'
Читаєте зараз
Аляску може накрити найбільше в історії людства цунамі. Саме так: цунамі на Алясці

Аляску може накрити найбільше в історії людства цунамі. Саме так: цунамі на Алясці

Ilona Kivva
Автор:
  • Зсув між двома льодовиками у затоці Барі Арм з серпня по жовтень 2022 року активізувався практично вдвічі.
  • Розмір нестійкої брили становить близько 500 млн кубометрів.
  • Тут вже відбулася найбільша відома за історію спостережень хвиля.

Американський штат Аляску може накрити цунамі, яке перевершить всі відомі людству мегахвилі. Водяний масив зачепить майже всі прибережні до затоки принца Вільгельма населені пункти. Там розташовані одні з найпопулярніших курортів регіону.

Заборона розповідає про прогнози вчених щодо мегацунамі в американському штаті.


Зсув льодовиків у затоці принца Вільгельма: яка небезпека

Влада американського штату Аляска випустила попередження, у якому закликала човнарів уникати фіорду Баррі Арм та затоки принца Вільгельма, що у південно-центральній частині півострова. Причиною стала активізація зсуву між двома великими льодовиками у регіоні, пише Forbes.

Розмір нестійкої частини складає близько 500 мільйонів кубічних метрів. Зона нестабільна вже понад 10 років, однак 23 серпня 2022 року рух льодовика посилився. До жовтня масштаби руху зросли до кількох сантиметрів на день. Вчені Відділу геологічних і геофізичних досліджень Аляски (ADGGS) прогнозують, що зсув може статися в будь-який момент, однак незрозуміло, наскільки велика кількість льоду впаде у воду.

Швидко деформується ділянка зсуву в районі фіорду Баррі Арм на Алясці. Фото: Forbes

Читати більше новин в Telegram

Зісковзування нестабільної маси може спровокувати історичне цунамі. Науковці з NASA вважають, що воно перевершить навіть хвилю, що накрила затоку Літуя на південному сході Аляски 1958 року. Воно вважається найбільшим в історії людства: хвиля тоді досягла 524 метрів.

Поблизу зсуву майже немає великих населених пунктів, але ADGGS зазначає, що цунамі може мати руйнівні наслідки для тих, хто живе та працює в районі Віттієра та в північній частині затоки принца Вільгельма, де розташовані одні з найпопулярніших курортів Аляски.

«Початкові дослідження показують, що інші громади та інфраструктура в затоці принца Вільгельма також можуть бути під загрозою цунамі та небезпечних течій, включаючи Вальдес, Кордову, Татітлек і Ченега», — пояснили дослідники.

Регіон затоки принца Вільгельма, Аляска. Фото: скриншот Google Map

Раніше Заборона розповідала про найпотужніший за 70 років супертайфун у Японії. Він спричинив численні руйнування та підтоплення. Найбільше постраждав третій за величиною острів країни Кюсю, де проживає близько 13 мільйонів людей.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій