'
Читаєте зараз
Шість головних злочинів РФ проти дітей в Україні

Шість головних злочинів РФ проти дітей в Україні

Ilona Kivva
Автор:
  • З України до Росії були викрадені понад 234 000 дітей  (дані на 1.06.2022).
  • Проти окупантів уже відкрито 1435 кримінальних справ щодо злочинів проти дітей.

Російські військові в Україні вчиняють усі шість видів головних воєнних злочинів проти дітей, визначених Радою безпеки Організації об’єднаних націй. Йдеться про викрадення, вербування, вбивства, зґвалтування, напади та відмова у доступі гуманітарної допомоги. Факти правопорушень задокументовані українськими та міжнародними правозахисними організаціями.

Заборона розповідає про злочини окупантів проти дітей в Україні.


Незаконне вивезення дітей до РФ: дані МВС на 1 червня

Станом на 1 червня 2022 року щонайменше 234 000 були викрадені окупантами з України та вивезені на територію Російської Федерації, заявила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

«Це незаконно переміщені діти. Особливо підвищеної уваги потребують діти, що позбавлені батьківського піклування та діти-сироти, бо ми розуміємо, що є ризик їх незаконного усиновлення у РФ», — зазначила правоохоронниця.

З 24 лютого 2022 року до МВС надійшло 1800 звернень щодо безвісти зниклих. Йдеться про близько 2000 дітей, більшість з яких вже знайшли.

Читати більше новин в Telegram

Рада безпеки ООН визначає шість серйозних порушень проти дітей під час збройних конфліктів: 

  1. викрадення дітей та незаконне вивезення;
  2. вербування і використання дітей;
  3. вбивства та каліцтва; 
  4. зґвалтування та інші форми сексуального насильства; 
  5. напади на школи, лікарні та захищених осіб, які пов’язані з ними; 
  6. відмова у доступі до гуманітарної допомоги.

«Усі вони наразі цинічно вчиняються Росією проти українських дітей. Усі вони є міжнародними злочинами, які не мають строків давності, та, залежно від обставин вчинення, повинні бути кваліфіковані як геноцид, воєнні злочини або злочини проти людяності», — повідомила експертка Фонду підтримки фундаментальних досліджень Інна Заворотько. 

За даними МВС, від 24 лютого 2022 року слідчі відкрили 393 кримінальні провадження щодо злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, унаслідок яких постраждало 588 неповнолітніх (з них 162 загинуло, 232 отримали поранення і 103 вважаються зниклими безвісти).

Голова Департаменту захисту прав дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора України Юлія Усенко зазначила, що прокуратура фіксує злочини щодо дітей окремо від Міністерства внутрішніх справ та відкрила вже 1042 кримінальні провадження (станом на 1.06 2022 року) щодо злочинів проти дітей:

  • 551 — вбивства, поранення, сексуальне насильство, викрадення;
  • 491 — збройні напади та знищення цивільної дитячої інфраструктури.

Немовлятам немає що їсти, в ОРДЛО вербують підлітків 

Одним із зафіксованих правозахисниками військових злочинів РФ проти українських дітей є навмисне створення гуманітарної кризи на тимчасово окупованих територіях.

«Новонародженим до шести місяців практично немає що їсти. Немає сумішей, у породіль пропало молоко від стресу. У дитячого харчування дуже малий термін зберігання, таку допомогу волонтерам треба завозити постійно. Але ввезення гуманітарної допомоги блокується, фури просто розвертають на російських блокпостах», — йдеться у звіті Харківського інституту соціальних досліджень та благодійного фонду «Голоси дітей» (ХІСД).

Також зафіксовані факти жорстокого поводження та зґвалтувань дітей, непоодинокі випадки розстрілу батьків на очах неповнолітніх.

Деякі зафіксовані ХІСД злочини:

  • 1 травня стало відомо, що у Чернігівській області російські військові вбили матір, а живу дитину примотали до неї та прикріпили між ними міну. Під час розмотування міна здетонувала, дитина загинула.
  • 4 травня колона приватних авто у Харківській області потрапила під обстріл, внаслідок чого 6-місячна дитина, яка перебувала в одній із машин, отримала поранення, місцеперебування іншої 13-річної дівчинки досі невідоме.
  • 7 травня при перехопленні телефонного дзвінка окупанта з дружиною стало відомо про вбивство матері на очах двох її дітей без будь-якої причини.

Також на окупованих територіях постійно проводиться зйомка пропагандистських сюжетів із використанням дітей. Відтак, відомо, що у захопленому Мелітополі дітей змушували одягати георгіївські стрічки та декламувати вірші про війну. У Маріуполі задля створення пропагандистського контенту відкрили «дитячий центр» у приміщенні, де немає ані світла, ані води. Навчання там відбувається за російськими підручниками.

У захоплених областях окупанти активно вербують дітей до лав мілітарних юнацьких організацій РФ, найвідомішою з яких є «Юнармія». Ця організація діє при Міністерстві оборони Росії і вирізняється радикальною пропагандистською роботою серед молоді. Її членами стають діти з восьми років, туди беруть також дітей-сиріт.

За даними за 2021 рік, до лав «Юнармії» лише в окупованій АР Крим вступили 29 000 дітей, а це кожний десятий школяр на півострові. На території «Л/ДНР» за цей самий період — 7500 дітей.

Раніше Заборона про доповідь міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch щодо фактів численних воєнних злочинів російських військ на окупованих територіях України.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій