'
Читаєте зараз
Як Україна готувалась до ЛГБТ-прайду: Місяць у новинах

Як Україна готувалась до ЛГБТ-прайду: Місяць у новинах

Аня Білоус
Автор:

17 червня у столиці України пройде щорічний марш рівності КиївПрайд. Акція стартує о 9:00 ранку поблизу будівлі Національної опери. Деталі маршруту традиційно тримають у секреті до останнього. Усіх охочаих прийти та підтримати демократичні цінності просять попередньо зареєструватись на сайті. Також схожі акції планують провести у різних містах країни.

Увесь місяць Заборона слідкувала за подіями, які відбувались навколо Прайду та діяльністю активістів із Києва та регіонів. Ми публікуємо найцікавіше з того, що відбувалось навколо підготовки до Маршу рівності.

 

13 травня

У Дніпрі сусіди побили громадську активістку Ольгу Полякову, яка займається захистом прав ЛГБТ. Причиною стала її громадська діяльність. Нападник разом зі своє дружиною викрикували гомофобні фрази, поки били дівчину. За словами Полякової, сусід скрутив їй руку, вдарив головою об стіну та залишив синець під оком. Пізніше виявилось, що нападник – ветеран АТО. Через напад у активістки виникли панічні атаки та інші проблеми зі здоров’ям. Відомо, що раніше Полякова працювала лектором для Дніпровської поліції, а також займалася програмою соціальної адаптації військових в громадської організації «Студена».

Того ж дня у Броварах пройшла хода на підтримку сім’ї. Організаторами ходи стала громадська організація «Духовність». Представники організації запевняли, що мета ходи – не виступити проти геїв, лесбійок або трансгендерів, а донести традиційні цінності до молоді. Але люди вийшли з банерами, на яких були надписи на кшталт «Україна – це здорова родина: тато, мама і дитина».

 

16 травня

Посли 16 країн разом із головою Представництва Європейського Союзу в Україні закликали Україну підтримати рівність, гідність та верховенство права, а також забезпечити права представників ЛГБТ-спільноти. Спільну заяву зробили посли Австралії, Австрії, Бельгії, Данії, Кіпру, Канади, Європейського Союзу, Фінляндії, Франції, Германії, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Швеції, Швейцарії, Великобританії та США. Дипломати підкреслили, що толерантність та повага до різноманітності – базові речі для демократичного суспільства.

У Запоріжжі зірвали акцію на підтримку ЛГБТ-спільноти. Під час акції невідомий кинув у натовп петарду. Акція «Райдужний флешмоб 2018» була приурочена до Міжнародного дня протидії гомофобії та трансофобії 17 травня. У заході брали участь трохи більше 30 людей. У результаті вибуху петарди постраждав один зі співробітників Нацполіції. Нападника спіймали та вилучили в нього пістолет і шокер.

 

17 травня

Правозахисна організація Amnesty International закликала влаштувати акцію термінової допомоги Фестивалю рівності у Чернівцях. Організаторам заходу неодноразово надходили погрози.

У Херсоні пройшов марш «За різноманітність і проти дискримінації», який завершив Квір-форум – серію правозахисних, культурних і освітніх заходів. Форум проходив з 14 по 17 травня.

Як пише видання Асоціація ЛГБТ Liga, марш намагалися зірвати представники праворадикальних організацій. Деякі виривали в учасників маршу плакати і прапори, їх затримали поліцейські.

 

19 травня

Представники ультраправих організацій  «Традиція і порядок», «Катехон», «Зентропа» та «Сестринство св. Ольги» зірвали проведення Фестивалю рівності в Чернівцях. До блокування заходу долучилися також представники духовенства, в тому числі Рада церков. Організатори, громадська організація Інсайт, розповіли, що поліція «не дозволила гостям безпечно відвідати фестиваль рівності» та «не забезпечила проведення Фестивалю, попри численні звернення і листи посольств іноземних держав та міжнародних організацій». За словами організаторів, «дії поліції спільно із тиском ультраправих груп призвели до зриву заходу».

 

2 червня

У центрі Києва пройшла Всеукраїнська хода на захист прав дітей і сімей, організована Всеукраїнською Радою Церков та релігійних організацій та громадською організацією «Всі Разом» (див. наш путівник організаціями, що пропагують нетерпимість). Люди вийшли під гаслом «Щаслива родина – здорова Україна!». Організатори ходи назвали її метою «привернення уваги суспільства та влади на моральні і духовні основи сім’ї та шлюбу як союзу чоловіка і жінки, необхідні для гармонійного виховання та здорового розвитку дітей».

 

7 червня

Директорка громадської організації «КиївПрайд» Руслана Панухник повідомила на брифінгу, що у Марші рівності цього року візьмуть участь близько 5 тисяч людей.

 

9 червня

В деяких регіонах – зокрема, в Одесі та Дніпрі – пройшли марші на підтримку традиційних цінностей. Одне з основних гасел – «Щаслива родина – міцна Україна». В Дніпрі в ході взяв участь навіть військовий оркестр.

 

12 червня

Митрополит Київський Онуфрій, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату, закликав владу скасувати проведення Маршу рівності у Києві. Також він додав, що 17 червня о 14:30 у Маріїнському парку біля поклінного хреста буде здійснено молебень за збереження християнських сімейних цінностей та про дарування миру Україні.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила про намір радикалів зірвати КиївПрайд. Вона звернулась до голови Нацполіції Сергія Князева та мера Києва Віталія Кличка з проханням забезпечити безпеку та права учасників Маршу рівності, який відбудеться 17 червня.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій