'
Читаєте зараз
Тоне чи пересихає: у Венеції обміліли майже всі головні канали

Тоне чи пересихає: у Венеції обміліли майже всі головні канали

Ilona Kivva
Автор:
  • В Італії влітку 2022 року оголосили надзвичайний стан через посуху: на 60% обміліли головні річки та озера країни.
  • Водночас через глобальне потепління Венеція поступово опускається нижче рівня моря.
  • Фундамент будівель у місті побудований на нестійкій мокрій. Щороку він просідає приблизно на 15 сантиметрів.

У одному з найвідоміших туристичних міст Італії пересохло кілька водних артерій, а ще близько 150 обміліли настільки, що рух по них заборонили. Для Венеції це вкрай рідкісне явище, адже зазвичай вона потерпає від сильних приливів, які, як прогнозується, можуть з часом повністю поховати її.

Заборона розповідає про ситуацію з пересиханням каналів у італійському місті у лютому-2023, а також про те, як рятують Венецію від повного затоплення (і коли воно може статися).


В Італії зимова посуха: наслідки у 2023 році

Європейські країни ще у 2022 році зіткнулися з найсильнішими за останні 70 років посухами, які не відступили й у 2023 році. Італія серед держав, які найбільше постраждали від кліматичного катаклізму, пише The Bloomberg.

Спекотне бездощове літо навіть призвело до оголошення надзвичайної ситуації. Найбільша в країні річка По (протяжність 650 км) та водні басейни східних Альп, серед яких, наприклад, третє за величиною озеро Італії Комо, обміліли подекуди на 60%. Зима видалася вкрай теплою та практично безсніжною і бездощовою, тож надзвичайно низький рівень води зберігається. 

Дефіцит спостерігається не тільки у річках, а й у відомих каналах Венеції. Його посилили сильні відливи: з 18 лютого показники були більш ніж на пів метра нижчими за звичайний рівень. Сукупність факторів призвела до того, що на понад 150 водних артеріях зупинили рух човнів таксі та гондол.

Читати більше новин в Telegram
Обмілілі канали Венеції. Фото: DTN NEWS/Twitter

Найбільшою проблемою є те, що каналами користуються надзвичайники та швидка допомога, які в основному пересуваються на катерах. Але деякі місця або повністю недоступні, або ж пройти можна тільки у періоди припливів.

«Надзвичайно низький рівень води не є прямим результатом посухи, але відсутність дощів погіршила ситуацію з припливами, і очікується, що рівень води в каналах не підвищиться швидко», — кажуть у центрі прогнозу припливів Венеції Centro Maree.

Венеція потоне до 2100 року — прогноз вчених

Для міста посуха у каналах такого масштабу є вкрай незвичним явищем, адже воно більше відоме руйнівними припливами, які почастішали останніми роками. Через глобальне потепління, а відповідно і танення льодовиків, рівень моря зростає. Для Венеції, як буквально стоїть на воді, це призведе до повного затоплення, пише BBC.

Є кілька теорій, коли саме це може статися. За найгіршим сценарієм — підвищенням температури у світі на 4°C — місто піде під воду до 2100 року. 

Крім того, сама Венеція тоне, що ще більше прискорює процес.

«Фундамент будівель побудований за допомогою системи паль — довгих дерев’яних відрізків, які вертикально штовхають у пухкий мул і глину лагуни внизу. Тверда основа лагуни знаходиться набагато глибше під поверхнею, ніж цей мул, тому фундаменти всуваються в більш значний, але все ще трохи вразливий шар спресованої глини. Протягом століть багато будівель змінили положення і, у багатьох випадках, почали занурюватися в багнюку. За останнє століття Венеція опустилася приблизно на 15 сантиметрів», — пояснив професор з Манчестерської школи архітектури Саллі Стоун.

Влада Італії намагається зупинити потопання міста. Цей процес активізувався у 2019 році після найсильнішого припливу за понад 50 років, який завдав збитків у €1 мільярд. Було започатковано проєкт MOSE: встановлення морських оборонних бар’єрів, які складаються з 78 мобільних воріт кожні шириною 20 метрів. Вони зможуть пропускати судна і стоятимуть так, аби створювати береговий кордон. За розрахунками вчених, це має знизити рівень повеней. Будівництво мають завершити вже до кінця 2023 року.

Раніше Заборона розповідала про план сповільнення нагрівання Землі, запропонований у США. Він включає три методи, але один з них не менш небезпечний, ніж саме підвищення температури планети.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій