'
Читаєте зараз
Частину захисників Азовсталі евакуювали окупанти, пообіцявши обмін. Новини війни онлайн

Частину захисників Азовсталі евакуювали окупанти, пообіцявши обмін. Новини війни онлайн

Yevheniia Kostina
  • 17 травня 2022 року — 83-й день другої фази війни в Україні.
  • Вночі ворог тероризував неприфронтові території, зокрема Київ та Львівщину, авіанальотами.
  • За попередню добу тільки на Донбасі успішно відбито 11 атак противника.

На тимчасово окуповану територію України з заблокованого загарбниками комбінату «Азовсталь» в ніч з 16 на 17 травні вивезено десятки захисників Маріуполя. Воїни з важкими пораненнями (53 українця) доставлені в Новоазовськ, 211 людей через гуманітарний коридор вивезені в Оленівку. Один з лідерів полку «Азов» Денис Прокопенко перед евакуацією записав відео, в якому заявив, що бійці стояли 82 дні, аби не дати противники реалізувати плани, натомість дати своїм перегрупуватися й встояти. Генштаб ЗСУ підтвердив слова азовця.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 83-й день війни України за світ без рашизму.


Крайні новини України 17 травня

20:02. Друзі! Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближче до перемоги!

Image
Фото: Artem Gusev/Twitter

19:47. Президент України

Читати більше новин в Telegram

Зеленський поговорив з Макроном.

19:23. ЗМІ

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав заявку країни на вступ до НАТО.

19:06. Генштаб ЗСУ

На Слов’янському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.

На Донецькому напрямку угруповання противника намагається вести наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення, обстрілює населені пункти з артилерії. У районах Бахмута, Клинового, Соледара та Вовчоярівки противник завдав ракетно-бомбових ударів із літаків Су-35.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти намагаються вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог проводив штурмові дії з метою взяття під контроль ділянки дороги Новобахмутівка — Новоселівка Друга, успіху не мав.

На Курахівському напрямку, за підтримки вогню артилерії та авіації, веде наступ на населений пункт Новомихайлівка, бої тривають.

Підрозділи окупантів здійснили невдалу спробу наступу у напрямку населеного пункту Мар’їнка.

18:47. Лиман

Окупанти знищили вщент хлібзавод «Чайка» у місті Лиман.

18:23. Reuters

З території «Азовсталі» виїхало щонайменше сім автобусів з українськими військовими у супроводі російського конвою.

За даними видання, частина українських оборонців, які сиділи в автобусах, не мали візуальних ознак поранення.

18:03. Російські пропагандисти-співучасники

Російські ЗМІ пишуть, що 18 травня Держдума РФ розгляне проєкт ухвали про заборону обміну «азовців», яких окупанти називають «нацистськими злочинцями». А 26 травня Верховний суд РФ розгляне визнання полку «Азов» терористичною організацією.

Джерело: РИА Новости

Деталі: Депутати Держдуми підтримали пропозицію голови комітету

17:39. ЗМІ

Швеція і Фінляндія подадуть заявки на членство в НАТО 18 травня 2022 року.

17:30. Голова Луганської ОВА

Евакуаційний автобус, що віз людей з Лисичанська та Сєвєродонецька, потрапив під обстріл російських «Градів» по дорозі до Бахмута. На щастя, вдалося проскочити, люди не постраждали. Евакуйовано 36 осіб, з яких шестеро дітей.

17:18. Маріупольська міська рада

У Маріуполі окупанти імітують атаки українських військових на мирне населення для зйомки пропагандистських відео. Зокрема, біля 33-ї школи встановлено блокпост переодягнених у форму ЗСУ росіян.

Поруч відбувається перепоховання тіл вбитих загарбниками маріупольців. Працює велика кількість техніки та бригад зачистки. Жителі повідомляють, що рашисти можуть влаштують провокації з реальними атаками на місцеве населення.

17:10. Reuters

Міністри фінансів країн G7 під час зустрічі 18-20 травня у Бонні планують узгодити пакет допомоги Україні на суму €15 мільярдів, а також обговорити альтернативу нафтовому ембарго щодо Росії.

Пакет буде розрахований на три місяці й надаватиметься у формі грантів — тобто без умови повернення. Половину коштів готові надати США.

16:58. Російські пропагандисти-співучасники

16:47. Міністр фінансів Німеччини

Німеччина відкрита до ідеї конфіскації заморожених активів Центрального банку Росії на відновлення України після війни. Це питання вже обговорюється на рівні Євросоюзу та країн G7.

Окрім того, розглядається питання щодо конфіскації майна російських олігархів, але з цим виникають юридичні труднощі. «Навіть коли ми маємо справу з російськими олігархами, ми маємо поважати верховенство закону», — заявив міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер.

16:34. Заступниця міністра оборони України

«Заяви Держдуми розраховна на внутрішню пропаганду і на внутрішні політичні процеси у Російській Федерації. З нашого боку ми можемо сказати, що переговорний процес і операція з порятунку [бійців з Азовсталі] триває», — заявила Ганна Маляр.

16:20. Bloomberg

Єврокомісія роз’яснила, що вважатиме порушенням санкцій, якщо газові компанії відкриватимуть банківські рахунки в рублях для купівлі російського газу.

«Все, що виходить за рамки відкриття рахунку у валюті контракту з «Газпромбанком» і здійснення платежу на цей рахунок, а потім видачі заяви про те, що ви вважаєте, що ви завершили платіж, суперечить санкціям», — сказав представник Єврокомісії Ерік Мамер.

16:03. ЗМІ

Парламент Фінляндії проголосував за вступ країни в НАТО. Рішення підтримали 188 депутатів з 200.

15:54. Spiegel

За першу половину травня Німеччина поставила в Україну 2450 одноразових ручних протитанкових гранатометів RGW-90 Matador, 1600 протитанкових мін спрямованої дії DM22 та 3000 протиднищевих мін DM31.

Гранатомети Україна замовила та оплатила безпосередньо у німецького виробника.

15:39. МОН

Мультипредметний тест можна буде здати у 20 областях України та м. Києві. Наразі неможливо провести НМТ у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях та АР Крим.

Тестування проходитиме в три сесії: основна відбудеться з 18 липня до 10 серпня, додаткова – 16-20 серпня, спеціальна – 12-16 вересня.

15:23. Що почитати на Забороні?

Зібрали в онлайн коротко й чітко про евакуацію з Азовсталі 16-17 травня.

15:01. ЗМІ

В Києві відбулася церемонія прощання з першим прехзидентом України.

14:30. Донеччина

14:17. Британська розвідка

14:00. Донеччина

Після ночі ‘допомоги’ асвабадітєлєй.

13:32. Обозреватель

У бою з росіянами героїчно загинув боксер Віктор Понятенко. 15 травня боєць, який вибрав шлях морського піхотинця, віддав своє життя за Україну.

12:53. Російські пропагандисти-співучасники

Саме азовців, ймовірно, в обмінний фонд не включать.

Кому ви вірили (с)

12:40. Укрзалізниця

Kalush Orkestra повертається додому з перемогою. Дівчата з УЗ вдосконалили уніформу )

12:26. СБУ

На фото – один із тих, хто ґвалтував українських жінок. Це Фассахов Булат Лєнарович, 20.11.2001 року народження. Він – уродженець Республіки Татарстан, проходить службу у 30-й окремій мотострілецькій бригаді 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу РФ.

СБУ встановила, що під час тимчасової окупації одного з населених пунктів Київщини ця особа скоїла низку воєнних злочинів стосовно цивільного населення. Свідки опізнали його та підтвердили факти злочинів.

Зокрема, злочинець вдерся у помешкання української родини, зачинив її у підвалі, окрім молодої дівчини. Погрожуючи розстрілом всієї сім’ї, солдат зґвалтував дівчину, а потім повторив злочин разом із трьома поплічниками.

СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурорки заочно оголосила йому про підозру щодо порушення законів та звичаїв війни.

12:07. Президент України

Зеленський поговорив з Олафом Шольцем.

11:55. Угрупування ООС

Російські воєнні злочинці обстріляли 48 населених пунктів на сході України. Варварських авіаційних та ракетних ударів зазнали: Авдіївка, Соледар, Бахмут, кілька населених пунктів Сєвєродонецького району.

Під обстрілами рашистів загинуло 22 цивільні людини — в Лимані, Дробишевому, Авдіївці, Клиновому, Мар’янці, Торецьку, Соледарі. Щонайменше 11 мирних жителів поранено.

Ворог пошкодив та зруйнував 65 житлових будинків. Загалом постраждало 78 цивільних об’єктів.

11:40. КМДА

У Києві 17-18 травня утримається надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Тож у місті суворо заборонено відвідувати ліси та лісопаркові зони, а також заїжджати туди на будь-якому транспорті.

У передмісті й досі тривають роботи з розмінування. Частина лісових територій була зоною бойових дій, і там досі можуть залишатись вибухонебезпечні предмети.

11:20. ГУ розвідки Міноборони України

За епічні провали ‘спєцопераціі’ Кремль карає командирів:

  • за втрату катера Москва був відсторонений від посади та заарештований командувач Чорноморського флоту віце-адмірал Ігор Осипов;
  • слідчі дії також розпочато щодо його першого заступника віце-адмірала Сергія Пінчука;
  • за безпрецедентні втрати особового складу, озброєння та військової техніки усунуто з посади Владислава Єршова, який керував Шостою армією ЗС РФ;
  • за це ж відсторонено командира першої танкової армії Західного військового округу генерал-лейтенанта Сергія Киселя. Нібито всупереч наказу вищого керівництва генерал відправляв на виконання каральних операцій на територію України строковиків;
  • через незадовільне виконання поставлених завдань усунуто з посади командувача 22 АК південного військового округу в Криму генерал-майора Аркадія Марзоєва;
  • усунули з посади й командира 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення полковника Михайла Пономарьова.

Репресіями задоволені.

11:02. ЗМІ

На процедурному голосуванні Сенат США ухвалив виділення Україні $40 мільярдів.

Основне голосування у верхній палаті американського Конгресу відбудеться 18 травня.м досі можуть залишатись вибухонебезпечні предмети.

10:48. РФ

Ми, здається, теж )

10:40. ЗМІ

Пані міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде щойно підписала заявку Швеції на членство в НАТО!

Швеція почекає, поки фінський парламент проголосує за їх членство, а потім відправить заявку до штаб-квартири НАТО сьогодні або завтра.

10:24. Сумщина

Орки зранку обстріляли Охтирку. Били, звісно, по цивільним: будинкам, дачам, церкві. Є поранені.

10:01. IT Army of Ukraine

Українські хакери та співчуваючи заддосили нещодавна відкрити російський онлайн-магазин додатків NashStore.

9:47. ОК Північ

Рано вранці ворог обстріляв містечко Десна, що на Чернігівщині. Є загиблі та поранені.

9:30. Генштаб ЗСУ

9:16. Британська розвідка

  • У Чернігівській області на північ від Києва приблизно 3500 будівель було зруйновано або пошкоджено під час просування Росії до української столиці. 80% збитків завдано житловим будинкам.
  • Масштаби цієї шкоди вказують на готовність Росії застосувати артилерію проти населених районів.

9:03. Офіс генпрокурорки України

8:47. Генштаб ЗСУ

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на стримуванні наступу підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. На Слов’янському напрямку здійснює доукомплектування та поповнення втрат, намагається відновити наступ.

8:30. Голова Луганської ОВА

Зранку вогонь артилерії ворог знов спрямував на Сєвєродонецьку міську багатопрофільну лікарню, де тепер пошкоджено ще два корпуси. Зафіксоване влучання в будівлю Сєвєродонецького науково-виробничого об’єднання «Імпульс», відомого своїми розробками на увесь світ. Також в Сєвєродонецьку зруйновані магазин будівельних матеріалів та чотири багатоповерхівки. Ще чотири будинки – в Рубіжному, два – в Лисичанську.

Щонайменше два авіаційні удари нанесли росіяни по селам Попаснянської громади. Руйнувань зазнали три будинки у Врубівці, чотири – у Комишувасі, по два – у Новозванівці та Троїцькому. Три – у Тошківці Гірської громади

8:12. ГУ розвідки Міноборони України

«Стосовно захисників, які досі залишаються на території «Азовсталі», зусиллями нашої держави проводяться усі необхідні заходи з порятунку. Всі поставленні командуванням завдання виконані оборонцями Маріуполя у повному обсязі. На жаль, на сьогодні, Україна не може деблокувати «Азовсталь» військовим шляхом», — йдеться в заяві.

8:00. Генштаб ЗСУ (зі зведення за минулу добу)

На Сєвєродонецькому напрямку, в районі населеного пункту Сиротине, в ході бойових дій ворог зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та застосовує авіацію.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії в районі населеного пункту Дробишеве. Посилює угруповання військ. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій