'
Читаєте зараз
Фонд «Бабин Яр» втратив головних спонсорів: що буде з центром

Фонд «Бабин Яр» втратив головних спонсорів: що буде з центром

Ilona Kivva
Автор:
  • Фонд та заснований при ньому меморіальний центр займаються вивченням трагедії у Бабиному Яру, а також збереженням документів та інших доказів цих подій.
  • Після початку повномасштабного вторгнення центр зосередився на цифровізації своїх архівів.
  • Контроль за діяльністю фонду здійснює спеціальна наглядова рада, до якої входять і спонсори організації.

У березні 2022 року головні спонсори фонду «Бабин Яр» потрапили під санкції у США та Великій Британії. Причиною стали зв’язки з Російською Федерацією. Після цього співпраця з меморіальним центром була зупинена. Щоб компенсувати втрати, ініціатива почала шукати кошти у нових інвесторів. Одним з них вже став фонд сім’ї британського бізнесмена, який також колись мав бізнес у Росії.

Заборона розповідає зміни в фонді після війни, про які (і не тільки) з очільником фонду Максимом Рабіновичем поговорила наша головна редакторка Катерина Сергацкова.


Меморіальний центр «БАБИН ЯР»: чим займається

З 1941 по 1943 роки нацисти розстріляли у Бабиному Яру від 70 000 до 100 000 людей. Серед них були роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, саботажники, а також майже все єврейське населення Києва. Для історичного вивчення трагедії та розповсюдження інформації про неї був створений міжнародний благодійний фонд, при якому діє Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», йдеться на офіційному сайті організації.

Що входить у центр:

  • музей;
  • дослідні інститути;
  • бібліотека;
  • архів;
  • мультимедійна онлайн-платформа.

Також до повномасштабного вторгнення РФ в Україну велися роботи із будівництва великого об’єднаного музеї — їх призупинили до кінця війни.

Читати більше новин в Telegram

Станом на 2022 рік, за даними центру, основна його діяльність зосереджена на онлайн-проєктах: працівники оцифровують архіви, збирають біографії жертв розстрілів у Бабиному Яру тощо.

Онлайн-архів фонду Меморіальний центр «Бабин Яр». Фото: скриншот з офіційного сайту фонду

Фонд Блаватніка став новим спонсором фонду «Бабин Яр»

За діяльністю фонду слідкує спеціально створена наглядова рада. Орган має суто консультативну функцію. До нього входять бізнесмени, політики та діячі культури, сере яких і головні меценати фонду.

Члени наглядової ради Меморіального центру «Бабин Яр»:

  • міністр і віцепрем’єр-міністр в уряді Ізраїлю (1996-2006) Натан Щаранський — голова наглядової ради;
  • засновник мережі коворкінгів Часопис Макс Яковер — колишній гендиректор фонду, а нині просто член ради;
  • український бізнесмен Віктор Пінчук;
  • білоруська письменниці Світлана Алексієвич;
  • співак Святослав Вакарчук;
  • головний Рабин Києва та України Яків Дов Блайх;
  • президент Польщі (1995–2005) Александр Кваснєвський;
  • чемпіон світу з боксу Володимир Кличко;
  • президент Всесвітнього єврейського конгресу і відомий арт-колекціонер Рональд Лаудер;
  • американський сенатор Джо Ліберман;
  • міністр закордонних справ і віцеканцлер Німеччини (1998-2005) Йошка Фішер.

До березня 2022 року у складі наглядової ради також перебували два ключові спонсори фонду:

  • Михайло Фрідман — засновник та головний акціонер російської фінансово-промислової імперії «Альфа-Груп» та LetterOne;
  • Герман Хан — головний партнер Фрадмана, акціонер конгломерату «Альфа-Груп», а також співзасновник інвестиційної компанії LetterOne.

Це сталося після того, як вони потрапили під європейські та британські санкції разом із партнером з «Альфа-Груп» Петром Авеном за зв’язки з Кремлем.

«Коли були оголошені санкції, то Фрідман і Хан вийшли з ради, вони більше не мають відношення до фонду. Так, вони були двома донорами, але сьогодні фінансування достатньо для того, щоб ми вели онлайн-проєкти [без їхніх вкладень]. Якщо було б більше фінансування, чи робили б ми більше? Так, напевно», — розповів Забороні очільник фонду Максим Рабінович (колишній директор ТОВ «Нафтогаз України»).

Фонд, за його словами, спрямував усі ресурси на диджиталізацію архіву і активно займається пошуками грошових ресурсів для цього.

«Я розмовляю з великою кількістю потенційних донорів. Ви напевно чули про херсонські архіви — їх уже нема. Зараз в Україні десятки мільйонів документів, які не оцифровані. особливо це Донецька, Луганська, Херсонська, Миколаївська, Львівська області. Ми фандрейзимо гроші [на це]. У нас йде проєкт, нам дали кошти (це фонд Леонарда Блаватніка). Це дуже важлива для нас історія, Блаватнік — це один із небагатьох, у кого є гроші на соціальні проєкт, дуже важливо», — розповів Рабінович.

Леонард Блаватнік — британський мільярдер українського походження. У травні 2021 року він очолив список найбагатших людей Великобританії за версією Sunday Times, а у грудні 2022 року перебуває на четвертому місці рейтингу.

Бізнесмен володіє компанією Warner Music. Його статки станом на кінець 2022 року оцінюють в 22.265 млрд фунтів стерлінгів. Blavatnik Family Foundation займається підтримкою культурних, освітніх та наукових ініціатив.

Блаватнік, який народився в 1957 році Одесі, офіційно до 2013 року мав активи в Росії. Станом на 2022 рік має подвійне громадянство США та Великої Британії. Блаватнік роками повністю заперечує зв’язки з Росією, заявляючи, що ніколи не був залучений в російську політику.

Раніше Заборона розповідала про скандал навколо історичного центру «Квіти України». Навчально-методичний павільйон можуть перебудувати на сучасний торговельний центр чи офісну будівлю.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій