'
Читаєте зараз
США на межі нечуваної кризи через ліміт боргу: які можливі наслідки для світу

США на межі нечуваної кризи через ліміт боргу: які можливі наслідки для світу

Іван Скорина
  • Вашингтон вичерпав встановлений у 2021 році борговий ліміт у $31.4 трильйони. Це загрожує дефолтом для Штатів і великими проблемами по всьому світові.
  • Однією з причин кризи є відтермінування подання податкових декларацій для американців, які постраждали від природних катаклізмів у 2022 році. 
  • Більшість демократичних країн не мають ліміту боргу, в США ця система виникла у 1917 році та закріплена в конституції. 

Сполучені Штати досягли межі боргу за облігаціями в момент, коли у держави недостатньо коштів для його погашення. Законодавці мають до 1 червня 2023 року поповнити казну та ухвалити закон про збільшення верхнього ліміту суми, яку уряд може позичити. Мінфін попереджає про неминучу катастрофу, але масштабів не знає ніхто, бо такого раніше ще не допускали.

Заборона розповідає про можливі передумови початку нової світової фінансової кризи.


Загроза дефолту влітку 2023

Сполучені Штати 19 січня 2023 року досягли встановленого законодавством ліміту в $31.4 трильйона. Міністерство фінансів вважає, що заходи для підтримки резервів можуть вичерпатися вже до початку літа. Якщо верхню межу боргу не підвищать до того, як уряд вичерпає кошти (до так званого терміну Х), він не зможе вчасно оплатити свої рахунки, зокрема, зарплати військовим, виплати власникам облігацій і покрити соціальне страхування, пишe The New York Times.

Також це може призвести до різкого падіння фондових бірж і викликати конституційну кризу. За даними аналітичної групи Bipartisan Policy Center, час X може настати між червнем та серпнем 2023 року. 

«Найближчі тижні мають вирішальне значення для оцінки потужності державних грошових потоків. Якщо рішення не буде знайдено до червня, політики будуть щодня грати в російську рулетку з довірою Сполучених Штатів, ризикуючи фінансовою катастрофою своїх виборців і країни», — вважає директор з економічної політики Bipartisan Policy Center Шай Акабас. Однією з причин можливого дефолту журналісти називають повільні темпи надходження податків після рішення Служби внутрішніх доходів надати громадянам, які постраждали від природних катаклізмів, більше часу для подання податкової декларації за 2022 рік.

Читати більше новин в Telegram

США мають найбільший державний борг у світі, хоча десятиліттями тримається в топ-3 економік. Боргова стеля і раніше підвищувалася, але проходило все без особливої драми. Цього разу республіканці як вихід вимагають різких скорочень витрат; демократи ж готові обговорити Федбюджет окремо від боргової стелі.

Зростання державного боргу США впродовж 10 років. Інфографіка: Statista

Експерти очікували на зустріч між президентом Джо Байденом та спікером Палати представників Кевіном Маккарті. Адже теоретично лідери гілок влади можуть знайти компроміс і винайти рішення по голосуванню і в Сенаті (контролюється демократами), і в Палаті представників (під республіканцями).

Байден (демократ) і Маккарті (республіканець) зустрілися напередодні та обговорили бюджетні пріоритети та підвищення ліміту боргу. Конкретні кроки ми побачимо пізніше. 

Debt Ceiling: що це та як працює

Обмеження боргу (Debt Ceiling) — це максимальна сума грошей, яку Сполучені Штати можуть позичити через випуск цінних паперів. Якщо рівень національного боргу досягає максимальної межі, Мінфін має вдатися до надзвичайних заходів, доки ліміт знову не буде підвищено. Ці заходи по суті є інструментами для стримування державних витрат та продовження оплати обов’язкових рахунків. 

Більшість демократичних країн не мають такої системи. У США вона була створена у 1917 році через Закон про облігації та закріплена в 14-й поправці Конституції. Вона стверджує, що виправданість дозволеного законом державного боргу не підлягає сумніву. 

Останній показник (у $31.4 трлн) встановили ​​голосуванням у Конгресі 15 грудня 2021 року. Протягом століття максимальний показник боргу підвищували або призупиняли багато разів, щоб уникнути найгіршого сценарію — дефолту уряду. І якщо катастрофа у 2023 році все ж станеться, світової фінансової кризи не оминути. Перш за все, через те, що американська валюта залишається бенчмарком: до неї прив’язані курси інших валют, і розрахунки за газ\нафту, і міжбанківська система. Криза 2008 року виникла через бульбашку в американській нерухомості, яка потягнула за собою банки та стабільність долара. Зараз ситуація непередбачувана.

Усталених схем уникнення дефолту не існує, але для розв’язання проблеми Мінфін США може спробувати визначити пріоритетність виплат, наприклад, спершу віддати борг власникам облігацій. А якщо Вашингтон все ж вдасться до найгіршого сценарію, Федеральна резервна система теоретично може втрутитися та купити деякі з цих облігацій.

Раніше Заборона розповідала про президентські вибори у США та внутрішні суперечки щодо фінансової допомоги Україні.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій