'
Читаєте зараз
Вбивство п’ятирічного Кирила Тлявова копами напідпитку: суд оголосив вирок

Вбивство п’ятирічного Кирила Тлявова копами напідпитку: суд оголосив вирок

Ilona Kivva
Автор:
  • П’ятирічний хлопчик 1 травня 2019 року отримав кульове поранення у голову. Дитина померла у лікарні.
  • Було затримано чотирьох людей, серед них двоє поліцейських. Того дня вони напідпитку стріляли з вогнепалки по банках.
  • Судовий процес тривав три роки. У березні-2023 з’явилися докази, що куля влучила напряму у голову дитини, а не зрикошетила.

Суддя у справі про вбивство Кирила Тлявова визнав винним у неумисному вбивстві експоліцейського Івана Приходька. Його засудили до чотирьох років за ґратами, але він відсидить тільки пів року. Ще одному причетному поліціянту призначили випробувальний термін, а двох цивільних — повністю виправдали. Прокуратура, яка виступала обвинувачем, готує апеляції з вимогою посадити усіх чотирьох учасників подій.

Заборона розповідає про резонансну справу.


Дитину застрелили у Переяславі: прокуратура оскаржить рішення 

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд 25 травня 2023 року засудив фігурантів у справі про вбивство Кирила Тлявова, яке трапилося у 2019 році, пише Суспільне.

Так, колишнього поліцейського Івана Приходька визнали винним у неумисному вбивстві. Йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі. У цей термін врахували перебування підсудного під вартою — він просидів у СІЗО 3.5 року. Тож фактичний термін ув’язнення складає всього пів року.

Крім цього, Приходько має сплатити:

Читати більше новин в Telegram
  • 135 000 грн — на користь державі;
  •  1 000 000 грн — родині загиблого (800 000 батькам та 200 000 бабусі).

Зазначимо, що родина вимагала стягнути з фігурантів по 15 млн гривень.

Судове засідання у справі про вбивство Кирила Тлявова. Фото: Суспільне

Ще одного експравоохоронця — Володимира Петровця — звинувачували за чотирма пунктами:

  • зберігання зброї та набоїв у будинку — визнали винним;
  • зберігання набоїв у авто — виправдали;
  • хуліганство — виправдали;
  • користування підробними документами на авто — закрили розгляд через закінчення терміну давності.

Його засудили також на чотири роки, але замінили покарання на два роки випробувального терміну.

Інших двох фігурантів — Дмитра Кривошея та Станіслава Петровця (був неповнолітнім на момент скоєння злочину) — виправдали.

Після засідання ювенальні прокурори Київської облпрокуратури заявили, що оскаржуватимуть рішення. «Наша позиція незмінна. В сукупності ми просили для Приходька сім років позбавлення волі. Щодо Володимира Петровця і Кривошея — по шість років, щодо Петровця Станіслава — чотири роки зі звільненням від відбування покарання з випробуванням», — сказав прокурор Максим Дергачов, який виступав зі сторони обвинувачення.

Адвокат засудженого Івана Приходька також подаватиме на апеляцію.

Справа Кирила Тлявова

Трагедія сталася 1 травня 2019 року у місті Переяслав. Компанія з чотирьох людей, серед яких було двоє поліцейських (Іван Приходько і Володимир Петровець), відпочивала на подвір’ї біля будинку Петровця. Чоловіки були на підпитку і влаштували у дворі стрільбу по металевих банках.

Одна з куль влучила у голову п’ятирічному Кирилу Тлявову, який грався з друзями на сусідньому подвір’ї. Хлопчик помер у лікарні.

За підозрою у вбивстві спочатку затримали тільки двох правоохоронців, але пізніше оголосили про підозру також іншим учасникам подій.

Обвинувачувальний акт направили до суду 23 грудня 2020 року. Основні статті було дві:

  • хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї;
  • вбивство через необережність.

Увесь цей час Приходько, якого вважають стрілком, перебував у СІЗО, однак у грудні-2022 Європейський суд з прав людини постановив перевести його під домашній арешт. Також йому призначили компенсацію у понад €9 000.

Важливу роль у справі відгравали дані експертизи. Вони показали, що куля зрикошетила та випадково потрапила у голову хлопчика. Однак повторний слідчий експеримент, проведений у 2023 році, показав, що влучання було прямим.

Раніше Заборона розповідала про резонансну справу Михайла Чеботаря. Приморський суд Одеси винним у вбивстві восьмирічної Ангеліни Моїсеєнко. Справу розглядали з 2017 року, однак неспростовних доказів вини хлопця так і не знайшли.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій