'
Читаєте зараз
Штати готують для ЗСУ особливу зброю. Вона допоможе знищити дуже багато штабів РФ

Штати готують для ЗСУ особливу зброю. Вона допоможе знищити дуже багато штабів РФ

Ilona Kivva
Автор:
  • Армія США активно використовує спеціальні системи для вдосконалення застарілих некерованих бомб.
  • Найефективніше комплекс працює на авіаційних снарядах.
  • Комплект має кілька версій. Один з них придатний до використання навіть з БПЛА.

Сполучені Штати Америки готують для передачі Україні спеціальні комплекти до боєприпасів, які перетворюють майже будь-яку некеровану бомбу у розумний снаряд. Система дозволить українським захисникам з високою точністю вражати ворожі штаби та місця дислокації військ.

Заборона розповідає про особливості JDAM.

У Байдена готують «розумні бомби» для України

Країна-союзниця має намір надіслати українським захисникам комплектуючі до авіаційних бомб Joint Direct Attack Munition, або JDAM, пише The Washington Post з посиланням на власні джерела.

«Доставка JDAM ознаменує ще один важливий крок Вашингтона, щоб допомогти Україні відбити вторгнення російських військ. Вона надасть новий спосіб цільового націлювання на російські підрозділи та штаби», — зазначили у виданні.

Чи пройдені всі бюрократичні процедури, необхідні для передачі техніки, невідомо. Також незрозуміло, коли саме техніка надійде на озброєння ЗСУ.

Читати більше новин в Telegram
Комплект JDAM встановлений на звичайну авіабомбу. Фото: Defence Express

Що таке JDAM

Joint Direct Attack Munition — це сучасне електронне обладнання, яке призначене для встановлення на некеровані авіаційні бомби. Технологія заснована на принципі роботи GPS, що дозволяє перетворювати такі боєприпаси на високоточну прицільну зброю, пояснили у Мілітарному.

Комплект включає:

  • інерційну систему навігації;
  • GPS-приймач — для підвищення точності;
  • невеликі крила — вони кріпляться в середній частині бомби;
  • хвостовий блок, що має кероване оперення — дозволяє бомбі коригувати свій курс під час польоту. 

Військові США використовували цю технологію на бомбах вагою до 907 кілограмів. Зазвичай так звані розумні бомби скидають з винищувачів та бомбардувальників.

Комплект JDAM. Інфографіка: Мілітарний

«JDAM дозволяє підвищити точність до плюс-мінус декількох метрів від цілі, окрім того, комплект наводить бомбу по оптимальній траєкторії, яка атакує під великими кутами атаки для максимізації ураження. Враховуючи те, що комплект корегує політ бомби на всій траєкторії це дозволяє нівелювати вплив похибки пілота при скиданні бомб. Мало того, ще й здійснювати ‘сліпі’ бомбометання, коли візуально ціль не спостерігається», — кажуть експерти Defence Express.

Існує кілька варіацій комплекту, найбільш масові три:

  • класичний JDAM — дальність скидання 44 км, але за ідеальних умов (висота польоту 15 км, швидкість 1.5 Маха), однак такі польотні умови в Україні майже неможливі, тому дальність складатиме близько 24 км;
  • LJDAM — до класичної варіації додано лазерну головку наведення. Комплектація дозволяє скидати бомби не тільки з літаків, а навіть з дронів та наземних пускових установок. Такий спосіб наведення також вкрай важливий під час повітряної підтримки сухопутних підрозділів;
  • JDAM-ER — комплект перетворює бомбу не просто на високоточну, а ще й плануюючу. У ньому є додаткове крило, яке збільшує до 70-80 кілометрів.

Раніше Заборона розповідала про передові зенітно-ракетні комплекси Patriot, поставку яких у США нібито погодили після багаточисленних запитів України.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій