'
Читаєте зараз
Індія відмовилась від теорії еволюції та теореми Піфагора

Індія відмовилась від теорії еволюції та теореми Піфагора

Іван Скорина
  • Індійська національна рада освітніх досліджень і навчання (NCERT) скасувала обов’язкове вивчення вчення Дарвіна у школах. 
  • В країні, зокрема і серед топпосадовців, розповсюджені псевдонаукові погляди. Наприклад, щодо користі коров’ячої сечі.
  • У 2017 році Туреччина також викреслила еволюційну теорію зі списку предметів.

Індійським школярам залишили точні науки та еволюцію як спеціальні факультативи у старших класах. Рішення пояснили зменшенням навантаження на учнів через пандемію коронавірусу, але, на думку наукової спільноти, воно призведе до зростання забобонів серед населення. 

Заборона розповідає про зміни в системі освіти в одній з найбільш населеній країні Землі.

Поширення псевдонауки в Індії: що відомо

Наукове викладання еволюції більше не є обов’язковим в значній частині шкіл країни. На загальних уроках також не вивчатимуть періодичну таблицю Менделєєва, теорему Піфагора та вчення про електромагнітне поле Фарадея, пише DW.

Нововведення має зменшити навантаження на учнів у зв’язку з пандемією Covid-19. Згідно з заявою Індійської національної ради освітніх досліджень і навчання (NCERT), предмети будуть доступні лише для тих, хто обирає біологічну спеціалізацію для останніх двох шкільних років. Сильно скоротили також такі теми як демократія та управління, що, на думку науковців, сприятиме поширенню забобонів і неосвіченості.

Міністр вищої освіти Індії Сатьяпал Сінгх, який раніше був офіцером поліції, пропонував відмовитись від вивчення теорії Дарвіна ще у 2018 році. «Ніхто, включаючи наших предків, не писав і не казав про те, що коли вони йшли в джунглі чи місто, то бачили там мавпу, яка перетворювалася на людину. Жодна книга, яку ми читали в дитинстві, або історії, які нам розповідали бабусі та дідусі, ніколи не згадували цю теорію. Відколи людину побачили на землі, вона була людиною і залишиться людиною», — казав Сінгх. 

Читати більше новин в Telegram

За даними DW, в Індії поширюються псевдонаукові погляди, зокрема і серед топпосадовців. Наприклад: 

  • конкурс на дослідження медичної користі коров’ячої сечі (індуїстські групи навіть заявляли, що вона може лікувати коронавірус);
  • проєкт Індійської ради сільськогосподарських досліджень 2022 року з «духовного землеробства»;
  • доповідь на Індійському науковому конгресі 2015 року, в якій стверджувалось, що індійський мудрець детально описав виготовлення літальних апаратів іще 7000 років тому;
  • заява міністра науки та технологій Індії 2014-2021 років Харша Вардхана про те, що давньоіндійські математики відкрили теорему Піфагора раніше за греків;
  • цитування прем’єр-міністром Нарендрою Моді індуїстських писань як доказу того, що в стародавній Індії існувала пластична хірургія.

Проти теорії Дарвіна: досвід Туреччини

У 2017 році в Туреччині відмовились від викладання еволюції в середніх школах через ‘складність і суперечливість матеріалу’, але залишили для навчання в університетах. 

«Ми усвідомлюємо, що якщо наші учні не мають досвіду для розуміння передумов і гіпотез, або якщо вони не мають знань і наукової основи, вони не зрозуміють деякі суперечливі питання. Тому ми залишили поза увагою деякі з них», — пояснив офіційний представник національного управління освіти Туреччини Альпарслан Дурмуш. Віце-прем’єр Нуман Куртулмуш назвав теорію Дарвіна старою та гнилою, а також запропонував вивчати в школах креаціонізм (релігійне вчення про божественне створення світу). 

Група Egitim-Is («Освітня робота») відстоює секулярну освіту і каже, що зміни до навчальної програми суперечать фактичній забороні ісламу в суспільному житті, яку встановив засновник Турецької Республіки Мустафа Кемаль Ататюрк 100 років тому. 

Раніше Заборона розповідала про заклик міжнародних правозахисників до відміни покарання за статеві стосунки до повноліття в Індії. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій