'
Читаєте зараз
Понад 400 українців довічно позбавили волі в Греції за перевезення мігрантів. Заборона розповідає, як це трапилося

Понад 400 українців довічно позбавили волі в Греції за перевезення мігрантів. Заборона розповідає, як це трапилося

Kanareva Nastya
моряки

438 українських громадян сьогодні відбувають покарання у в’язницях Греції за яхтинг. Більшість із них вважали, що їдуть на роботу керувати яхтою за непогану платню. Але в реальності виявилося, що під яхтингом йшлося про незаконне переправленням мігрантів із Сирії й Туреччини в Грецію та Італію. Журналісти Заборони провели розслідування і з’ясували, як налагоджений нелегальний бізнес на півдні Європи.


Віталій Новак із села Козацьке в Херсонській області займався ремонтом старих автівок і продавав їх. Роботи в цьому маленькому південноукраїнському селищі майже немає. Щоби купити чергову машину, Віталію бракувало кількох тисяч доларів. Він попросив їх у борг у сусіда, а той запропонував роботу – два місяці перевозити туристів на яхті між Туреччиною та Італією. Керувати яхтою обіцяв навчити судновласник. 

Віталій і його товариш Олександр Панін полетіли до турецького Бодрума, там зв’язок із ними зник. Через тиждень дружина Віталія Ірина дізналася, що на яхті були мігранти, які намагалися потрапити до Європи водою, але судно затримала грецька берегова охорона. Ірина, дружина Віталія Новака, розповіла Забороні, що під час затримання її чоловіка били берегові охоронці. «Били по спині, по ногах, – каже вона, – а Сашу Паніна, як він сказав, топили головою у воду. Хотіли, щоби вони визнали себе винними, зізналися, що вони свідомо це [перевозили мігрантів] робили». 

херсонщина
Фото: Заборона

Паніна й Новака судили без адвокатів та перекладачів. За кожного мігранта, що був із ними на яхті, вони отримали по 7 років тюрми, у сумі – 625. У перерахунку на реальний строк це означає 25 років у грецькій в’язниці. 

Усього за останні шість років за нелегальне перевезення мігрантів до Італії та Греції затримали орієнтовно 438 українців. Лише у 2018 році на цьому маршруті помітили понад 125 яхт, які перевезли мінімум 6804 мігранти. З росіянами майже така ж історія, у січні 2019 року в Греції засудили двох громадян РФ на 395 років тюрми. Вони перевозили мігрантів за тою ж схемою, що й українці. 

Суат Салгин працює журналістом у невеликому прибережному містечку Айвалик, неподалік від турецького Ізміру. Тисячі біженців щорічно переправляються з цього міста на грецький острів Лесбос. «Переправа морем із Туреччини в Грецію, особливо на Лесбос, популярна поміж мігрантами вже понад 20 років, – розповідає Суат Салгин. – Особливо затребуваними ці маршрути стали після початку війни в Сирії. Зазвичай біженці використовують невеликі моторні човни. Але є й ті, хто може дозволити собі подорож на елітних яхтах».

біженці і моряки
Фото: Заборона

У 2019 році турецька поліція викрила одну із мафіозних мереж. Організатори перебувають у Стамбулі, контрабандисти працюють на всьому турецькому узбережжі, а вербувальники наймають людей у пострадянських країнах. У рік угруповання, за даними поліції, заробляє понад два мільйони євро. Колишній контрабандист Андрій (на його прохання ми не називаємо його прізвища) був завербований схожим угрупованням незабаром після анексії Криму Росією у 2014 році. Він служив на одному із суден, і його екіпаж вирішив прямувати з Чорного моря в Середземне. «Існують агенти в Україні, Росії й Білорусі, які вербують моряків для роботи на яхтах, начебто туристичних, – розповідає Андрій Забороні. – Капітану яхти, на якій я був, допомогли зробити ремонт. Після приїзду до Туреччини нас поставили перед фактом, що роботи офіційної в нас нема, а капітан тепер має повернути цим мафіозі гроші. Поставили ультиматум: або він знаходить гроші, або прощається з яхтою». 

Контрабандистів, каже Андрій, легко знайти в мігрантських кварталах приморських містечок Туреччини – у кафе й хостелах. У деяких готелях їхні контакти дають одразу на рецепції. Один мігрант платить за місце на яхті від 5 до 7 тисяч доларів. 

моряки вербовка
Фото: Заборона

У пострадянських країнах не лише вербують людей для нелегальних перевезень, але й шукають яхти. Моряки просто з України чи Росії пливуть до Туреччини, де забирають мігрантів. У жовтні 2019 року одна з таких яхт із фальшивими документами намагалася вийти в море в Херсонській області. Її затримала поліція. На борту були двоє завербованих моряків і їхній куратор. Пізніше поліція заарештувала двох літніх суднобудівників із Херсонської області, Віктора й Костянтина Кірюхіних. Їх підозрюють у підготуванні яхт для перевезення мігрантів. Українська поліція не повідомляє жодних подробиць щодо цієї справи. 

Вербувальники продовжують працювати. У січні 2020 року стало відомо, що затримали ще двох українців, які вели яхту з мігрантами до Італії. А людина, яка завербувала Віталія Новака й Олександра Паніна, досі проживає в Козацькому. Поліція до нього жодного разу не навідувалася. 

Ви можете переглянути цю історію у форматі сторіз.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій