'
Читаєте зараз
Щоб нищити танки з повітря: Литва купила дрони нового покоління і ракети для ППО

Щоб нищити танки з повітря: Литва купила дрони нового покоління і ракети для ППО

Ilona Kivva
Автор:
  • Країна-членкиня НАТО підписала із США кілька угод, щоб суттєво посилити обороноздатність. 
  • Один контракт спрямований на посилення ППО країни найсучаснішими ракетами.
  • Збільшення кількості ПЗРК стане доповненням до діючої системи реагування, в якій беруть участь європейські країни.

Литва закупила у США партію потужних дронів-камікадзе останнього покоління Switchblade 600. Дрони здатні летіти на відстань до 40 кілометрів та знищувати з повітря навіть броньовану ворожу техніку. Це закриє велику прогалину в обороноздатності країни.

Заборона розповідає про угоду між балтійським союзником та американською оборонною компанією.


Литва закупила у США дрони-камікадзе

Країна стала першою європейською державою-членкинею НАТО, яка поставить на озброєння американські безпілотники Switchblade 600, пише Defense News.

«Ми перша країна в світі після Сполучених Штатів, яка придбала Switchblade 600. Ці бойові безпілотники є новою можливістю перерозгортання, яка дасть литовській армії змогу знищувати ворожі танки та іншу броньовану техніку з неба на відстані до 40 кілометрів. Наша армія досі не мала такого потенціалу», — сказав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Сума угоди становить близько $48 мільйонів, однак скільки дронів надійдуть та у які терміни, невідомо. Приводом для її підписання, як зазначають у виданні, став успішний досвід України з використання Switchblade 300 — менш потужної версії БПЛА. 

Читати більше новин в Telegram

Подібним чином дрони почали залучати до армій і інші країни Європи:

  • у жовтні 2022 року Польща взяла в оренду розвідувально-ударний комплект безпілотників MQ-9A Reaper у компанії-виробника General Atomics. Після кількох місяців випробувань країна готується до придбання;
  • Румунія у грудні 2022 року підписала рамкову угоду з ізраїльською компанією Elbit Systems про закупівлю семи безпілотників Watchkeeper X.

Switchblade 600: що за безпілотники

БПЛА створює американська компанія AeroVironment. Вони належать до класу камікадзе, або баражуючих боєприпасів. Тобто сам дрон і є снарядом, який вражає ціль, пише India Today.

Switchblade розроблений у двох варіаціях: 

  • «300» — були створені першими, мають вагу до 2.5 кілограмів. Вони можуть пролетіти до 10 кілометрів від пускової точки та зависати над ціллю до 15 хвилин. Призначені для нападу на особовий склад і легкі транспортні засоби. Були в арсеналі американського спецназу з моменту його таємного відправлення в Афганістан у 2010 році для використання проти Талібану;
  • «600» — найновіша версія (випробування проводили у 2020 році). Вважається дроном-камікадзе нового покоління. Його вага на 21 кг більша за попередню версію. Дільність польоту зросла до 40 кілометрів, а над ціллю дрон може зависати на 40 хвилини.

БПЛА можуть запускатися з наземних, повітряних або морських платформ. Вони споряджені сенсорами та відеокамерами, які дають змогу оператору спостерігати за знищенням цілі в режимі реального часу, а також корегувати вогонь вручну.

Які системи ППО купила Литва у 2022 році

Ще до підписання контракту на закупівлю БПЛА, у жовтні 2022 року, Литва уклала угоду на €45 млн з однією з найбільших у світі профільних компаній з виробництва протиракетного озброєння SAAB Dynamics AB.

На цю суму країна придбала найсучасніші ракети типів Bolide і MK-2 для переносних зенітно-ракетних комплексів RBS-70. Ці системи вже використовуються батальйонами ППО країни, тому мають забезпечити кращу готовність литовських збройних сил.

RBS-70 є першими у світі ПЗРК з лазерним наведенням, призначені для захисту від ворожих літаків та гелікоптерів на малих висотах. Через невимогливість у експлуатації, мобільність та стійкість до електромагнітних перешкод комплекси перебувають на озброєнні більшості країн-членкинь НАТО.

Боєприпаси були спеціально створені для цих ПЗРК і по суті є двома модифікаціями найперших однойменних ракет для зброї. Головною особливістю є можливість застосування не тільки проти повітряних, а й проти наземних цілей.

Зазначимо, що основою протиповітряної оборони Литви, як і інших країн НАТО, є винищувачі. Літаки різних країн Альянсу по черзі виконують функції контролю за повітрям у країнах Балтії з 2004 року. Зокрема, до кінця жовтня 2022 року цю функцію поклали на контингенти Італії, Німеччини та Угорщини. Раніше за це відповідали Бельгія, Іспанія і Франція. Збільшення кількості ПЗРК стане доповненням до діючої системи реагування.

Раніше Заборона розповідала про інтелектуальний безпілотний літальний апарат типу камікадзе, розроблений у Туреччині. Він призначений для ураження ворожої техніки з максимальним захистом, наприклад, комплексів протиповітряної оборони.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій