'
Читаєте зараз
Загибель, поранення, інвалідність: як волонтерам в Україні отримати виплати

Загибель, поранення, інвалідність: як волонтерам в Україні отримати виплати

Ilona Kivva
Автор:
  • Для оформлення допомоги необхідно мати документи, які підтверджують відповідну діяльність. Дані обробляє Міністерство у справах ветеранів. 
  • Окрім родини, на отримання виплати можуть претендувати й утриманці загиблого.
  • В Україні існує волонтерський облік, який контролюється органами Державної податкової служби.

Українські волонтери мають право на отримання виплат, щоправда, лише у двох випадках: загибель або інвалідність. Претендувати на грошову допомогу можна в тому випадку, якщо травмування безпосередньо повʼязане із волонтерською діяльністю людини. Це є виключно добровільним процесом та не потребує жодних реєстрацій та оформлень, водночас із 2014 року в Україні працює відповідний реєстр. 

Заборона розповідає про виплати для тих, хто допомагає українським військовим і переселенцям та про те, що може називатись волонтерством. 


Оформлення допомоги: інструкція

Держава виплачує одноразову грошову допомогу волонтерам та їхнім сімʼям у випадку отримання інвалідності або загибелі людини. Визначальним є те, що загибель або поранення відбулись саме під час благодійної діяльності людини, розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

У випадку інвалідності, розмір грошової допомоги залежить від ступеня втрати працездатності та прожиткового мінімуму. У 2023 році ця сума становить 2684 гривень.

  • І група інвалідності — 250 прожиткових мінімумів (671 000 гривень);
  • II група інвалідності — 200 ПМ (536 800 грн);
  • III група інвалідності — 150 ПМ (402 600 гривень).

Для оформлення виплати потрібно звернутись до Міністерства в справах ветеранів. Заява та документи подаються до Міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів, яка відновила свою роботу у липні 2022 року. Для отримання допомоги необхідно мати такі документи:

Читати більше новин в Telegram
  • копію довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності;
  • довідку судово-медичної експертизи про характер отриманих поранень;
  • у разі необхідності свідчення керівника одного з підрозділів ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів державної влади про надання волонтером волонтерської допомоги.

Також можна додати й інші документи, які підтверджують волонтерську діяльність в районах АТО, ООС, бойових дій та збройного конфлікту. Щоправда, сподіватись на виплату можна лише після того, як Кабінет міністрів ухвалить рішення про виділення коштів із резервного фонду держбюджету.

У разі загибелі волонтера на одноразову грошову допомогу можуть отримати його близькі. Аби оформити виплату в розмірі 500 прожиткових мінімумів, члени сімʼї загиблого повинні звернути до тої ж самої міжвідомчій комісії. Із собою необхідно мати:

  • довідку судово-медичної експертизи про причини смерті або довідку про характер отриманих поранень;
  • у разі необхідності свідчення керівника одного з підрозділів Збройних сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів державної влади про надання волонтером допомоги.

На отримання допомоги можуть претендувати й утриманці загиблого. Тоді виплата призначається відповідно до рішення суду або нотаріально правочину, який підтверджує факт перебування особи на утриманні загиблого.

Хто вважається волонтером в Україні

Відповідно до українського законодавства, волонтери можуть займатися благодійництвом без жодних реєстрацій та оформлень — щось на кшталт фрілансу. Тобто можна самостійно купувати продукти, одяг тим, хто цього потребує тощо. Також можна приєднатися до вже чинної організації або створити власну. Це може бути благодійне (БО) та громадське об’єднання (ГО).

«Не кожна БО/ГО має право збирати кошти на потреби ЗСУ та закупати для наших бійців бронежилети, каски чи тепловізори. Для цього в статуті має бути прямо прописана така сфера благодійної діяльності, як «сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу» (п. 15 ч. 2 ст. 3 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації»)», — зазначає юрист Анатолій Пашинський.

Ще у 2014 році в Україні створили Реєстр волонтерів — це єдина облікова база в органах Державної податкової служби. Головною перевагою реєстрації було те, що волонтери звільнялись від 18 % ПДФО та 1.5 % військового збору на гроші, зібрані для допомоги. З початком повномасштабної війни від оподаткування на збори звільнили всіх офіційно зареєстрованих волонтерів, громадські організації та благодійні фонди, які допомагають українським захисникам та переселенцям.

Зареєструватись можна у відділі податкової служби за місцем реєстрації особисто або поштою. Також наразі працюють над такою функцією в Дії. Для цього необхідно мати:

  • довідка з банку (банків) форми 4-РВ;
  • копії паспорта, витягу про місце реєстрації і ідентифікаційного коду;
  • заява за формою 1-РВ.

єДопомога волонтерська: як долучитися

В Україні у рамках загальнодержавного проєкту єДопомога діє спеціальна волонтерська програма. По суті це спосіб для людей, яким потрібна підтримка, та тим, хто може її надати, зв’язатися між собою. Для того, аби взяти участь, не потрібна реєстрація волонтерської діяльності.

Є два типи допомоги, яку можна надати:

  • грошова — онлайн-донат;
  • з рук в руки — потрібно особисто закупити та передати якісь речі, продукти тощо.
Види волонтерської допомоги у рамках програми єДопомога. Скріншот: офіційний портал єДопомога

Алгоритм дій такий:

  • онлайн:

1. треба обрати відповідну рубрику на сайті (на скріншоті вище перша);

2. з’явиться список заявок від людей, які потребують грошової підтримки — можна обрати будь-яку;

3. виберіть суму на яку ви хочете допомогти та перерахуйте її через портал;

3. якщо ви зареєстрований користувач платформи (це необов’язково), після того, як людина скористається допомогою, вам в особистий кабінет прийде чек покупки;

  • з рук в руки:

1. оберіть відповідну рубрику на сайті (на скріншоті вище друга);

2. зі списку заявників оберіть ту, що вам підходить;

3. з вами зв’яжеться оператор контакт-центру єДопомога та проінструктує про подальші дії;

4. доставити допомогу можна особисто або поштою.

Раніше Заборона розповідала про додаткові винятки з валютних обмежень для  волонтерів, запроваджені НБУ з 2 березня 2023 року. Так, на додачу до тепловізорів, амуніції та ще низки товарів з гривневих карток можна також купувати за кордоном безпілотники.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій