Читаєте зараз
На Марсі знайшли одразу три ознаки давнього життя: чому це дуже важливо

На Марсі знайшли одразу три ознаки давнього життя: чому це дуже важливо

Анастасія Могилевець
  • Днями апарат Perseverance знайшов на Марсі камінь, що має на поверхні одразу три потенційні сліди життя.
  • Марсохід проаналізував скелю, а саме — її хімічний склад та структуру позаземних порід.
  • Це перший випадок в історії, коли одразу декілька ознак живих організмів знаходять в одній місцевості Червоної планети.

Науковцям належить перевірити, чи не могли сліди на камені утворитися через високі температури. Вони сподіваються, що незабаром зможуть глибше дослідити зразки зі скелі на Марсі. Це стане можливим, коли місія Perseverance завершиться та матеріал доставлять на Землю.

Заборона розповідає про нові знахідки на поверхні Марсу.

Місія Perseverance: що виявив марсохід NASA

Камінь розміром 1 на 0.6 м, що отримав назву Cheyava Falls, апарат знайшов у долині Неретва (Neretva Vallis). Це давнє річище річки, яка впадала у кратер Єзеро. Ровер дослідив камінь інструментами SHERLOC та PIXL. Вони використовують ультрафіолетовий лазер та рентгенівські промені, щоб вивчити хімічний склад та структуру марсіанських порід, повідомляє NASA.

Поверхня каменя Cheyava Falls з потенційними слідами життя. Білі смуги — мінеральні відклади, темні плями — утворення з фосфату та заліза. Фото: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Це допомогло виявити на породі сліди олівіну — мінералу, утвореного з магми. Тож тепер учені перевірятимуть гіпотезу про те, чи не могли сліди на камені утворитися від хімічних реакцій під впливом високих температур. Вони хочуть дослідити зразки з цього каменя на Землі, коли відбудеться місія з доставлення зібраного «Персеверансом» матеріалу на Землю.

Перший знайдений слід на скелі — це органічні молекули, які могли утворитися внаслідок життєдіяльності мікроорганізмів. Другий — мінеральні відкладення, що свідчать про вплив на породу рідкої води у минулому. Ще одна цікавинка — так звані леопардові плями з фосфату та заліза. На Землі вони утворюються на каменях через активність мікробів. Науковці вперше зафіксували усі ці потенційні ознаки життя в одній місцині на Марсі.

Читати більше новин в Telegram

Позаземне життя: дослідження науковців з Італії та Франції

В липні 2024 року дослідники Лоренцо Бруццоне і Леонард Каррер з Університету Тренто в Італії знайшли заглиблення, досліджуючи отвір у скелястій рівнині Mare Tranquillitatis на Місяці. Воно також відоме як Море Спокою, що пролягає на видимому з Землі боці супутника.

Печеру досліджуватимуть за допомогою радарів, камер та навіть роботів. Поки що не відома ні її точна глибина, ні як вона виникла. Наукова спільнота сподівається, що відкриття допоможе їм у вивченні Марсу. Адже якщо подібні отвори знайдуть і на Червоній планеті, це відкриє нові можливості для пошуків життя там. Є теорія, що якщо життя на Марсі існує, воно могло б ховатися у печерах.

Печера в місцевості Mare Tranquillitatis на Місяці. Фото: NASA

Раніше команда французьких дослідників знайшла докази того, що на стародавньому Марсі могли жити мільярди мікроскопічних організмів. Науковці використали моделі клімату та рельєфу, щоб відобразити, якою була марсіанська кора приблизно чотири мільярди років тому. Тоді на Червоній планеті, найімовірніше, була рідка вода та набагато гостинніше середовище, ніж тепер.

Аналіз показав, що мікроби могли жити у майже ідеальному середовищі під поверхнею планети — на кілька десятків сантиметрів у бруді. Заглиблення у ґрунт захищало їх від космічного випромінювання. Так, будь-яке місце на Марсі, вільне від льоду, могло кишіти цими організмами так само як це було на ранній Землі.

Perseverance використовує роботизовану руку для роботи навколо скелястого виступу в кратері Єзеро на Марсі. Фото: NASA 

«Знахідки дають похмуре уявлення про історію космосу. Життя — навіть таке звичайне життя, як мікроби — зазвичай може спричинити власну загибель. Результати також дуже стимулюють. Вони закликають нас переосмислити спосіб взаємодії біосфери та нашої планети», — сказав тоді провідний автор дослідження Борис Сотерей.

Раніше Заборона розповідала про пробудження масивної чорної діри у галактиці на відстані 300 млн світлових років від Землі. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій