'
Читаєте зараз
Шевченківська премія-2023: що відбувається навколо нагороди

Шевченківська премія-2023: що відбувається навколо нагороди

Ilona Kivva
Автор:
  • Нагорода вручається за вагомий внесок у розвиток культури України. Першими її лауреатами були Павло Тичина, Олесь Гончар та Платон Майборода.
  • Переможців традиційно оголошують 9 березня — у день народження Тараса Шевченка.
  • У 2023 році обрали тільки у п’яти з семи номінацій. Один з лауреатів нібито працював у Росії.

Оголошення тріумфаторів престижної премії імені Шевченка-2023 вперше за багато років не відбулося 9 березня. Офіційною причиною називається те, що нібито планувалося додати додаткову нагороду до кількох номінацій —  «За внесок у перемогу». Хотіли вручити премії митцям, твори яких були опубліковані пізніше, ніж за пів року до подання на участь (правилаце забороняють).

Заборона розповідає про скандали з Шевченківсью премією у 2023 році.


Національна премія України імені Шевченка

Шевченківська премія — найпрестижніша державна мистецька нагорода в Україні, яка вручається за вагомий внесок у розвиток культури. Вона була заснована напочатку 1960-х. 

Є сім основних номінацій:

  • література;
  • мистецтвознавство;
  • журналістика;
  • музика;
  • візуальне мистецтво;
  • кіномистецтво;
  • театральне мистецтво.

Відзначити можуть як громадян України, так і іноземців, але тільки раз. Номінантів висуває спеціальний комітет або визнані ним експерти. Переможець отримує медаль та грошову винагороду, розмір якої періодично змінюється. Приміром, у 2016 році вона становила 192 000 грн, у 2017 та 2018 — 240 000 грн, а от у 2019 та 2020 роках — 200 000 гривень. В 2021 році сума винагороди знову була 240 000 гривень.

Читати більше новин в Telegram

Першими лауреатами премії у 1962 році стали Павло Тичина, Олесь Гончар та Платон Майборода. Свого часу нагороду також отримували письменниця та художниця Емма Андієвська, композитор і диригент Григорій Верьовка, письменник та громадський діяч Левко Лук’яненко, художник Павло Маков, режисерка Кіра Муратова, журналіст та колишній в’язень бойовиків Станіслав Асєєв.

Комітет Шевченківської премії пішов у відставку

Лауреатів національної премії традиційно оголошують у день народження Тараса Шевченка, однак у 2023 році цього не сталося. 

«Комітет постав перед очевидною для всіх проблемою: за офіційним положенням, в змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за пів року до подання. Тож у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни.  Виходить, головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення: фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямків креативного пошуку», — написав 10 березня у Facebook голова комітету Юрій Макаров.

Було вирішено доповнити існуючі номінації додатковим конкурсом «За внесок у перемогу», а саме оголошення переможців (вже визначених та за новим конкурсом) перенести на 22 травня — день перепоховання Кобзаря. Ініціатива була схвалена президентом України.

За три дні на Макарова та комітет в цілому обрушився шквал критики як від представників мистецької спільноти, так і від користувачів соціальних мереж.

«На жаль, бажання віддати шану тим митцям, які піднімають українську культуру на принципово новий рівень, залучають до неї наших героїчних вояків і мешканців звільнених територій, просувають країну в світі, наштовхнулося на агресивне нерозуміння. Чимало шанованих представників мистецької спільноти й небайдужих громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити своїх висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів… Мушу до того ж констатувати, що мій вчинок не знайшов підтримки серед моїх колег, членів комітету, які вважають, що він призведе до девальвації найвищої державної нагороди, підірве довіру до неї», — розповів Макаров.

Голова комітету пояснив, що саме він виступив з ідеєю доповнити список номінацій. Нагородження також перенесли за його ініціативи, аби вручити всі нагороди одночасно. А так пізно це зробили, тобто саме 9 березня, через те, що ідея з додатковими преміями виникла безпосередньо на зустрічі з президентом та представниками ОП, яка проходила того дня.

У зв’язку з ситуацією, яка склалася, голова комітету оголосив про свою відставку. 16 березня про складання повноважень заявили й інші члени комітету.

Шевченківська премія: лауреати 2023 року

Нагородження премії має відбутися таки 22 травня, однак лауреатів вже оголосили. З семи номінацій у 2023 році комітет визнав неможливим присудити нагороду в двох (театральне та візуальне мистецтва) — про причини не повідомляється.

Список переможців премії у 2023 році виглядає так:

  • література: Катерина Калитко — книга поезій «Орден мовчальниць»;
  • літературознавство і мистецтвознавство: Михайло Назаренко — книга «Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792-1883»;
  • публіцистика, журналістика: Віталій Портніков — публіцистика 2017-2022 років;
  • музичне мистецтво: Тарас Компаніченко, Сергій Охрімчук, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Максим Бережнюк — гурт «Хорея Козацька», аудіоальбом «Пісні Української революції»;
  • кіномистецтво: Ірина Цілик (режисерка) — фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка тільки 28 липня 2023 року. Остаточний список переможців було затверджено без врахування додаткової нагороди.

Після оголошення лауреатів виник ще один скандал. Один із переможців, а саме Михайло Назаренко нібито ще у 2021 році видавався у Росії. Крім того, він був залучений до перекладу книг російською, пише Ґрунт.

Книга, до перекладу якої долучився Назаренко, на одному з російських сайтів. Скріншот: Ґрунт

Біографія Назаренка на одному з російських сайтів. Скріншот: Ґрунт

У комітеті поки ніяк не прокоментували ситуацію. Від коментарів утримується і сам лауреат.

Раніше Заборона розповідала про скандал на найпрестижнішій у світі кінопремії Оскар, а також про усіх її лауреатів у 2023 році. Вперше за 62 роки організатори змінили колір святкової доріжки.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій