'
Читаєте зараз
Росія безпардонно вкрала місце: МЗС України запустило історичну процедуру

Росія безпардонно вкрала місце: МЗС України запустило історичну процедуру

Yevheniia Kostina
  • Чинний Статут ООН не містить слів «Російська Федерація», зокрема в списку постійних членів Ради безпеки ООН.
  • Правомірна процедура набуття РФ членства в ООН та іншого мала обов’язково передбачати кроки, визначені Статутом ООН.
  • Країни, що були утворені через розвал старих об’єднань, слідували букві Статуту. Всі, крім РФ.

Російська Федерація не має законного права бути в складі Організації об’єднаних націй та її структур, бо не пройшла правомірну процедуру набуття членства в ООН. Президент РРСФСР Борис Єльцин просто написав листа Генсеку ООН — і Москва забрала крісло СРСР (по суті — вкрала). Тож Міністерство закордонних справ України ініціювало справу по відновленню юридичної справедливості.

Заборона розповідає про процес позбавлення Російської Федерації місця в Раді безпеки ООН та Організації об’єднаних націй.


Росія не має права бути в ООН: заява МЗС

Російська Федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Тож Україна закликала держави-члени ООН відновити застосування правила та позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

«Вважаємо, що керуючись принципом рівноправності членів ООН, РФ має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни. При цьому повернення до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН. Дотримання визначеної Статутом процедури відновить право кожної держави-члена проголосувати у Генасамблеї щодо доцільності прийняття РФ до складу ООН — статутне право, якого вони були позбавлені 31 рік тому», — зазначається в документі.

В українському МЗС підкреслюють, що усунення РФ з Ради безпеки ООН не матиме зворотної сили щодо попередніх рішень цього органу і не потягне за собою анулювання або перегляд резолюцій Радбезу, ухвалених до цього часу.

Читати більше новин в Telegram

Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації.

Набуття членства в ООН: вето Росії

Членство миролюбних держав в ООН набувається саме за рекомендацією Ради безпеки ООН та за рішенням Генеральної Асамблеї, і лише в такий спосіб, йдеться в Статті 4 Статуту ООН. Відповідно до цього правила, РФ мала у грудні 1991 року пройти процедуру належним чином. Так, як зробили це новоутворені держави-члени ООН Чехія і Словаччина після того, як припинила своє існування держава-член ООН під назвою Чехословаччина.

У 1945 році Білоруська РСР, Українська РСР та СРСР, серед інших країн, стали державами – засновницями ООН, пише InformNapalm. РРФСР статусу країни – засновниці ООН ніколи не мала. Водночас чинною редакцією Статті 23 Статуту ООН встановлено, що саме СРСР, а не окрема республіка – РРФСР (чи Російська Федерація) є одним з п’яти постійних членів Ради безпеки ООН. Статутом ООН взагалі не передбачена можливість зміни або продовження постійного членства у РБ ООН однієї країни іншою.

Вид на меморіальне кладовище Поточарі після вшанування 27-ї річниці геноциду в Сребрениці, Боснія та Герцеговина, 11 липня 2022 року. Фото: Elman Omic/Anadolu Agency via Getty Images

«Російська Федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: Росія — узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН», — кажуть в МЗС України.

З 1991 року Російська Федерація 31 раз застосувала вето в Раді безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж будь-який інший постійний член органу. Більш того, крахна-терористка зловживає цим правом, зокрема:

  • блокування резолюції про створення трибуналу щодо розслідування за фактом збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17;
  • визнання масових вбивств у Сребрениці як геноциду і передумови для національного примирення в Боснії та Герцеговині;
  • реагування на політичну та гуманітарну ситуацію у Венесуелі;
  • продовження мандату спостережної місії ООН в Грузії в критичний для країни момент;
  • посилення санкційного режиму щодо КНДР;
  • 16 резолюцій щодо Сирії.

«На нинішньому етапі агресії Російська Федерація, яка відчуває свою повну безкарність, перейшла до шантажу міжнародної спільноти погрозами застосування ядерної зброї. Це лише питання часу, коли дії РФ дискредитують та зруйнують усю систему ООН — єдину і безальтернативну глобальну міжурядову інституцію, яка об’єднує за столом переговорів усі держави світу», — йдеться в заяві МЗС України до міжнародної спільноти та країн-членів ООН.

Раніше Заборона розповідала про лист-пропозицію Генсека ООН Антоніу Гутерріша щодо небезпек для світу, які криються у неспровокованій війні Росії проти Україні. Наприклад, він зазначив, що агресія РФ може в результаті привести до загибелі 20% людства.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій