Читаєте зараз
Засновника WikiLeaks звільнили з британської в’язниці: йому загрожувало 175 років тюрми

Засновника WikiLeaks звільнили з британської в’язниці: йому загрожувало 175 років тюрми

Анастасія Могилевець

Журналіста Джуліана Ассанжа звільнили з в’язниці суворого режиму Белмарш. Він уклав угоду з міністерством юстиції США, визнавши себе винним у публікації конфіденційних військових документів, йдеться в дописі WikiLeaks.

Ассанж покинув тюрму, де провів 1901 день, вранці 24 червня. Його звільнили під заставу рішенням Високого суду Лондона. У другій половині дня медійник уже був в аеропорту, де сів на літак до Австралії. Там на нього чекають дружина та діти. 

Угода, укладена з мін’юстом США, дозволить Ассанжу уникнути ув’язнення в Сполучених Штатах, пише CNN. Відповідно до умов, прокурори міністерства вимагатимуть для журналіста 62-місячного ув’язнення. Це дорівнює терміну, який Ассанж уже відсидів у лондонській в’язниці суворого режиму, поки боровся проти екстрадиції до США.

Засновнику WikiLeaks висунули 18 звинувачень у зв’язку з публікацією ресурсом секретних документів різних американських відомств. Це передбачало максимальне покарання — 175 років ув’язнення. Проєкт публікував і документи, здобуті, як стверджується, російськими хакерами. Правозахисники та активісти вимагали зняти звинувачення з Ассанжа, стверджуючи, що переслідування засновника WikiLeaks суперечать американській Конституції.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій