Читаєте зараз
ЦАХАЛ звинуватив Хезболлу в смертоносному ударі: чи може початися ще одна війна

ЦАХАЛ звинуватив Хезболлу в смертоносному ударі: чи може початися ще одна війна

Анастасія Могилевець
  • Голанські висоти (місцевість на півдні Антилівану) 27 липня зазнали ракетного удару, є загиблі та десятки поранених.
  • Ізраїль звинуватив у нападі ліванське угрупування Хезболла та пообіцяв відповісти на атаку.
  • Бойовики кажуть, начебто вони обстріляли пост ізраїльської армії на Голанських висотах у відповідь на удари ЦАХАЛу по селах на півдні Лівану.

Удар 27 липня став найсмертоноснішим на північному кордоні Ізраїлю за дев’ять місяців регулярних перестрілок з Хезболлою. Напруга у регіоні значно зросла — ЦАХАЛ вже обіцяє відповісти на атаку бойовиків.

Заборона розповідає про чергове загострення у регіоні.

Ракетний удар по Голанських висотах 27 липня: що відомо

Ізраїльська сторона стверджує, що ракетного удару завдали по футбольному полю на Голанських висотах. Внаслідок цього загинуло щонайменше 10 людей, а понад 20 поранені, повідомила Служба екстреної медичної допомоги Ізраїлю.

Тель-Авів звинуватив у обстрілі ліванське угрупування Хезболла, але там не беруть відповідальності за це. Речник Армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що всі 10 жертв були віком від 10 до 20 років. Високопоставлений представник Хезболли Мохаммад Афіф запевняє, нібито вона не несе відповідальності за удар по стадіону в місті Мадждал Шамс.

У заяві бойовиків йдеться, буцімто вони атакували ракетами «Катюша» пост ізраїльської армії на Голанських висотах. Це зробили, як стверджується, у відповідь на повітряні удари ЦАХАЛу по селах на півдні Лівану. При цьому місце удару не уточнили. Також угрупування заявило, що трьох членів Хезболли вбили 27 липня.

Читати більше новин в Telegram

Ізраїльські військові кажуть, що їхня авіація завдала удару по складу зброї організації в прикордонному селі Кфар-Кіла. Після удару по стадіону премʼєр-міністр Тель-Авіва Біньямін Нетаньяху терміново вирушив до своєї країни зі США.

Голанські висоти — територія, розташована між Ізраїлем і Сирією. Після завершення шестиденної війни у 1967 році ділянка перейшла під контроль Ізраїлю. Сирія та більшість країн світу не визнають суверенітет єврейської держави над Голанськими висотами.

Географічне розташування Голанських висот. Ілюстрація: BBC

Хезболла: наскільки потужні бойовики

Хезболла («Партія Бога») заснована в 1982 році Революційною гвардією Ірану. Її основними цілями були експорт Ісламської революції в Ірані та боротьба з ізраїльськими силами, що вдерлися до Лівану під час громадянської війни в країні (1975-1990 року).

Військову операцію Тель-Авів спрямував на ліквідацію присутності Організації визволення Палестини (ОВП) на теренах держави, але це також призвело до окупації частини південного Лівану. Операція активізувала шиїтські громади на півдні — вони вважали себе опором ізраїльській агресії. Хезболла об’єдналася з Тегераном і завербувала своїх членів із ліванських мусульман-шиїтів.

Після виходу Ізраїлю у 2000 році та завершення громадянської війни Хезболла за підтримки Ірану стала головним ворогом Ізраїлю в Лівані. Однак вплив виходить далеко за межі Лівану. Група має тісні зв’язки з іншими підтримуваними Іраном угрупованнями в регіоні, включаючи палестинські групи, такі як ХАМАС та Ісламський джихад. 

Хезболла — одна з найбільш озброєних недержавних військових сил у світі. Вона фінансується та озброюється Іраном. Шейх Хасан Насралла, який очолює угруповання з 1992 року, каже, нібито вона має 100 000 бійців. Незалежні оцінки варіюються від 20 000 до 50 000. Велика кількість бойовиків добре навчені та загартовані в боях. Вони також брали участь у громадянській війні в Сирії, пише BBC.

За оцінками Центру стратегічних і міжнародних досліджень, Хезболла має від 120 000 до 200 000 ракет і снарядів. Більшу частину цього арсеналу складають невеликі некеровані артилерійські ракети класу «земля-земля».

Вважається також, що організація має зенітні та протикорабельні ракети. Йдеться і про керовані ракети, здатні вражати цілі вглибині території Ізраїлю. А це набагато небезпечніше, ніж те, що має у своєму розпорядженні ХАМАС у Смузі.

Конфлікт Ізраїлю та Лівану: що кажуть в МЗС Тель-Авіва

Після нападу ізраїльський уряд пообіцяв відповісти ліванському збройному угрупуванню. При цьому Тель-Авів висунув умови, щоб запобігти повномасштабній війні, йдеться в заяві речника МЗС країни Орена Марморштейна.

«Хезболла, довга рука Ірану, скерувала свій вогонь по цивільному населенню. Хезболла не робить різниці між євреями та неєвреями, її метою є вбивство громадян Ізраїлю, ким би вони не були», — написав посадовець.

Попри заперечення, саме ліванські бойовики винні у трагедії 27 липня, вважає Марморштейн. За його словами, ракета була іранською, а таке озброєння у своєму арсеналі має виключно Хезболла.

Ізраїль скористається своїм правом і обов’язком діяти в порядку самооборони та відповість на удар, заявили в МЗС. Очільник відомства також призвав міжнародну спільноту покласти повну відповідальність за інцидент на Іран та його терористичних ставлеників: Хезболлу, ХАМАС і хуситів.

Посадовець наполягає на тому, щоб світ визнав Корпус вартових іранської революції терористичною організацією, наклав на Іран санкції та оголосив Хезболлу терористичною організацією. Однак у МЗС Тель-Авіва назвали нібито єдиний спосіб, яким світ може запобігти повномасштабній війні — це змусити Хезболлу виконати резолюцію 1701 Ради Безпеки ООН.

Раніше Заборона розповідала про розгортання військ ЦАХАЛу біля кордону з Ліваном. Влада Ізраїлю вже евакуювала жителів з населених пунктів біля кордону з Ліваном. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій