Ураган» — 426 тис. м2. M142 HIMARS — це майже аналогічна за своїм призначенням система до «Урагану». Однак американська розробка значно якісніша та сучасніша: HIMARS почали виготовляти та ставити на озброєння 2003 року, тоді як радянський «Ураган» — ще у далекому 1975-му.

БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо)

У своїх публічних виступах засновник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут, який добре обізнаний про ситуацію на фронті та потреби української армії, називає броньовану техніку дуже важливим і гострим питанням станом на сьогодні. У багатьох підрозділах військові змушені пересуватися цивільними автомобілями, які їм надали волонтери, що, безумовно, знижує рівень їхнього захисту та боєздатності.

Танки (Т-72, американські або німецькі аналоги)

Т-72 був основним бойовим танком у СРСР та залишається таким у багатьох країнах світу й досі. За інформацією BBC, станом на зиму 2021 року усіх танків в Україні налічували під 30 танкових батальйонів — цифра між 800 і 900 машинами є цілком реальною, зазначали у виданні. Це переважає кількість танків у більшості європейських країн, однак скільки з цих танків змогли брати участь у бойових діях та скільки були виведені зі строю — стане відомо лише після перемоги. Та щоби мати змогу контратакувати й виконувати тактичні завдання для поразки російських військ, Україні потрібна велика кількість танків, особливо враховуючи те, що у росіян їх вистачає.

Системи ППО (С-300, «Бук» або інші сучасні західні системи протиповітряної оборони)

Системи «Бук» та С-300 — зенітно-ракетні комплекси середнього радіуса дії. Їх застосовують для знищення ворожих літаків, крилатих та балістичних ракет. Системи ППО — це ще одна слабка ланка української оборони. Крім окупованого Криму, сьогодні в Україні не залишилося регіону, який не відчув би на собі влучання російських крилатих ракет. Очевидно, що в Україні є власне ППО та ті ж комплекси «Бук» і С-300, але очевидно й те, що їхньої кількості недостатньо, щоби надійно закрити небо та збивати всі крилаті ракети, які летять на українські міста.

Бойова авіація

Станом на 2021 рік основу української бойової авіації становили винищувачі Су-27 та МіГ-29, а також штурмовик Су-25. У перші дні війни Росія намагалася швидко вивести з ладу всю українську бойову авіацію. В першу ніч ракетні удари фіксували на більшості українських військових аеродромів. За майже два місяці війни російське військове командування вже кілька разів оголошувало про знищення українських Повітряних сил, однак авіація України продовжує завдавати болісних ударів противнику, де це можливо. Велика кількість обстрілів військової авіаційної інфраструктури не могла минути безслідно для ЗСУ, тож можна зробити висновок, що значну частину авіапарку Україна  все ж таки втратила. Враховуючи важливість авіації у контрнаступальних діях, прохання української влади про надання літаків є цілком зрозумілим. Особливо беручи до уваги той факт, що в багатьох країнах Східної Європи досі збереглось чимало радянських літаків, якими вміють керувати українські пілоти.

Яку допомогу отримує армія?

Артилерійські установки (калібр 155 мм та 152 мм) і боєприпаси

Нещодавно стало відомо, що США нададуть Україні другий комплексний пакет військової допомоги в розмірі 800 млн доларів. У першому аналогічному пакеті була переважно переносна протитанкова та зенітна зброя, а також бойові дрони. Цього разу влада США все ж дослухалася до українського народу та погодилася надати важке озброєння. До цього списку увійшла й артилерія: США обіцяють передати Україні 18 гаубиць калібру 155 мм і 40 тис. боєприпасів до них. Точної інформації стосовно типу цих установок немає, але, на думку директора інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергія Згурця, може йтися про буксировані гаубиці M777.

Окрім американських партнерів, про артилерію нещодавно заговорили і у Великобританії та Канаді. Борис Джонсон та Джастін Трюдо заявили, що також передадуть Україні важку артилерію (про тип та кількість установок не повідомляли). 8 квітня з’явилася інформація, що Україна веде перемовини про закупівлю 16 машин самохідних артилерійських установок Zuzana, які мають калібр 155 мм та дальність стрілянини 33 км. А 22 квітня стало відомо, що Франція передасть Україні самохідні артилерійські установки Caesar — про це заявив президент Франції Еммануель Макрон:

«Ми, як і раніше, постачаємо значну кількість обладнання, від Milan до Caesar, зокрема кілька видів зброї. Я думаю, що ми повинні продовжувати йти цим шляхом. Але при цьому є червона лінія, яка полягає у тому, щоб не вступати у війну».

БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо)

У новому пакеті військової допомоги від США передбачено передання Україні 200 американських бронетранспортерів М113. Вони не є новітніми, їх розробка почалася ще у 1960-х. Однак, попри серйозний вік, ці машини досі використовують як в армії США, так і в інших країнах, що їх закуповували.

Також достеменно відомо про постачання Україні бронетранспортерів Bushmasters від Австралії. Ще одна країна, яка збирається постачати Україні бронетехніку, — Нідерланди. Про це у Twitter повідомив прем’єр-міністр країни Марк Рютте. За інформацією видання Defense Express, Нідерланди можуть передати Україні бронемашини YPR-765. З них планують демонтувати озброєння та використовуватимуть техніку для транспортування особового складу.

Танки (Т-72, американські або німецькі аналоги)

Нещодавно польське видання Visegrád 24 повідомило, що у Польщі зникли 100 танків Т-72, які перебували там на зберіганні: «Один з найвідоміших військових експертів Польщі Ярослав Вольські зазначає, що чутки про те, що сто танків Т-72, які перебували на зберіганні в Любліні, «зникли» декілька днів тому, правдиві. Нещодавно вони були модернізовані до стандарту Т-72М1R (тепловізор та інші удосконалення). Вдалого полювання, Україно».

Згодом сам журналіст підтвердив цю інформацію, але з зауваженням: «Я, чесно кажучи, не зовсім так висловився, але хай буде. Допомога Україні йде від… країн НАТО, скажімо. А цифри залишимо на потім».

Окрім цього, видання Reuters повідомляло про постачання танків Т-72 і Чеською Республікою. Це підтверджують, зокрема, численні фото та відео.

При цьому попередні повідомлення про те, що Німеччина надасть Україні важке озброєння, серед іншого танки Leopard та Leopard 2, не підтвердилися. 21 квітня стало відомо, що Міністерство оборони Німеччини викреслило зі списку військової допомоги, що мала дістатися Україні, все важке озброєння, зокрема й танки. Про постачання американських танків наразі також нічого не відомо.

Оновлення 27.04 2022:

26 квітня стало відомо, що Німеччина все ж погодилась передати Україні важке озброєння, а саме самохідну зенітну гармату Gepard. Ця гармата була розроблена компанією KraussMaffei в 1960-х роках. На озброєння Бундесверу вони надійшли в 1973 році. Основне завдання — захистити бойові підрозділи, війська та ключові об’єкти від повітряних атак.

Gepard використовуються Німеччиною, Бразилією, Чилі, Йорданією, Румунією та Нідерландами.

Машина створена на базі шасі основного бойового танка Німеччини Leopard. Гепарди оснащені подвійними 35-мілімітровоми гарматами та двома радарами: пошуковим та відстежувальним. Максимальна скорострільність одиничної гармати становить 550 пострілів за хвилину. Боєкомплект Гепарда складається з 640 бронебійно-запалювальних снарядів для стрільби по повітряних цілях і 40 бронебійних для враження наземних цілей. Радар має радіус дії 15 кілометрів. Він забезпечує всебічне сканування з одночасним відстеженням цілі.

Також федеральний уряд Німеччини отримав заявку від оборонного концерну Rheinmetall на експорт в Україну 88 танків Leopard 1A5. Пропозиція передбачає ремонт танків у Німеччині. Також концерн пропонує навчити українських військових користуватися технікою та додати до танків інструменти, запчастини та 3500 боєприпасів.

Системи ППО (С-300, «Бук» або інші сучасні західні системи протиповітряної оборони)

Наразі відомо лише про одне передання Україні такої зброї, а саме комплексу С-300 від Словаччини. С-300 — зенітно-ракетний комплекс середнього радіуса дії, що взяли на озброєння в СРСР 1979 року. Він призначений для оборони великих промислових і адміністративних об’єктів, військових баз і пунктів управління від ударів засобів повітряно-космічного нападу супротивника.

Водночас наприкінці березня американське видання The Wall Street Journal повідомило про таємне передавання радянських засобів ППО від США. Однак жодної інформації, яка б підтвердила надходження цієї зброї, наразі немає.

Бойова авіація

Постачання бойової авіації в Україну наразі залишається одним з найпроблемніших питань, та й тут уже вдалося досягти певних проривів. До нового військового пакету допомоги від США увійшли 11 вертольотів Мі-8/Мі-17 радянського виробництва. Крім того, Пентагон офіційно повідомив про передання Україні запчастин, що допоможуть збільшити кількість української бойової авіації:

«Я просто сказав би, не вдаючись у подробиці про те, що надають інші країни, що вони [Україна] отримали додаткові платформи й деталі, щоб мати можливість збільшити розмір свого флоту, розмір свого парку літаків. Думаю, я зупинився б на цій інформації», — сказав прессекретар Пентагону Джон Кірбі.

Щотижня військово-технічна допомога Заходу для України посилюється. На початку війни більшість європейських країн дуже скептично ставилася до можливості надання Україні важкого наступального озброєння. Сьогодні ж це реальність: Польща, Чехія, Нідерланди, Франція вже постачають або планують постачати важке озброєння. Однак обсяги постачань та швидкість ухвалення рішень усе ж залишаються на критично низькому рівні. В іншому разі ситуація на сході України могла б мати значно вигідніший та простіший для українських військових сценарій. 

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій