Читаєте зараз
Вступ в українські виші у 2024 році: кому треба набрати мінімум 150 балів

Вступ в українські виші у 2024 році: кому треба набрати мінімум 150 балів

Анастасія Могилевець
  • У 2024 році мінімальну кількість балів для допуску абітурієнтів до конкурсу на вступ встановлює кожен університет, академія тощо.
  • Водночас виші не можуть порушувати найнижчий поріг, встановлений МОН України.
  • Після того, як вступник склав НМТ та отримав результати, він може розрахувати свій конкурсний бал за допомогою спеціального калькулятора.

Вступники, які хочуть вступити на бюджет, мають скласти мультипредметний тест щонайменше на 130 балів. Ця вимога не стосується дітей загиблих захисників України. Однак для окремих спеціальностей встановлений мінімум у 150 балів.

Заборона розповідає про вступ до університету на бюджет у 2024 році.

Бюджетні місця: скільки балів треба набрати у 2024 році

Право самостійно визначати мінімум балів національного мультипредметного тесту для інститутів, університетів та академій передбачає Порядок прийому на навчання до вишів, повідомляє Нова українська школа.

Втім, навчальні заклади не мають права порушувати мінімум, який установило Міністерство освіти і науки. Утім, конкурсний бал для вступу на бюджет на всі спеціальності на основі повної загальної середньої освіти не може бути меншим, ніж 130 балів. Важливо: ця вимога не стосується дітей загиблих українських військових.

Для контрактної форми навчання відомство не передбачає мінімуму — тобто, вступник має пройти загальний поріг у 100 балів. Для окремих спеціальностей встановлений мінімум у 150 балів, це, наприклад:

Читати більше новин в Telegram
  • 081 «Право»;
  • 221 «Стоматологія»;
  • 222 «Медицина»;
  • 226 «Фармації, промислова фармація»;
  • 228 «Педіатрія»;
  • 281 «Публічне управління та адміністрування»;
  • 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»;
  • 292 «Міжнародні економічні відносини»;
  • 298 «Міжнародне право».

Онлайн-калькулятор балів НМТ: як користуватися

Конкурсний бал для вступу розраховується після переведення результатів НМТ за кожен предмет у рейтинговий показник за 200-бальною шкалою. Для зручнішого обчислення для абітурієнтів розробили онлайн-калькулятор. Він доступний на офіційному сайті вступної кампанії, повідомили в МОН.

Калькулятор обчислює бал вступника за результатами НМТ/ЗНО. Коефіцієнти, необхідні для заповнення деяких полів, містяться у додатку 7 Порядку прийому студентів під час вступної кампанії-2024.

Отже, щоб отримати свій конкурсний бал, вступнику треба заповнити поля з балами вступних випробувань НМТ/ЗНО та відповідними коефіцієнтами для обраної спеціальності. У МОН наголосили, що для обох видів тестування всіх років діють коефіцієнти 2024 року.

Якщо абітурієнт складав творчий конкурс, треба заповнити ще одне поле під назвою «Вступне випробування 5» з відповідним коефіцієнтом з додатка 7. Майбутнім студентам бакалаврату за напрямками аграрних наук, економіки та управління, які склали або реєструвались на єдине фахове вступне випробування, треба заповнити «Вступне випробування 6» із ваговим коефіцієнтом 1.

В разі наявності варто також зазначити суму додаткових балів:

  • від 0-10 — за успішне завершення (в рік вступу) підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього на спеціальності, яким надається особлива підтримка (додаток 6);
  • 10 — заповнюють призери та переможці чемпіонатів Європи та світу з олімпійських видів спорту (зокрема серед школярів), Всесвітньої гімназіади, чемпіонатів України (з олімпійських видів спорту) під час вступу на спеціальності «Фізична культура» та «Фізична культура і спорт». 

Крім того, є низка додаткових коефіцієнтів, які варто додати:

  • регіональний коефіцієнт

Якщо обраний університет знаходиться у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях — коефіцієнт дорівнює 1.07; у Дніпропетровській, Полтавській областях та Бучанському районі Київської області — 1.04.

  • галузевий коефіцієнт — 1.02, якщо подаєте заяви з пріоритетністю 1 та 2 на спеціальності, яким надається особлива підтримка (додаток 6 до Порядку прийому).

«Після того, як усі необхідні дані внесені, потрібно натиснути “Розрахувати” та отримати свій результат. Калькулятор достатньо гнучкий і враховує різні ситуації та бонуси для вступників. Головне — правильно заповнити потрібні поля», — кажуть у Міністерстві освіти України.

Раніше Заборона розповідала про алгоритм дій для вступників з тимчасово окупованих РФ територій України, які втратили документ про повну загальну середню освіту. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій