'
Читаєте зараз
Росія готує елітну авіагрупу для особливих завдань: чим це все загрожує

Росія готує елітну авіагрупу для особливих завдань: чим це все загрожує

Ilona Kivva
Автор:
  • Міноборони РФ почало набір у нове авіаційне формування. Беруть пілотів найвищого класу та ветеранів.
  • У складі формування буде кілька ескадрилей, озброєних бомбардувальниками Су-24 та Су-34.
  • Це турбореактивні авіамашини з великою вантажопідйомністю, що дозволяє їм переносити широкий спектр озброєння.

Елітна російська авіагрупа, ймовірно, підпорядковуватиметься напряму вищому військовому керівництву РФ і виконуватиме завдання особливої складності. Місії стосуватимуться наземних нападів, тобто бомбардувань. Головна небезпека у тому, що літаки можуть переносити новітні російські бомби УПАБ -1500, які можуть нанести масштабної шкоди.

Заборона розповідає про російське авіаційне угрупування. 


Угрупування Шторм: що відомо

Міністерство оборони Росії проводить набір у нове авіаційне формування. Планують залучити висококваліфікованих пілотів, тому роботу пропонують не тільки діючим льотчикам, а і ветеранам, доповіли британські військові розвідники.

Угрупування, як пишуть російські пропагандисти зі «Взгляд», має назву «Шторм» і позиціюється як елітне. Воно, ймовірно, складатиметься з трьох ескадрилей:

  • перша — винищувачі-бомбардувальники Су-34;
  • друга — фронтові бомбардувальники Су-24;
  • третя — з ударних вертольотів (найімовірніше, Ка-52 або Мі-8);
  • може також бути включена окрема ланка Су-35 для прикриття дій.

«Даний спецзагін — це такий собі авіаційний Вагнер. Підрозділ, ймовірно, матиме особливу систему підпорядкування — йому ставитимуть завдання не вищі авіаційні начальники, а найвище керівництво російського Генштабу та Міноборони. Для високої результативності пілоти повинні виконувати мінімум кілька вильотів на добу, причому групами. Можлива навіть поява в небі одночасно одразу двох бомбардувальних ескадрилей», — кажуть у Army Inform.

Читати більше новин в Telegram
Російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Фото: Military Today

Формування групи (постачання техніки, вибір аеродрому базування та набір льотного складу) орієнтовно може завершитись у серпні-вересні 2023 року. Головним завданням спецзагону, вірогідно, буде виконання масованих бомбардувань на особливо важливих для РФ напрямках.

«Створення підрозділу підкреслює те, як Росія оцінює, що ескадрильї її регулярних ВПС суттєво не впоралися зі своєю основною функцією – нанесення авіаударів по українських лініях. А поєднання типів літаків свідчить про те, що група буде виконувати головну роль у місіях наземного нападу», — вважають у британській розвідці.

Су-24 Fencer і Су-34 Fullback: чим небезпечні літаки

Штатна авіаційна ескадрилья нараховує від 12 до 16 машин, вертолітна — 16. Тож на озброєння елітного угрупування потраплять щонайменше 40 літаків, з яких 24 — бомбардувальники Су-24 і Су-34 (за класифікацією НАТО Fencer і Fullback відповідно).

Su-24 — далекобійний всепогодний штурмовик, який надійшов на озброєння СРСР ще у 1973 році. Літак може нести до 8 000 кг боєприпасів, однак нормальна вантажопідйомність становить близько 4 000 кілограмів. Він створювався для перенесення вільнопадаючих ядерних бомб TN-1000 і TN-1200, а також різноманітних звичайних снарядів і ракет класу «повітря-земля» (керованих і ні).

Короткі характеристики:

  • екіпаж — дві людини;
  • довжина — 22.59 м;
  • висота — 6.19 м;
  • максимальна злітна вага — 36 т;
  • двигуни — турбореактивні;
  • максимальна швидкість — 1 320 км/год;
  • фактична стеля — 17 км;
  • бойовий радіус — до 1 250 кілометрів.

Su-34 був розроблений як заміна Су-24, але походить він від іншого літака — Су-27 Flanker. На озброєння ВПС Росії авіамашина офіційно надійшла у 2014 році. 

Літак має 10 точок підкріплення під крилом і фюзеляжем для широкого спектру озброєння, включаючи ракети класів «повітря-земля», «повітря-повітря», а також для протикорабельних снарядів. Також може нести керовані або вільнопадаючі бомби. Вантажопідйомність така ж як і у Су-24: оптимальна — 4 000 кг, максимальна — 8 000 кілограмів. 

Цей літак також пропонується для ВПС Росії для виконання завдань важкого перехоплення, розвідки, радіоелектронної боротьби та оборонного придушення.

Короткі характеристики:

  • екіпаж — дві особи;
  • довжина — 23.34 м;
  • висота — 6.36 м;
  • максимальна злітна вага — 45.1 т;
  • двигуни — турбореактивні;
  • максимальна швидкість — 1900 км/год;
  • фактична стеля — 14 км;
  • бойовий радіус — до 1 130 кілометрів.

Головною небезпекою штурмовиків є саме здатність переносити керовані та вільнопадаючі авіабомби з великою бойовою частиною. Зокрема, йдеться про новітні російські бомби УПАБ-1500. Це плануючі снаряди, оснащені інерціальною та супутниковою системою навігації. Вони мають бойову частину вагою 1010 кілограмів. Вона призначена для ураження навіть високозахищених об’єктів. Декларується, що бомба може скидатися за 40 км від цілі, для чого носій має піднятися на висоту у 14 кілометрів.

«На складах РФ розміщені десятки тисяч подібних бомб, готових до застосування. Вони набагато дешевші за нові високоточні ракети. До того ж їх застосування стало значно ефективнішим разом із універсальними модулями планування та корекції. З їхньою допомогою навіть радянські авіабомби стають сучасною високоточною зброєю і дозволяють літаку працювати поза зоною ураження ППО. Коли такий бомбовий удар буде завдавати авіаційна група, це означатиме, що ворог за дуже короткий термін скине відразу кілька десятків авіабомб величезної руйнівної сили. Боротись проти такого навіть потужній системі ППО буде дуже складно», — пояснили експерти з Army Inform.

Раніше Заборона розповідала про тактику бомбардувань, яку РФ активно використовує з 2023 року. Протидіяти їй вкрай складно навіть з потужними системами ППО.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій