'
Читаєте зараз
Вибухи в Криму 9 серпня: як знищили аеродром окупантів

Вибухи в Криму 9 серпня: як знищили аеродром окупантів

Markiian Oliiarnyk
  • Поруч з курортним містечком Саки демілітаризовано авіабазу російських військових.
  • За версію Міноборони РФ, відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів.
  • Українська сторона прямо не визнала своєї причетності до інциденту.

В окупованому Криму невідомою силою завдані серйозні пошкодження військовій авіабазі РФ. Як повідомляють місцеві, тут зберігалися боєприпаси та стояли кілька бойових літаків.

Заборона розповідає про ймовірне знищення боєкомплектів біля курортного міста Саки. Новина доповнюється.


Новофедорівка: що трапилося з авіабазою

На західній частині анексованого Росією Криму 9 серпня прогриміла серія вибухів в районі авіабази окупантів поблизу Новофедорівки. Це один з найбільших аеродромів військово-морського флоту РФ. Вибухів, за інформацією з місцевих Telegram-каналів, було від семи до 12. Після цього почалася детонація боєприпасів. 

У Міноборони Росії заявили, що детонація боєприпасів відбулася близько 15:20 (МСК) на майданчику зберігання. «Вживаються заходи щодо гасіння пожежі та виявлення причини вибуху. За доповіддю з місця подій, жодного вогневого ураження по майданчику зберігання боєприпасів на аеродромі не було».

Голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов повідомив, що навколо району вибуху російські силовики зводять 5-кілометрову зону оточення, щоб не допустити до місця цивільних. На місце відправили бригади швидкої допомоги і санавіацію.

Читати більше новин в Telegram

Внаслідок вибухів, як пишуть російські ЗМІ, постраждало п’ятеро осіб, серед яких дитина. Одного з них доправили до лікарні з раною грудної клітини, стан оцінюється як середній. Щонайменше одна людина загинула.

У Генштабі Збройних сил України вибухи у Новофедорівці поки не коментують. А у Міністерстві оборони нагадали про важливість «дотримання правил техніки безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях».

Журналіст Майкл Вайс повідомив, що високопоставлений чиновник Міноборони України підтвердив йому удар по аеродрому. «Це лише розігрів», — цитує його американець.

Неназваний український високопосадовець розповів виданню New York Times, що вибухи були спричинені ударом сил оборони України зі зброї українського виробництва. Який саме тип зброї це був він не уточнив.

«Це була авіабаза, з якої регулярно злітали літаки для ударів по наших військах на південному фронті», — сказало джерело NYT.

Внаслідок вибуху, за даними Командування Повітряних сил ЗСУ, було знищено дев’ять ворожих літаків.

Раніше Заборона розповідала про знищення великого складу боєприпасів окупантів у Новій Каховці 11 липня 2022 року та про помилки армії РФ у війні проти України.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій